dieta Dukan

Așa cum povesteam și în articolul despre dieta Rina, ca nutriționist, nu pot să rămân indiferent în fața promisiunilor pe care ni le fac regimurile de slăbire. Pentru mine este o provocare să aflu ce presupune fiecare și să descopăr apoi acele implicații ascunse pe care promotorii lor omit să le menționeze, de cele mai multe ori.

De curând, o pacientă m-a întrebat ce părere am despre dieta Dukan. Citise un articol despre secretele siluetei de invidiat cu care se mândrește Jennifer Lopez, pe care o admiră ca artistă și ca femeie. Într-adevăr, nu e de mirare că dieta Dukan și-a găsit numeroși fani printre celebrități şi nu numai, pentru că este foarte eficientă.

Garantează o scădere rapidă în greutate, chiar spectaculoasă aș putea spune. Inevitabil, vedetele au făcut-o faimoasă, dar nu pot să nu subliniez că este în același timp și una dintre cele mai periculoase diete, cu reacții adverse extrem de serioase. Le voi dezvălui în acest articol, la momentul potrivit.

Să facem cunoștință cu Dukan!

Dieta împrumută numele creatorului ei, nutriționistul Pierre Dukan, un mare susținător al tipului de alimentație specific oamenilor din preistorie, din perioada în care erau vânători-culegători.

Pentru început, trebuie să spun că pe mine mă duce cu gândul la o credință foarte populară în țara noastră: „cea mai bună legumă … tot carnea de porc rămâne”. Practic, 70% dintre alimentele recomandate în această dietă sunt proteine pure (carne, lactate, brânzeturi şi ouă).

Dukan își justifică recomandările pe baza ideii că arderile energetice ale organismului sunt mai mari atunci când procesează proteinele, decât în cazul grăsimilor sau carbohidraților. Dieta se desfășoară pe parcursul a 4 faze, care au în comun 3 reguli zilnice fixe, foarte bune de altfel: 2-3 lingurițe de tărâțe de ovăz pentru a ușura digestia, minim 1,5 litri de apă și 30 de minute de mișcare.

  1. În așa-numita fază de atac, care durează maximum 10 zile, sunt permise numai carnea albă și cea roșie (mușchi de vită, carne de pui, de curcan sau de rață, șuncă slabă, ficat de pui, cârnați de pui sau de curcan), peștele și fructele de mare, soia și produsele din soia, tofu, brânzeturile și lactatele slabe în grăsimi, ouăle. Pot fi consumate în orice cantitate și în orice combinație, ținând cont că prăjelile, uleiurile și excesul de sare sunt interzise.
  2. Urmează faza de croazieră, cu o durată flexibilă – numărul săptămânilor se stabilește împărțind numărul kilogramelor pe care vrei să le mai dai jos la 1,5 kilograme pe săptămână. Alimentele proteice rămân, dar li se adaugă acum și o mare varietate de legume. Sunt permise orice combinații, în orice cantitate, timp de 3-4 zile pe săptămână. Aceste zile se alternează cu zile în care se consumă doar proteine pure, ca în prima etapă.
  3. Etapa de consolidare va dura numărul de zile rezultat din înmulțirea cu 5 zile a fiecărui kilogram pierdut până în acest punct. Joia rămâne ziua dedicată exclusiv proteinelor pure, iar în toate celelalte 6 zile se pot combina în orice cantitate proteinele pure cu cele din legume. Se pot consuma, în prima parte a zilei, un fruct și o felie de pâine integrală, în fiecare dintre cele 6 zile. Mai mult decât atât, poți introduce o zi pe săptămână și alimente cărora le-ai dus lipsa, precum pizza, dulciurile, cartofii, dar în continuare trebuie evitate prăjelile și dulciurile cu foarte mult zahăr.
  4. În faza de stabilizare, cea care ar trebui să dureze toată viața, se spune că vei putea să mănânci din nou ce, cum și cât vrei, respectând faptul că joia se mănâncă numai proteine pure, ca în faza de atac. Regula tărâțe-mișcare-apă rămâne neschimbată.

3 punctele slabe și 3 puncte forte ale dietei Dukan

Avantaje:

Avantajul nr. 1: Pur și simplu, nu îți mai este foame. Cetoza pe care o induce consumul exclusiv de proteine de origine animală, cu absența totală a glucidelor din alimentație, obligă corpul să ardă și să folosească grăsimea din depozite pe post de combustibil, ceea ce produce corpi cetonici, care suprimă senzația de foame.

Avantajul nr. 2: Este simplu de ținut. Pentru că este foarte simplă din punctul de vedere al alegerilor alimentare (carne cu pește și brânză cu ou), foarte la îndemână pentru iubitorii de carne și pe gustul românilor în general. De asemenea, cred că va fi pe placul celor care s-au săturat să numere caloriile sau să cântărească alimentele, pentru că nu include restricții de cantitate.

Avantajul nr. 3: Include și o parte esențială de menținere. Cele patru faze din care este compusă fac trecerea lentă, progresivă, de la o dietă restrictivă la un stil de viață normal.

Dezavantaje:

Dezavantajul nr. 1: Este o dietă riscantă pentru sănătate. Ține cont de faptul că dieta Dukan poate declanșa agravări sau deteriorări ale funcțiilor organelor vitale, mai ales dacă suferi de gută sau hiperuricemie, hipertensiune sau insuficienţă cardiacă, litiază ori insuficienţă renală, sau dacă ai diabet ori probleme hepatice.

Dezavantajul nr. 2: Te poate constipa. Chiar dacă se recomandă consumul de tărâțe, rămâne o dietă săracă în fibre, pentru că tărâțele nu pot înlocui fibrele din legumele și din zarzavaturile proaspete.

Dezavantajul nr. 3: Te expune la deficite grave de minerale și de vitamine. Lipsa pe o perioadă îndelungată a legumelor și fructelor poate duce la căderea părului, îngălbenirea dinților, uscarea pielii, subțierea unghiilor, la crampe musculare și la o stare de oboseală cronică.

Ce poți prelua din dieta Dukan pentru un regim de viață sănătos

În primul rând, orice dieta vrei să ții, începe prin a-ți face analizele de sânge. Verifică starea ficatului, a rinichilor, a grăsimilor din sânge, a glicemiei, a vitaminelor și mineralelor din organism.

Nu alege o dietă sau alta doar pentru că ai auzit sau ai citit, nici măcar dacă ai văzut cu ochii tăi că a dat rezultate în alte cazuri. Este esențial să te asiguri că starea ta de sănătate nu se va înrăutăți din cauza noului program nutrițional.

Dacă până la urmă decizi să ții dieta Dukan, îți recomand să sari peste „faza de atac”, cea mai dură și mai periculoasă. Îmi pare rău că repet aceeași idee, dar sănătatea trece pe primul loc, înaintea oricărei perspective de slăbit rapid. Începe direct cu faza de croazieră, pe care să o urmezi timp de 2-4 săptămâni maxim, după care poți transforma etapa de consolidare într-un stil de viață permanent.

Nu uita, orice dieta dă rezultate doar atât timp cât o ții. Dacă nu îți schimbi obiceiurile alimentare cu adevărat, pe termen lung, kilogramele pierdute cu atâta efort se întorc foarte repede înapoi, de multe ori cu plus.

Tu ce diete ai încercat până acum și cum te-ai împăcat cu ele?

Până data viitoare, te las în compania unui sfat prețios: mănâncă inteligent și cu plăcere!