școala altfel
Săptămâna trecută, colegele mele dr. Lorelei Saricu și dr. Alina Lăcătuș au mers la Școala gimnazială Elena Văcărescu din sectorul 1, unde au susținut două activități în cadrul Săptămânii Altfel. Mi-au povestit cu mult entuziasm cât de mult le-a plăcut să fie în mijlocul copiilor, așa că astăzi vreau să-ți împărtășesc și ție experiența lor.

După cum probabil știi deja, aceasta nu este prima dată când mergem în școli și grădinițe pentru a promova un stil de viață sănătos. Asta pentru că ne dorim ca toți copiii să învețe ce înseamnă mâncare adevărată și să înțeleagă cât de importantă este aceasta pentru a deveni niște adulți sănătoși.

De această dată am fost la Școala Elena Văcărescu, unde elevii și doamnele profesoare ne-au întâmpinat cu multă voie bună, cu toții fiind dornici să afle lucruri noi despre alimentația sănătoasă.

KiloStop la clasa pregătitoare

școala altfelDr. Lorelei Saricu a fost la clasa pregătitoare, unde i-a învățat pe copii să mănânce cât mai colorat, adică multe fructe și legume.

Spre surprinderea lor, copiii au aflat că și fructele sunt tot un fel de dulciuri, datorită conţinutului crescut de zahăr, dar unele care îi ajută să crească mari, să fie veseli și energici pe tot parcursul zilei.

Au învățat, de asemenea, că în loc de dulciuri pot mânca alune, nuci sau migdale. Și ca să-i convingem că sunt la fel de bune ca dulciurile, le-am pregătit o surpriză împreună cu prietenii noștri de la Solaris: migdale și alune de pădure crude, pe care le-au degustat în clasă, dar și cereale integrale.

Colega mea mi-a povestit că unii dintre copii, la început reticenți în a mânca alune și migdale, au sfârșit prin a cere să guste și ei după ce i-au văzut mâncând pe colegii lor.

Le-am pregătit și punguțe cu amestecuri de fulgi de porumb fără zahăr, sărățele din făină integrală și mixuri „Hai la Școală” Solaris, care conțin biscuiți cu merișor și roșcove, fulgi crocanți din orez și grâu și un amestec de stafide brune și dude deshidratate. Toate numai bune pentru o gustare sănătoasă pentru niște copii silitori și zglobii.

Nu pot să nu remarc, de asemenea, atenția pe care doamna învățătoare o acordă alimentației proprii dar și celei a copiilor. Așa cum i-a mărturisit colegei mele, nu îi lipsesc din pachețel fructele proaspete și nucile, alunele sau migdalele. Ne spunea cu mândrie cum a reușit ca, prin exemplul personal, să îi obișnuiască pe copii să mănânce sănătos. Asta pentru că, văzând-o că mănâncă nuci, alune, migdale sau bucăți de fructe proaspete, cei mici au fost curioși să guste și ei. Iar mai apoi le-au cerut părinților să le pună și lor în pachețel.

Felicitări doamna învățătoare pentru tot ce faceți pentru cei mici!

KiloStop la clasa a V-a

scoala altfelCeva mai târziu în aceeaşi zi, colega mea dr. Alina Lăcătuș a fost la clasa a V-a, unde a întâlnit niște copii foarte isteți și receptivi la tot ceea ce le-a propus.

Așa că i-a învățat ce să mănânce la fiecare masă în parte astfel încât să nu le lipsească nutrienții de care au nevoie să crească mari și sănătoși. Și ca totul să fie şi mai simplu de reţinut şi mai apoi de aplicat, au preparat împreună sandvișuri pentru micul dejun.

De data aceasta trebuie să mulțumim Mega Image, care ne-a pus la dispoziție ingredientele necesare pentru sandvișuri dar și pachețele pentru gustare, formate dintr-un mix de nuci și fructe uscate.

Colega mea mi-a povestit cât de încântată a fost să descopere că elevii s-au luat la întrecere în a prepara cel mai arătos și mai colorat sandviș, folosindu-se de toate legumele pe care le-au avut pe masă.

După ce au terminat, au făcut și un concurs în care dr. Alina Lăcătuș le-a cerut să recunoască alimentele. Au fost un pic puși în dificultate de cușcuș și bucățile de soia, dar s-au descurcat admirabil. Așa că cele 10 pedometre KiloStop pe care colegele mele le-au pregătit pentru ei vor fi folosite pe rând de fiecare elev.

Doamna dirigintă, ea însăși o persoană căreia îi place mișcarea, a venit cu o propunere extrem de ingenioasă pentru ca pedometrele să nu rămână nefolosite. Așa că vor face un nou concurs: cine face cel mai mare număr de pași în decurs de o săptămână. Nouă nu ne rămâne decât să așteptăm rezultatele!

În concluzie, ambele mele colege s-au simțit foarte bine în compania copiilor și mi-au mărturisit că își doresc să revină în mijlocul lor. Și mi-au mai spus ceva: că nu este deloc uşor să fii cadru didactic.

Așa că, felicitări tuturor profesorilor, învățătorilor și educatorilor care se preocupă nu numai de instruirea copiilor noștri, ci și de educația lor!

Iată cum s-a desfășurat ora de nutriție la Școala Elena Văcărescu din București: