Atunci când vine vorba despre orele de masă, prima întrebare care mi se adresează este: Mâncăm sau nu după ora 18.00?
Așadar, hai să vedem care sunt cele mai potrivite ore pentru principalele mese ale zilei, ca să slăbim sănătos și inteligent.
De ce ai nevoie să mănânci micul dejun?
A mânca de dimineaţă este prima regulă esenţială a unui stil de viaţă sănătos. Zeci de studii ştiinţifice din toată lumea au demonstrat că persoanele care mănâncă „bine” de dimineaţă mănâncă mai puţin, din punct de vedere caloric, pe parcursul zilei.
Mai mult decât atât, studiile arată că cei care sar peste micul dejun, în speranţa reducerii numărului de calorii, ajung să mănânce mai mult la prânz şi la cină, comportament care conduce la depozitarea caloriilor excesive sub formă de grăsime.
Persoanele care mănâncă dimineaţă au cu 70% mai multe şanse să slăbească în mod constant, fără să se blocheze şi să îşi menţină greutatea.
Micul dejun trebuie servit până în ora 10, întrucât tot ce depăşeşte ora 10 intră în categoria gustare de dimineaţă, iar tot ce depăşeşte ora 12 se consideră prânz.
Dacă te trezeşti foarte de dimineaţă (între 5 şi 6), poţi să îţi împarţi micul dejun în două mese mai mici şi să consumi prima masă în intervalul 5-6, iar apoi pe cea de-a doua în intervalul 9-10 dimineaţa.
Nu sta flămând(ă) dimineaţa. Vei mânca mai mult seara, când corpul nu mai arde calorii, ci le depune.
A începe dimineaţa fără mic dejun este ca şi cum ai pleca la drum cu rezervorul gol şi frâna de mână trasă, aşadar evită să sari peste masa de dimineaţă dacă vrei să ai energie şi claritate mentală toată ziua. Evită glucidele rafinate (făină albă, zahăr, biscuiţi etc.) care se absorb foarte repede şi care nu îţi oferă aceeaşi senzaţie prelungită de saţietate şi care ar putea chiar să-ţi facă foame foarte repede.
La ce oră este bine să iei prânzul ?
Ideal ar fi să îţi respecţi ritmul biologic al organismului şi să verifici care este cea mai bună oră la care poţi să îţi iei prânzul, apoi să respecţi acea oră chiar şi în weekend!
Se recomandă ca prânzul să fie compus din doar 2 feluri de mâncare, nu trei cum mulți dintre noi am fost obişnuiți de mici, urmând ca desertul să fie servit în intervalul 16-17 pe post de gustare de amiază.
Intervalul orar cel mai potrivit pentru prânz este 13.00-15.00.
Gustările dintre mese sunt obligatorii ?
Există multiple formule de organizare a meselor pe parcursul unei zile – 3 mese pe zi şi 2 gustări, 3 mese pe zi fără gustări, 6 mese pe zi, etc.
Cel mai important este însă să îţi urmăreşti reacţiile organismului, ca să îţi dai seama care este numărul de mese şi de gustări optim pentru obţinerea şi menţinerea senzaţiei de saţietate, a energiei şi clarităţii mentale, pe parcursul întregii zile.
Nu există o regulă sau o formulă care să fie aplicabilă tuturor.
Intervalele orare cele mai potrivite pentru gustări sunt ora 10.00-11.00 pentru cea de dimineaţă şi 16.00-17.00 pentru cea de după-amiază.
Gustarea de noapte, după cină, este opţională şi este de preferat să apelezi la aceasta cât mai rar cu putinţă, întrucât nu te ajută nici să slăbeşti, nici să îţi menţii greutatea. Este de preferat să ai grijă să îţi organizezi programul de odihnă astfel încât să nu fii nevoit să te culci după ora 23, doar astfel vei ajunge să nu mai mănânci noaptea.
Ultima masă la ora 18.00 ?
Cina reprezintă într-adevăr cea mai „sensibilă” masă din punct de vedere nutriţional, atât pentru cei care vor să se menţină, dar mai ales pentru cei care vor să slăbească. Însă nu, nu este obligatoriu ca ultima masă să fie luată la ora 18.00.
Desigur, dacă vei reuşi să mănânci ultima masă la această oră, vei slăbi mult mai repede şi mai uşor!
Cina ar fi bine să fie luată în intervalul 19.00-20.00, cu cel puţin 3 ore înainte să te culci.
Dacă te culci foarte târziu (la miezul nopţii sau după această oră), îţi sugerez să iei cina la ora 19.30 şi să mai adaugi o mică gustare la ora 21.30. Alimentele consumate după ora 20.00 nu mai intră în categoria de cină, ci în categoria de mâncare de noapte. Caloriile aferente acestor alimente rămân nearse şi se vor depune sub formă de grăsime.
Principiul de bază al cinei este să mănânci exact cât ai nevoie până când te culci. Mai precis, este important să nu te culci nici flămând(ă), dar nici cu burta plină. Atât compoziţia nutriţională, cât şi proporţia de nutrienţi din cadrul cinei depind foarte mult de ora la care serveşti cina şi de activităţile pe care le realizezi după servirea ei.
Elimină sau diminuează pe cât posibil cantitatea de glucide (în mod special rafinate) pe care le consumi după ora 18.00, întrucât, dacă nu ai şi activităţi ulterioare care să permită arderea lor, se vor depunde sub formă de grăsime în timp ce dormi.
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare.