De multe ori aud în jurul meu replica: „Mănâncă mai puțin dacă vrei să slăbești!”. Oare atât de simplu să fie? Tu, cel care citești acum și care ai încercat sau încerci să slăbești, știi cel mai bine că nu este totul atât de simplu de făcut pe cât este de spus.

Dieta este cu adevărat importantă, dar mişcarea, organizarea meselor şi echilibrul emoţional sunt cel puţin la fel de importante. Puţini dintre noi ţin însă cont de cât sprijin găsești în jurul tău pentru a-ți duce planul la bun sfârșit.

Ai început un program de slăbit și parcă tocmai atunci mama face prăjituri peste prăjituri. Îi spui că tu ești la dietă, iar răspunsul vine prompt: Dragă, dacă nu vrei, nu mănânci. Nu le-am făcut pentru tine!

Ce răspuns poți să-i dai mamei în această situație? Cum să o faci să înțeleagă că îți este greu să te abții când știi că prăjiturile ei sunt delicioase și îți mai și aduc aminte de vremurile copilăriei?

Iată de ce astăzi vreau să vin în sprijinul tău cu câteva sfaturi care să te ajute să faci față mai ușor unor astfel de situații în care cei dragi se transformă, uneori fără să vrea și fără să-și dea seama, în adevărați sabotori ai procesului tău de slăbit.

Cum îți îngreunează cei din jur procesul de slăbit

Pentru multe persoane, pofta de mâncare este cu adevărat o mare provocare. Mai ales când rudele și prietenii nu fac altceva decât să te încurajeze, prin diferite modalități, să mănânci. Nu le-ai identificat încă? Iată care sunt cele mai frecvente:

1. Cei din jur nu ştiu că a-ţi oferi mâncare este o problemă

Unii oameni pur și simplu nu ştiu cât se chinuie alţii cu pofta de mâncare, mai ales atunci când au hotărât să ţină dietă. Aceşti oameni se imaginează ca fiind în locul tău şi sunt siguri că le-ar fi foarte foame ori că este floare la ureche să guşti doar un pic şi să te întorci la salată.

S-ar putea să fie nevoie să le explici cu blândeţe ce simţi atunci când eşti la dietă iar ei te îmbie cu mâncarea preferată şi modul în care ţi-ar putea fi de ajutor, pentru a nu se tranforma în sabotori fără intenţie.

 2. Îşi exprimă afecţiunea şi grija prin oferirea de mâncare

Pentru că mulţi oameni asociază mâncarea cu iubirea, oferindu-ţi de mâncare este un mod de a-şi arăta afecţiunea. Asigură-i că eşti în regulă şi că, dacă vor să te ajute cu adevărat, ar putea să nu îţi mai ofere de mâncare, ci mai degrabă o vorbă bună, o discuţie despre cum te simţi, ce nevoi ai şi cum anume te-ar putea ajuta mai bine să treci peste provocările pe care le întâmpini.

3. Îţi testează hotărârea

Ar putea să vrea să te şicaneze sau să vadă cât de serios eşti în legătură cu regimul tău. Poate părea crud, dar se poate întâmpla. Arată-le cât de hotărât eşti.

Fii politicos, dar ferm

Când alţii te tentează să mănânci, fii ferm şi refuză. Evită să fii agresiv sau să insulţi, chiar dacă suspectezi motive răuvoitoare. Abordarea politicoasă funcţionează cel mai bine. După câteva refuzuri politicoase, majoritatea oamenilor vor învăţa că presiunile lor nu vor merge şi nu te vor mai deranja.

Dacă mătuşa Maria îţi oferă budincă, ai putea spune: „Mătuşă Maria, ador budinca ta, este cea mai bună budincă din lume, însă acum nu îmi este prea foame, abia am mâncat de prânz. Dar dacă mi-o pui la pachet, voi avea mâine dimineaţă un mic-dejun asigurat şi delicios! Mi-ar plăcea o cană de ceai totuşi, dintr-acela bun cum numai tu ştii să faci.”

Dacă îţi este greu să fii asertiv, încearcă să anticipezi situaţiile în care alţii te-ar tenta să mănânci. Plănuieşte un răspuns şi exersează-l pentru a fi pregătit să te porţi politicos, dar ferm atunci când momentul respectiv va apărea.

Așadar, vezi bine că slăbitul nu este doar despre ce mănânci. Este un proces complex, pe parcursul căruia ajungi să te transformi nu numai fizic, ci și psihic, emoțional și chiar spiritual.

Procesul de slăbit te face de multe ori să te gândești și să începi să înțelegi unele lucruri pe care altădată le ignorai sau cărora nu le dădeai atât de multă importanță. Te face să plonjezi mai adânc în tine și să te înțelegi mai bine. Te face să vezi cât de important este să te afli în compania persoanelor potrivite, care să te înțeleagă, să treacă prin aceleași provocări ca tine și să te ajute să găsești cele mai bune soluții.

Nu uita, susținerea este esențială atunci când îți propui să faci o schimbare, indiferent de natura ei!