Pentru că mâine este Ziua Mondială a Sănătății, astăzi vreau să îți vorbesc despre unul dintre cele mai mari riscuri de sănătate la care te predispui dacă nu iei măsuri în ceea ce privește obezitatea, şi anume bolile cardiovasculare.
Obezitatea nu este o glumă, iar a slăbi nu este un moft. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate.
Bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, tulburările de respiraţie, diabetul şi cancerul sunt principalele „efecte secundare“ ale obezităţii.
În România, datele OMS arată că una din două persoane adulte este supraponderală, iar una din patru este obeză. Da, este o epidemie … şi nu, nu e vorba de dramatizare, în tot mai multe ţări din lume obezitatea reprezintă deja o problemă de sănătate naţională.
Singura soluţie pentru a evita bolile asociate obezităţii, dintre care unele fatale, este să pierzi kilogramele în exces!
Obezitatea este definită ştiinţific ca o afecțiune în care indicele de masă corporală (raportul dintre masa corporală şi pătratul înălţimii) este peste 30. Practic, obezitatea se vede cu ochiul liber… Dar ce nu se vede, deși îți pune viața în pericol, este că …
… Obezitatea îţi frânge inima … la popriu
Deşi „bolile cardiovasculare” cuprind un spectru larg de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cea mai mai frecventă formă de boală cardiovasculară este boala coronariană sau cardiacă ischemică – criminalul în serie nr. 1 la nivel mondial (fumatul e abia pe locul 2!), cu milioane de victime anual, circa 150.000 numai la noi în ţară (în 2014, eram pe „onorabilul“ loc 3 la nivel european). (World Health Organization. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. [WHO Technical report]. 2014. Geneva)
Arma mortală a bolii coronariene se numeşte infarct miocardic, determinat de îngustarea până la blocare a arterelor coronare, vasele care asigură oxigenarea muşchiului inimii.
Chiar şi o pierdere modestă în greutate poate scădea riscul de infarct.
Ce îngustează şi blochează arterele unei persoane obeze? Depozitele de grăsime construite în artere, care poartă numele de ateroame – prezente de 10 ori mai frecvent la persoanele obeze comparativ cu persoanele care nu sunt obeze.
Astfel, pentru fiecare creştere în greutate cu 10%, incidenţa afecţiunilor arterelor coronare şi, implicit, riscul de infarct, creşte cu 20%.
În plus, studiul asociază obezitatea cu un risc crescut de mortalitate şi cu reducerea speranței de viață (Ridker PM. Novel risk factors and markers for coronary disease. Advances in Internal Medicine, 2000).
Trist, dar adevărat, obezitatea scurtează viaţa.
De asemenea, obezitatea produce o creștere a volumului total de sânge şi a debitului cardiac, adică inima obezilor munceşte mai mult. În timp, se poate produce dilatarea inimii, adică o creștere în volum a inimii.
Deşi „o inimă mare“ înseamnă, la figurat, generozitate, la propriu înseamnă un risc crescut să cedeze…
Majoritatea pacienților cu hipertensiune arterială sunt supraponderali, iar hipertensiunea este mai frecventă la pacienții obezi.
O greutate corporală cu 10 kg mai mult decât cea normală este deobicei asociată cu tensiune crescută.
Aceste creșteri se traduc într-un risc estimat cu 12% mai mare pentru boli de inimă și 24% risc crescut de accident vascular cerebral. Această creștere a tensiunii arteriale este mai mare atunci când obezitatea este distribuită preponderent abdominal. (Brown CD et al. Body mass index and the prevalence of hypertension and dyslipidemia. Obesity Research, 2000).
Vestea bună este că, pe măsură ce se pierd kilogramele în plus, se înregistrează o scădere progresivă a tensiunii arteriale, care poate însemna chiar reducerea medicaţiei antihipertensive.
Obezitatea îţi scurtează viaţa, scade calitatea acesteia şi este un factor major de risc pentru bolile de inimă, în special la persoanele care au o cantitate mare de grăsime depusă la nivelul abdomenului. Obezitatea influenţează negativ aproape fiecare aspect al vieţii.
Nu uita că obezitatea nu este o condiție permanentă!
Soluţia este una singură şi la îndemâna tuturor: adoptarea unui stil de viaţă sănătos care favorizează pierderea kilogramelor în plus prin dietă echilibrată şi mişcare.
Cu fiecare kilogram pierdut, viaţa unei persoane obeze se poate nu doar prelungi, ci şi îmbunătăţi.
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare. Iar dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor.