reflux gastroesofagian

În ultima vreme am tot primit întrebări despre refluxul gastroesofagian. Și cum nu puteam să rămân indiferentă la ele, m-am pus pe treabă și am adunat recomandările într-un articol pe care te invit să-l descoperi mai jos.

Dar să începem cu începutul și să vedem ce este boala de reflux gastroesofagian, sau BRGE cum o să o mai găsești prescurtată.

BRGE se caracterizează prin refluarea conținutului stomacului în esofag și se produce atunci când sfincterul esofagian inferior se relaxează și se menține deschis pe o perioadă îndelungată, permițând astfel regurgitarea conținutului stomacului.

Principalii factori de risc ai BRGE

  • obezitatea și sarcina, prin creșterea presiunii intraabdominale
  • consumul de alcool prin scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior și creșterea concomitentă a secreției gastrice acide
  • fumatul prin inhibarea secreției pancreatice de bicarbonat
  • consumul de medicamente iritante pentru stomac, precum antiinflamatoarele nesteroidiene
  • consumul de alimente excitante și iritante pentru tractul gastrointestinal precum cafeaua, ciocolata, ceaiul negru și băuturile carbogazoase de orice tip, în special cele ce conțin cofeină, precum Coca Cola.

Semne și simptome cel mai frecvent întâlnite

  • senzația de arsură retrosternală persistentă (pirozis) ce apare frecvent după masă, în poziția culcat sau aplecat înainte
  • gustul acru sau acid în gură (din cauza refluxului acid din stomac)
  • salivare  excesivă
  • dureri retrosternale, durere la înghițit
  • tuse seacă sau răgușeală
  • senzație de corp străin în gât

Complicații

Netratată, boala de reflux gastroesofagian poate duce la inflamația esofagului, la îngustarea acestuia, la ulcerații și chiar sângerări esofagiene, până la cancer esofagian și afectare pulmonară prin aspirația sucului gastric în plămâni în timpul somnului.

Tratament

Tratamentul are ca scop scăderea refluxului anormal al sucului gastric din stomac în esofag și prevenirea aparițiilor leziunilor mucoasei esofagiene.

Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist gastroenterolog, este foarte importantă suprimarea factorilor de risc, și anume scăderea în greutate, stoparea fumatului și evitarea consumului de alcool, cafea, ciocolată, a sucurilor carbogazoase de citrice  etc.

Măsuri generale ale stilului de viață

  • Este important să aveți 5-6 mese/zi, puțin abundent într-o atmosferă relaxată, calmă, fără conflicte și să evitați în timpul mesei lectura, privitul la televizor sau computer.  Pentru scăderea travaliului gastric se recomandă o bună masticație a alimentelor. Click aici și află 10 tehnici ca să mănânci mai încet!
  • Evitați să luați masa cu 2-3 ore înainte de culcare și întinderea la orizontală cel puțin 30 minute după o masă principală.
  • Dormiți cu capul mai ridicat prin adăugarea unei perne în plus sau prin înclinarea patului cu 15 grade față de orizontală.
  • Evitați centurile, corsetele, îmbrăcămintea prea strâmtă (cresc riscul pentru reflux) și dormitul pe burtă.
  • Evitați efectuarea unei activități fizice viguroase după masă. Evitați, de asemenea, ridicarea obiectelor grele, care poate crește suplimentar presiunea intraabdominală.
  • Nu este recomandat consumul de lichide în timpul meselor. Lichidele se vor consuma în cantități mici, repartizate uniform pe tot parcursul zilei.
  • Evitați guma de mestecat, deoarece poate crește sectreția de acid gastric.
  • Nu consumați alimente prea fierbinți, ce congestionează mucoasa tractului digestiv superior, dar nici prea reci, deoarece produc vasoconstricție. Se recomandă, de asemenea, evitarea alimentelor acide, acre și a condimentelor.
  • Evitați alimentele prea dulci sau prea sărate, afumăturile, grăsimile și în general toate alimentele procesate.
  • Este importantă stoparea fumatului dar și evitarea produsele de înlocuire a nicotinei (pot contribui la creșterea secreției acide gastrice)
  • Evitați consumul de alcool și de substanțe ce conțin cafeină precum cafea, cola, ceai oriental, ceai negru, ciocolată, precum și consumul de ceai, băuturi și dulciuri ce conțin mentă.
  • Se impune pierderea în greutate la pacienții obezi, evitarea constipației prin aport crescut de fibre și evitarea mesele bogate în grăsime deoarece acestea întârzie golirea gastrică, crescând astfel timpul de expunere a esofagului la agenți iritanți, facilitând refluxul gastric.

