Celulita ne chinuie pe multe dintre noi. Dieta își are rolul ei în combaterea celulitei, dar nu este suficientă singură, ci combinată cu mișcarea. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt 5 tipuri de mișcare care topesc cel mai bine „coaja de portocală” definind muşchii şi ajutându-te să scapi de kilogramele în plus.
1. Alergarea
Alergarea dă cele mai bune şi mai rapide rezultate în problema celulitei şi ţi-o recomand ca primă opţiune şi pentru efectele sale asupra sănătăţii, stării de bine şi greutăţii corporale. În plus, nu ai nevoie decât o pereche de încălţări sport şi o ţinută comodă.
Poţi alerga oriunde: pe stradă, în parc, pe stadion sau pe o bandă de alergare, acasă sau la sală. Iar 30 de minute pe zi sunt de ajuns. Poţi opta pentru alergare continuă în ritm propriu sau, pentru rezultate mai rapide, pentru sprint: câte 30 de secunde la cea mai mare viteză alternate cu câte 1 minut de pauză.
2. Urcatul scărilor
Urcatul scărilor înseamnă să lupţi cu celulita chiar de acasă sau de la birou. La fiecare două ore, fă o pauză, coboară la parter şi urcă în ritm susţinut cât de multe etaje poţi, timp de 10-15 minute. Poţi începe în ritm mai lent cu 3-4 etaje, ca apoi să măreşti câte puţin „doza” şi ritmul. Nu uita că statul pe scaun ore în şir favorizează apariţia celulitei!
3. Genuflexiunile
Genuflexiunile şi fandările sunt exerciţii simple pe care le ştii din copilărie, care pun în mişcare grupe mari de muşchi. Consumă multe calorii şi sunt ideale pentru tonifierea zonelor de interes. După ce te-ai încălzit, execută cel puţin 4 serii de genuflexiuni a câte 15-20 repetări.
După genuflexiuni, fandările sunt un alt exerciţiu foarte simplu pe care îl poţi face oriunde. Stai cu picioarele depărtate, astfel încât tălpile să fie în dreptul şoldurilor. Îndoaie uşor genunchii până când şoldurile ajung la nivelul genunchilor, ca şi cum ai vrea să te aşezi pe un scaun imaginar. Rămâi cât mai mult în această poziţie, apoi repetă mişcarea de 10-15 ori.
4. Exerciții la perete
Exerciţiile la perete sunt speciale pentru interior, fie la sală, fie acasă, ca alternativă la vremea urâtă. Stai cu spatele lipit de perete, cu palmele sprijinite de acesta şi cu picioarele depărtate. Îndoaie genunchii în unghi drept prin coborârea trunchiul ca şi cum te-ai aşeza pe scaun. Din această poziţie, îndreaptă piciorul drept, întinzând şi laba piciorului. Păstrează timp de 5 secunde poziţia, apoi coboară piciorul în poziţia îndoit. Repetă mişcarea de cel puţin 10 ori pentru fiecare picior. Mişcarea este şi o formă de control al apetitului şi al poftelor.
Genuflexiunea la perete este un exerciţiu excelent pentru topirea celulitei de pe coapse, fese şi picioare. Seamănă cu cea clasică, doar că se execută cu genunchii depărtaţi şi cu spatele lipit de perete. Coboară încet flexând genunchii, alunecând pe spatele lipit de perete. Menţine poziția timp de 5 secunde, apoi urcă împingând peretele cu spatele, în ritm la fel de lent. Repetă mişcarea de cel puţin 8 ori.
5. Exerciții cu scaunul
Da, o banală piesă de mobilier poate deveni un instrument în lupta cu celulita.
Iată 3 exerciţii pe care le poţi executa în intimitatea căminului tău, special pentru „coaja de portocală”:
a. Pentru coapsele interioare
Aşază-te pe scaun, îndoaie genunchii la 90 de grade cu picioarele fixate bine pe podea. Pune o pernă între coapse, strânge-o cât poţi de tare şi menține poziţia încordată timp de 1 minut. Repetă de 8 ori, apoi treci la următorul.
b. Pentru coapse şi fesieri
Aşază-te pe scaun, îndoaie genunchii la 90 de grade cu picioarele fixe pe podea, la fel ca la exerciţiul anterior. Pune-ţi palmele pe genunchi şi îndepărtează-i încet, în timp ce aplici presiune cu mâinile ca să-i menţii apropiaţi. Repeta exerciţiul de 8 ori.
c. Pentru partea frontală a coapselor
Aşază-te pe scaun în aceeaşi poziţie ca la cele anterioare. Pune-ţi mâinile pe lateralele scaunelor. Ridică piciorul stâng și fă cu el o extensie laterală şi menţine poziţia 30 de secunde, apoi lasă piciorul jos şi repetă mişcarea de 6-8 ori. Execută aceeaşi mişcare şi pentru piciorul drept.
Genuflexiunile, fandările şi exerciţiile la perete se combină ideal într-o singură sesiune de mişcare, care poate fi încheiată cu exerciţiile cu scaunul. Cazurile rare de celulită de pe braţe, biceps şi triceps pot fi ameliorate prin diverse ridicări cu greutăţi mici sau gantere din ce în ce mai grele, a căror complexitate şi diversitate se cresc treptat.
Orice tip de mişcare ai alege, fă-o zilnic cel puţin 30 de minute şi nu uita că celulita scade odată cu greutatea. Ca să aibă efect rapid şi garantat, mişcarea trebuie dublată de o dietă sănătoasă ce creează deficit caloric, este crucială în lupta contra kilogramelor în plus şi, implicit, împotriva celulitei.