Ție îți plac murăturile? Ți le-ai pregătit deja pe cele preferate pentru iarnă?

Dacă da, cu atât mai bine, pentru că astăzi o să-ți vorbesc despre beneficiile pe care le au murăturile și la care nici nu te-ai fi gândit. O să-ți spun însă și pentru cine nu sunt ele recomandate, pentru că da, există câteva categorii de persoane care ar trebui să evite murăturile, oricât de mult le-ar plăcea.

Murăturile – surse naturale de sănătate

 murăturiCrezi că degeaba puneau bunicile noastre murături în fiecare an? Sunt cea mai sănătoasă și mai dietetică salată în sezonul rece, când dispar de pe piață legumele proaspete. Mai mult, au puține calorii și le poți consuma fără grijă ca garnitură la orice masă.

Și mai au ceva: o multitudine de B-uri. Murăturile sunt o bună sursă naturală de B-uri şi vitamina C, benefice mai ales în sezonul rece, pentru că îți cresc rezistența la infecții, viroze respiratorii și gripă.

Totodată, murăturile au o calitate cu care puține alimente se pot lăuda: sunt surse excelente de probiotice, adică de bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei intestinale. Ele cresc rezistența sistemului imunitar, previn alergiile și toxiinfecțiile alimentare și sunt capabile chiar să reducă nivelul colesterolului rău.

Colorate, variate, condimentate, borcanele cu murături nu lipsesc din cămara niciunei gospodine adevărate. Paleta este foarte largă și pentru toate gusturile: murături asortate, castraveți, gogoșari, conopidă, varză, ciuperci și, preferatele mele, vinete umplute.

Rețeta mea preferată de murături

murăturiPentru mine, vinetele umplute au gustul copilăriei și vor fi întotdeauna murăturile mele preferate. Și asta cu atât mai mult cu cât se fac foarte ușor.

Ai nevoie de câteva vinete de mărime potrivită, o varză mică, 2-3 morcovi, 1-2 ardei, câţiva căţei de usturoi, sare grunjoasă, 5-6 tulpini de ţelină şi un recipient încăpător, de preferat de sticlă.

Înainte de toate opăreşte timp de 3-5 minute vinetele în apă clocotită cu sare. Taie-le codiţele, crestează-le pe lung pe o parte și lasă-le la scurs peste noapte, presate de o greutate.

A doua zi toacă mărunt varza, rade morcovii, taie ardeii julien şi amestecă-i cu un praf de sare şi câţiva căţei de usturoi pisat. Umple vinetele cu acest amestec în buzunarele formate de crestătura de ieri şi leagă-le cu frunze de ţelină să nu se desfacă. Ca să-şi fie mai uşor, opăreşte înainte tijele de ţelină.

Aşază-le apoi în recipientul dinainte pregătit şi acoperă-le cu o saramură preparată din apă cu sare (o lingură de sare grunjoasă dizolvată într-un litru de apă călduţă).

Secretul este să pui deasupra o lingură de ulei și câteva frunze de vişin, atât pentru o aromă deosebită, cât şi pentru a nu prinde floare de mucegai. Sunt numai bune de mâncat în 2-3 săptămâni.

Indiferent însă de ce murături îți plac, te sfătuiesc să le prepari chiar tu acasă. Pentru conservare, evită mixurile din comerț și alege ingrediente naturale: sare, oțet, zahăr cu măsură, boabe de muștar, mărar, leuștean. ţelină, etc. Le poți adăuga arome naturale după gust, folosind frunze de vişin sau de dafin.

Cine ar trebui să aibă grijă la consumul de murături

Oricât de sănătoase și gustoase ar fi murăturile, există unele categorii de persoane care ar trebui să le evite sau să le mănânce cu măsură.

Acestea sunt:

  • persoanele care suferă de hipertensiune, insuficiență renală și insuficiență cardiacă. Aceasta din cauza conținutului mare de sare al murăturilor.
  • persoanele care suferă de gastrită sau ulcer. Multe murături se fac cu oțet. Dar dacă ai gastrită, oțetul îți poate agrava simptomele.
  • persoanele care suferă de hemoroizi. Murăturile cu adevărat gustoase sunt și condimentate. Iar ce e prea iute, dăunează celor care suferă de hemoroizi.

Așadar, dacă nu ai problemele despre care ți-am spus mai sus, ai liber la murături!