Așa cum îți spuneam acum câteva săptămâni, atunci când am început „Aventurile unui gurmand la dietă” am inaugurat de fapt o nouă rubrică pe blog, care se numește „Ajutor, și eu vreau să slăbesc!”.

Pe lângă aventurile în timp real ale lui Aureliu, aici vei găsi și alte povești de succes ale pacienților mei, care să te inspire şi să te motiveze şi pe tine să faci schimbările pe care ţi le doreşti.

„Astăzi îți voi spune povestea Iuliei, o pacientă în vârstă de 55 de ani, care a slăbit în total 18 kilograme, din care 15 de grăsime, în doar 6 luni!

micșorare a stomaculuiIulia a început programul de slăbit în ianuarie 2015, pornind de la o greutate iniţială de 83 de kilograme.

Ea a reuşit să slăbească cele 18 kilograme în primele 6 luni și de atunci se menține cu mici variații de 2-3 kilograme.

Ținta ei inițială a fost să ajungă la 60 de kilograme, dar s-a simțit atât de bine la 65, încât a decis să rămână acolo.

Principalul motiv pentru care și-a dorit să slăbească a fost sănătatea. Avea colesterolul mărit, dureri de coloană, se simțea mereu obosită și nu se mai odihnea bine noaptea. Pe de altă parte îşi dorea să şi arate mai bine, să nu se mai simtă jenată de fiecare dată când trebuia să meargă la o petrecere din cauza colăceilor de pe abdomen.

Odată ce a început să slăbească, după primele 5-6 kilograme au dispărut durerile de coloană, iar oboseala s-a rezolvat de la sine.

„Am tras mai târziu concluzia de ce nu mă odihneam cum trebuie: mâncam seara târziu și mâncam mult. Eu toată ziua stăteam nemâncată la serviciu sau mâncam te miri ce în timp ce mergeam cu mașina, iar la mine masa principală era seara. De aici venea tot răul”, mi-a mărturisit ea mai târziu.

Iulia nu era la prima dietă. În trecut a mai încercat și altele, dar de fiecare dată punea la loc dublul kilogramelor pe care reuşea să le dea jos cu mult efort. Pe măsură ce anii treceau și kilogramele se acumulau, era din ce în ce mai puţin încrezătoare că mai poate ajunge vreodată să slăbească.

Am întrebat-o la prima întâlnire pe care am avut-o cum crede că poate face ca de data aceasta lucrurile să stea diferit și mi-a răspuns că este hotărâtă să nu mai privească alimentaţia ca pe o dietă, ci ca pe un stil de viaţă.

„Pentru mine dieta nu a însemnat un chin. Nu mi s-a impus nimic. De fapt nici nu am simţit că ţin vreo dietă. Am mâncat mult mai bine decât mâncam înainte. Iar marele meu câștig este că acum a mânca sănătos este o plăcere pentru mine”, mi-a povestit ea.

Cum se simte acum? Cum o văd oamenii?

„Oamenii nu mă mai cunosc. Fiul meu mi-a spus la un moment dat că sunt un alt om, că m-am schimbat în bine.”

Au fost și cârcotași? „Da. Unii mi-au spus că am slăbit pentru că am avut bani de cheltuit. Dar nu este deloc așa. Am cheltuit mult mai puțin pe mâncare decât înainte. În plus, sunt mulțumită pentru că am făcut cel mai important pas pentru mine, iar sănătatea pe care am câştigat-o şi felul în care mă simt acum, nu are preţ”, mi-a spus Iulia.

Lucrul cel mai greu cu care a avut de luptat Iulia a fost pofta de dulce, pe care am rezolvat-o nu prin renunțarea totală la dulciuri, ci prin introducerea lor la gustarea de dimineaţă sau la micul dejun.

Am sfătuit-o să aleagă batoane de cereale integrale, prăjituri şi tarte cu fructe făcute în casă, fructe uscate, mieji de nucă și fructe proaspete. Acum mi-a mărturisit că nu-și mai dorește dulciuri atât de mult.

„Pot să spun că m-am dezobișnuit de dulciuri şi nu le mai simt nevoia atât de tare ca înainte. Încerc să mănânc tot mai multe fructe, în prima parte a zilei, îmi mai fac pofta cu o stafidă, o smochină sau cu nişte mieji de nucă. Dar nu-mi mai doresc dulciuri așa de mult şi asta mă bucură foarte tare, căci practic nu mai sunt dependentă de ele!”

Secretul care a ajutat-o pe Iulia să nu se îngrașe după ce a slăbit atât de frumos a fost faptul că a rămas în continuare sub supravegherea mea într-un program de menținere. Din experiența mea, menținerea este o piatră de încercare atât pentru medicul nutriţionist, cât mai ales pentru pacient şi se face aproape întotdeauna cu prețul a câteva kilograme în plus.

Este esenţial ca după orice dietă de slăbit, să consolidăm rezultatele obţinute cu minimum 6 luni de menţinere.

Într-o discuție pe care am avut-o de curând, la una dintre ultimele ședințe de menținere, Iulia mi-a spus că se simte de parcă și-ar fi făcut o operație de micșorare a stomacului fără bisturiu.

„Nu mai pot mânca așa cum mâncam eu odată. Acum, dacă mănânc un pic mai mult, nu mă simt bine. Și să vreau să mănânc mai mult sau să asociez mai multe feluri de mâncare la o masă, nu mai pot, pentru că nu-mi mai dă voie stomacul. Nu mai primește. A fost o operație de micșorare a stomacului fără bisturiu.”

Toate acestea s-au întâmplat însă treptat, fără ca Iulia să renunțe la alimentele ei preferate.

„În concediu am fost într-o croazieră în care m-am îngrășat 1 kilogram, dar asta pentru că nu prea am făcut mișcare. Am mâncat din toate mâncărurile dar toate cu multă salată, iar dulciurile le-am mâncat dimineața. Vreau să vă spun că m-am îndrăgostit de salată. Am mâncat într-un an salată cât n-am mâncat în toți anii adunați și am vreo 55.”

Această primăvară a fost însă una destul de dificilă pentru Iulia, cu multe probleme care parcă nu se mai terminau. Dar chiar și așa, cu sprijinul pe care i l-am oferit lună de lună, ea a reușit să treacă peste momentele grele şi să își mențină greutatea.

„Am avut o primăvară foarte, foarte grea, în care m-am cam abandonat. Nu chiar de tot, pentru că am avut totuși grijă ce și cât mănânc. Așa că am reușit să mă mențin cât de cât.”

Și acest lucru se întâmplă pentru că Iulia a reușit să își schimbe stilul de viață iar acum este foarte mulțumită de ceea ce a realizat.

„Ce poți să îți dorești mai mult? Am reușit să îmi scad vârsta metabolică a corpului de la 59 la 54 de ani. Așa că nu mai renunț niciodată la acest stil de a mânca pentru că mă simt foarte bine. Nu mă mai doare stomacul, nu mai am arsuri, nu mai am nimic. Mă simt ca la 35 de ani! Am energie, am putere de muncă, mă simt bine în pielea mea şi asta mă face să fiu tare fericită şi mândră de mine!”*

Şi eu sunt mândră de Iulia! Felicitări din toată inima, în special pentru ambiţie şi perseverenţă!

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!