folia de aluminiuMulte persoane m-au întrebat cât de periculoasă este folia de aluminiu folosită la gătit. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt, cu studii, care este impactul ei asupra sănătății.

Te avertizez că este un articol mai lung decât cele cu care te-am obișnuit. Asta pentru că vreau să-ți prezint o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui subiect controversat.

Aluminiul se găsește peste tot în mediul înconjurător. Oamenii intră în contact cu aluminiul în general prin ingerarea de alimente și apă poluată. Acesta este prezent în unele medicamente (antacide, analgezice, antidiareice) și ca adjuvant pentru vaccinuri. În industrie este folosit la scară largă la materialele de construcții. În industria alimentară se găsește în aditivii alimentari, ambalaje și folie de aluminiu.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), expunerea la doze mici de aluminiu nu este periculoasă. Corpul uman are capacitatea de a elimina foarte eficient, prin urină, cantități mici de aluminiu.

OMS și FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură din SUA) au estimat la aproximativ 7 mg/kg corp pe săptămână doza de aluminiu pe care corpul o poate metaboliza fără probleme.

Ce probleme de sănătate poate provoca aluminiul

Aluminiul în exces inhibă remodelarea osoasă, provocând osteomalacie. Aceasta este un fel de rahitism ce apare la adulți, adică înmuierea oaselor prin mineralizarea lor defectuoasă. Se crede, de asemenea, că aluminiul inhibă eritropoieza, provocând anemie.

Mecanismul gastrointestinal de absorbție a aluminiului nu a fost încă elucidat pe deplin. Cele mai ridicate nivele pot fi găsite în plămâni, unde ar fi prezente prin inhalarea unor particule insolubile.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Compușii de aluminiu sunt folosiți pe scară largă și la fabricarea cosmeticelor, în special antiperspirante. Cu toate acestea, nu există date valide care să susțină o absorbție la nivelul pielii a aluminiului din aceste produse.

Persoanele sensibile pot dezvolta însă iritații ale pielii în urma folosirii deodorantelor ce conțin clorhidrat de aluminiu sau alți compuși ce conțin acest metal. Nu există dovezi ale influenței aluminiului asupra funcției de reproducere și nu este clasificat ca substanță cancerigenă.

Deși s-a sugerat că aluminiul este un factor de risc pentru boala Alzheimer, dovezile epidemiologice actuale nu susțin o asociere cauzală între această boală și prezența aluminiului în apa de băut.

Intoxicația acută cu aluminiu este rară. Majoritatea cazurilor de intoxicație cu aluminiu se întâlnesc la două categorii de persoane: pacienții cu insuficiență renală cronică sau persoanele expuse la aluminiu la locul de muncă.

Unele studii au constatat prezența unor sindroame neurologice (inclusiv deteriorarea funcției cognitive), disfuncții motorii și neuropatie periferică la muncitorii care lucrează în industria de prelucrare a aluminiului.  

Aluminiul din alimente și băuturi

folia de aluminiuConcentrația de aluminiu din mâncare și băutură în diverse țări variază foarte mult în funcție de produs, de tipul de procesare folosit și, în special, de nivelul de aditivi alimentari care conțin aluminiu permiși în zona geografică respectivă.

În general, alimentele cu un nivel ridicat de aluminiu sunt cele care conțin aditivi cu aluminiu, de exemplu făina, lactatele procesate, formulele pentru copii etc. Alimentele bogate în aluminiu în mod natural sunt cartofii copți, spanacul, sucul de prune și ceaiul.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Prepararea și păstrarea alimentelor în vase de aluminiu, folie sau conserve pot crește conținutul de aluminiu mai ales dacă alimentele sunt acide, sărate sau alcaline (Greger et al., 1985b; Nagy & Nikdel, 1986; Baxter et al., 1988).