Alimente permise

Persoanele ce suferă de reflux gastroesofagian au simptome diferite, în funcție de tipul de aliment consumat.  Astfel, pentru a putea identifica factorii alimentari și de stil de viață declanșatori ai simptomelor bolii, se recomandă păstrarea unui jurnal alimentar.

  • Cereale și făinoase. Pâine, chifle, lipie și cereale integrale cu un conținut scăzut de grăsimi, fără semințe sau fructe uscate, biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi, orez, orz, ovăz, tăiței, spaghete, macaroane și alte paste.
  • Lactate cu conținut redus de grăsimi, lapte preparat cu făinos, fulgi de ovăz, griș, fidea, orez, brânzeturi degresate, puțin sărate, nefermentate: urdă, caș, brânză de vacă moale, brânză tofu.
  • Carne slabă de pasăre (pui, curcan fără piele), pește proaspăt sau congelat, conserve în apă, în general orice tip de carne slabă, puțin condimentată.
  • Ouă fierte moi sau ochiuri în apă.
  • Legume proaspete, conservate prin congelare, zarzavaturi și legume tinere (fasole verde, mazăre, dovlecei, spanac, salată verde, etc), cartofi copți, fierți sau piure, fără grăsimi. Click aici și află cum să mănânci mai multe legume!
  • Fructe proaspete, congelate, conservate în compot, cu excepția citricelor și a celor cu coajă lemnoasă (nuci, alune, migdale, fistic).
  • Grăsimi – unt proaspăt, nesărat, uleiuri vegetale obținute prin presare la rece, sosuri cu conținut redus de grăsimi și puțin condimentate. Se va adăuga ulei sau unt după prepararea termică a alimentelor.
  • Zahăr în cantitate redusă, prăjituri de casă cu aluat uscat sau fiert, budinci de griș sau orez, miere naturală, jeleuri, gem fără semințe, gelatină de fructe, bezele, șerbet. Click aici și află care sunt sursele ascunse de zahăr!
  • Băuturi – apă minerală plată, ceaiuri de plante.
  • Condimente, ierburi aromate – pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, cimbru, chimen, dafin, scorțișoară, ienibahar, anason, cuișoare, mâncăruri puțin condimentate, muștar și oțet cu moderație.

Alimente interzise

Iată ce ar trebui să evităm dacă suferim de reflux gastroesofagian:

  • Cereale și făinoase – pâinea și cerealele  cu conținut ridicat de grăsimi, biscuiți, cornuri, foietaje, produse de patiserie și cofetărie cu creme grase.
  • Lactate – produsele lactate cu conținut crescut în grăsimi, laptele integral, lapte cu ciocolată, smântână și iaurt grase, brânzeturi fermentate, sărate sau foarte condimentate, brânză topită, creme de brânză grase.
  • Carne și derivate – carne grasă, condimentată, afumată, prăjită, șnițele, vânat, carne procesată, salam, cârnați, crenvurști, piftie de carne, pește foarte condimentat, gras, afumat, sărat, conserve de pește în ulei sau sos, icre de orice fel.
  • Ouă prăjite sau fierte tari.
  • Legume crude fibroase, ațoase (andive, ridichi, sfeclă), ceapă, usturoi, hrean, legume pregătite cu adaos de grăsimi sau rântașuri (porumb, fasole uscată, mazăre) ori cu sosuri  pe bază de tomate (sos sau supă de roșii).
  • Fructe crude sau acre, citrice (lămâi, portocale, grepfrut, ananas, mandarine, smochine),  nuci, alune, semințe, migdale.
  • Grăsimi – untură, slănină, alimente preparate cu grăsime încinsă, rântașuri, maioneză,  sosuri grase sau condimentate, supe creme, ciorbe grase. Click aici și află de ce nu sunt bune prăjelile!
  • Dulciuri și derivate – prăjituri cu aluaturi fragede și foietaj, prăjituri cu cremă, cu fructe, cu rom, ciocolată, cacao, gogoși, înghețată, dulciuri care conțin mentă, siropuri concentrate, marmeladă, gem, dulceață, popcorn, chipsuri.
  • Băuturi – orice băutură foarte rece, foarte fierbinte sau acră, carbogazoasă, orice băutură ce conține cafeină, cafea, ceai negru, cola, alcool, băuturi care conțin mentă.
  • Condimente – sosuri pentru grătar, sos cu ardei iute, sosuri picante (usturoi, ardei iute, hrean, piper negru, muștar, boia), mâncăruri condimentate.

Acesta este un articol pe care îl găsești și pe site-ul doc.ro, al Oanei Cuzino. Click aici dacă vrei să citești articolul pe doc.ro!