De Paște, niciun pacient Kilostop nu ţine „dietă” şi cu toate astea nu se îngraşă, cu condiţia să respecte anumite reguli simple de gătit! Înainte de sărbători sau de orice eveniment special care are legătură cu mâncarea, obişnuiesc să am cu pacienţii mei o discuţie specială în care căutăm soluţii pentru a cinsti mesele de sărbătoare nu doar cu prezenţa 🙂
Citește mai departe ca să vezi cum poţi găti şi tu mâncăruri tradiţionale, fără ca asta să te coste kilograme în plus.
Astăzi ți-am pregătit şi ţie un meniu de Paște special din care să nu lipsească niciunul dintre preparatele tradiționale românești. Și ca totul să fie și mai apetisant, află că are și puține calorii. Citește până la final ca să afli rețetele dietetice ale tuturor bunătăților care stau la loc de cinste pe masa de Paște a oricărui român.
Pască cu brânză și stafide
O porție conține: 188 Kcal, 12 g Glucide, 6 g Proteine, 12 g Grăsimi, 0 g Fibre.
Ingrediente pentru 16 porții
Pentru aluat:
- Făină integrală de grâu (1000 g)
- Lapte cu 1,5% grăsime (500 ml)
- Ouă (4 bucăți)
- Ulei de floarea soarelui (150 ml)
- Înlocuitor de zahăr Diamant (250 g)
- Praf de drojdie (10 g)
- Esență de rom (10 ml)
- Esență de vanilie (10 ml)
Pentru umplutură:
- Gălbenuș de ou (4 bucăți)
- Brânză de vaci 5% grăsime (500 g)
- Griș (15 g)
- Înlocuitor de zahăr Diamant (20 g)
- Coajă de lămâie (1 lingură)
- Stafide (50 g)
Mod de preparare
- Făina se cerne, se amestecă cu drojdia, și se lasă 15 minute la căldură. Se bat albușurile spumă, iar jumătate de compoziție se toarnă peste făină.
- Se adaugă treptat laptele călduţ şi înlocuitorul de zahăr, esenţa de rom şi vanilie, coaja de la lămâie şi gălbenuşurile.
- Se frământă aluatul timp de 30-40 de minute (turnând din când în când ulei) până se dezlipește de mână.
- Se lasă 2 ore la crescut, apoi se împarte în 3 suluri.
- Pentru umplutură, brânza de vaci se amestecă cu stafidele înmuiate în prealabil în lapte timp de 10 minute. Se adaugă coajă de lămâie şi gălbenuşurile frecate separat.
- Din primul sul de aluat se face o coroană în jurul cratiței.
- Al doilea sul se întinde sub forma unei foi rotunde, cu grosimea de 2 cm, peste primul aluat. Se presară cu jumătate din cantitatea de griș și se pune jumătate din umplutură.
- Se acoperă cu al treilea sul de aluat, întins sub formă de foaie, peste care se presară grișul și apoi umplutura rămasă.
- Se introduce în cuptorul încălzit în prealabil al 180⁰ Celsius, unde se ține pentru 30-40 de minute.
Drob de miel
O porție conține: 125 Kcal, 2 g Glucide, 16 g Proteine, 6 g Grăsimi, 0 g Fibre
Ingrediente pentru 20 porții
- Pulpă de miel fără grăsime (500 g)
- Ficat de miel (300 g)
- Rinichi de miel (300 g)
- Plămân de miel (300 g)
- Inimă de miel (200 g)
- Ouă (3 bucăți)
- Ceapă verde (300 g)
- Pătrunjel verde (100 g)
- Ulei de măsline (30 ml)
Condimente şi ierburi aromate: Piper negru proaspăt măcinat, Felii de lămâie, Frunze de salată verde, Sare
Mod de preparare
- Se spală carnea şi organele şi se pun la fiert într-o oală cu 3 l de apă timp de 45 de minute. Între timp, se toacă mărunt ceapa şi verdeaţa și se fierb ouăle tari.
- După ce carnea este fiartă, se lasă la răcit, apoi se dă prin maşina de tocat carne şi se amestecă bine cu ceapa şi ouăle.
- Amestecul bine omogenizat se pune într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. În acest amestec se introduc ouăle fierte tari, întregi, apoi se nivelează uşor.
- Forma se bagă la cuptor şi se coace la foc potrivit timp de 30 minute. Când s-a rumenit uşor, înseamnă că este gata.
- Se scoate şi se serveşte tăiat în felii groase, cu salată verde, felii de ou fiert şi felii de lămâie.
Borș de ied
O porție conține: 105 Kcal, 2 g Glucide, 15 g Proteine, 5 g Grăsimi, 1 g Fibre
Ingrediente pentru 8 porții
- Carne de ied (700 g)
- Ceapă albă (100 g)
- Morcov (100 g)
- Rădăcină de pătrunjel (100 g)
- Ardei gras roșu (50 g)
- Ou (1 bucată)
- Leuștean (20g/1 legătură)
- Borș de tărâțe (500 ml)
Condimente şi ierburi aromate: Piper proaspăt măcinat, Sare
Mod de preparare
- Se curăţă şi se spală legumele, ceapa se taie julienne, ardeiul gras cubuleţe, iar rădăcinoasele se dau pe răzătoarea mare, apoi se pun toate la fiert într-o oală cu 2,5 litri de apă.
- Între timp se spală bine carnea în mai multe ape şi se opăreşte în apă clocotită. Se mai spală încă o dată în apă călduţă şi se pune în oala cu legume.
- Se fierbe la foc mediu, acoperit, cel puţin 30 minute. Carnea se verifică dacă a fiert cu ajutorul unei furculițe.
- Borşul se fierbe separat şi se adaugă în oală spre sfâşitul preparării, se mai păstrează oala pe foc încă 2-3 minute, apoi se opreşte focul.
- Se bate oul cu 1 lingură de apă rece, se adaugă 2-3 linguri de borş din oală, se amestecă şi se toarnă în ciorbă, amestecând uşor pentru omogenizare.
- Se adaugă leuşteanul tocat şi se lasă oala acoperită pentru câteva minute.
Friptură de miel la cuptor
O porție conține: 242 Kcal, 3 g Glucide, 29 g Proteine, 9 g Grăsimi, 0 g Fibre.
Ingrediente pentru 5 porții
- Pulpă de miel fără grăsime (1000 g)
- Vin roșu de masă (250 ml)
- Ulei de măsline (20 ml/4 lingurițe)
- Usturoi verde (50 g)
Condimente şi ierburi aromate: Piper negru proaspăt măcinat, Sare
Mod de preparare
- Carnea de miel se spală şi se şterge de apă, după care se presară cu sare şi piper şi se lasă astfel timp de o oră.
- Se așază carnea în tava de cuptor, se stropeşte cu un amestec de apă, un pahar de vin roşu, ulei şi condimente aromate din plin, peste care se presară usturoiul verde tocat în rondele mici.
- Se lasă la cuptor la foc mic, până când carnea este rumenită. Se poate încerca şi înţepând cu furculiţa – dacă aceasta pătrunde uşor înseamnă că e gata.
- Se serveşte cu cartofi natur sau piure de cartofi şi salată verde.
Ca să afli și când este cel mai bine să consumi toate aceste bunătăți, stai cu ochii pe blog pentru că vineri ți-am pregătit un articol plin de sfaturi practice ca să poți trece şi tu peste aceste sărbători fără să-ți strici silueta.
Spor la treabă şi la gătit dietetic!