Prepararea unor alimente acide precum roșiile în cratițe de aluminiu poate crește în mod semnificativ nivelul de aluminiu din mâncare (de la 0,5 mg/kg cât au roșiile crude la 3,3 mg/kg după ce au fost gătite în acest fel).

În schimb, a fost remarcată o creștere destul de mică atunci când s-au preparat cartofi sau orez în astfel de cratițe.

Cât aluminiu trece în mâncare din vasele și ustensilele de gătit

În 1996, cercetătorii de la Istituto Superiore di Sanita din Roma au efectuat un studiu (Gramiccioni L, Ingrao G, Milana MR, Santaroni P, Tomassi G, Aluminium levels in Italian diets and in selected foods from aluminium utensils, Istituto Superiore di Sanità, Roma, Italy, 1996) cu privire la cantitatea de aluminiu ingerată prin trecerea aluminiului din vase și ustensile în mâncare.

În Italia, la vremea respectivă, se foloseau pe scară largă recipiente și folie de aluminiu. Atât pentru gătit, cât și pentru stocarea alimentelor. Potrivit studiului, nivelul de aluminiu care a trecut din vasele și ustensilele folosite a fost unul destul de mic. O cantitate mai mare a fost eliberată în alimentele acide și sărate.

Cantitatea de aluminiu care a trecut din vase și folie a fost determinată prin comparație cu celelalte moduri de gătire. Astfel, alimentele au fost preparate în recipiente de aluminiu, sticlă sau oțel inoxidabil. Astfel, concentrația de aluminiu luată prin gătirea alimentelor în recipiente de aluminiu a fost de aproximativ 6 mg/zi. Aceasta înseamnă o valoare mult mai mică decât cea de 7 mg/kg corp pe săptămână (echivalentul a 60 mg/zi pentru un bărbat adult), stabilită de experți ai OMS și FAO.

Carnea gătită în folie de aluminiu

folia de aluminiuUn alt studiu efectuat în Turcia (Turhan S, Aluminium contents in baked meats wrapped in aluminium foil, Department of Food Engineering, Ondokuz Mayis University, 55139 Kurupelit, Samsun, Turkey, 2006) a analizat efectul tratamentului termic asupra cărnii gătite cu folie de aluminiu. Concentrația de aluminiu a crescut prin coacere atât în cazul cărnii albe, cât și al celei roșii.

Creșterea a fost de 89-378% în cazul cărnii roșii și de 76-215% în cazul cărnii de pui. Cea mai mică creștere (76-115%) a fost constatată atunci când carnea a fost gătită la cuptor timp de 60 min la 150°C.

Cea mai mare creștere (153-378%) a fost constatată atunci când carnea a fost gătită la cuptor timp de 20 min la 250°C. S-a constatat că grăsimea din carne favorizează trecerea aluminiului din folie în carne.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

S-a constatat, de asemenea, că pieptul de curcan și de pui în stare crudă conțin cantități mai mari de aluminiu decât pulpele de curcan și, respectiv, pui în stare crudă.

Concluzia studiului a fost că, în ceea ce privește cantitatea de aluminiu trecută în carne din folia de aluminiu, aceasta nu reprezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul repetat de alimente preparate în folie de aluminiu ar putea deveni periculos. Asta deoarece se adaugă altor surse de aluminiu pe care le ingerăm.

Cu ce înlocuim folia de aluminiu

Foloseşte vase din teflon sau fontă şi asigură-te că le cumperi de la producători consacrați. Cele mai sigure vase şi ustensile sunt din oțel inoxidabil, ceramică, sticlă termorezistentă, iar pentru cuptor sunt indicate foliile antiadezive din hârtie sau pergament.

Secretul păstrării vitaminelor şi mineralelor din alimente este gătitul cât mai simplu şi mai puţin ca timp. Găteşte la abur, la cuptor, în teflon sau la grătar, dar obişnuieşte-te să prepari mâncăruri rapide şi gustoase care să nu-ţi răpească prea mult timp.

Click aici ca să citești articolul pe ziare.com.