Mihaela BilicAm citit cu plăcere noua carte a dr. Mihaela Bilic, „Tocăniță pentru suflet”, și am descoperit în ea o serie de principii sănătoase pe care și eu le promovez. De aceea vreau să ți le împărtășesc ca să-ți fac slăbitul mai ușor și menținerea un stil de viață.

Am regăsit în cartea dr. Bilic nu numai sfaturi de nutriție, ci și acel ceva în care eu cred cu tărie și anume că slăbitul nu este doar despre ce mănânci, ci și despre cum te gândești la mâncare, despre relația pe care o ai tu cu tine și nu în ultimul rând despre cum te raportezi în general la viața ta de zi cu zi.

Cartea reunește postările de pe Facebook dintr-un an întreg, așa că ordinea poveștilor este mai mult sezonieră, decât tematică. Dar asta nu îi știrbește din valoarea educativă. Așa cum ne-a obișnuit, dr. Mihaela Bilic ne arată și în această carte că rolul nutriționistului nu este acela de a-ți prescrie o dietă, ci este mult mai complex, lucru cu care sunt total de acord.

„Rolul nutriționistului este să te țină de mână, să fie lângă tine și să te ajute să-ți faci curaj, ca să te privești în ochi. Doar tu poți să-ți rezolvi problemele, fie și cu mâncarea. Dar pentru asta, trebuie să te vezi!”, ne spune dr. Mihaela Bilic.

Și are dreptate, pentru că, așa cum le spun deseori pacienților mei, de cele mai multe ori, „sufletul e cel care suferă de fapt”, iar printre nevoile noastre vitale se numără „iubirea, afecțiunea, tandrețea”, a căror lipsă o compensăm de cele mai multe ori prin mâncare. Este ceea ce eu numesc mâncat emoțional. Vezi ce altceva poți face, în afară de mâncare, ca să-ți hrănești sufletul și corpul cu bucurie. 

„Alegerile alimentare reprezintă doar o bucățică din complexitatea ființei noastre. Nu-ți poți construi întreaga viață făcând o obsesie din mâncare – e mai mult de atât. Nu ești doar ceea ce mănânci, ci și ceea ce gândești și simți”, ne spune dr. Mihaela Bilic.

Este important să ne redescoperim plăcerea de a mânca și să mâncăm nu doar după reguli, ci și după gust. Mănâncă ce îți place, dar mâncare de calitate, alege însă să combini corect alimentele, să ai grijă la cantitate și la momentul din zi în care consumi alimentele preferate.

„Cât despre slăbit, e doar o chestiune de cantitate, trebuie să mănânci mai puțin, dar tot din preparatele cu care ești obișnuit, care sunt pe gustul tău”, ne spune dr. Bilic.

Mihaela BilicEu aș completa că gustul se educă. Poți să înjumătățești alimentele nocive din dieta ta dar nu te poți hrăni doar cu ele. Ai nevoie să te împrietenești și cu alimentele de calitate. De exemplu, de sărbători, toți pacienții mei mănâncă bucatele tradiționale dar le combină întotdeauna cu legume și fructe proaspete.

Nu-ți refuza o „plăcere nevinovată” cum ar fi un orez cu lapte sau un desert cu mere umplute! Redescoperă gusturile copilăriei și alege deserturile naturale, tradiționale în locul dulciurilor rafinate din magazine, ne îndeamnă dr. Bilic. Vreți însă ciocolată? Este în regulă și ciocolată, dar savurați-o cu toate simțurile!

Cât despre cantitate, pentru fiecare ea înseamnă altceva. De câte ori nu ai auzit expresia: „Nu mănânc mult și, totuși, nu slăbesc”. Dar noțiunea de porție potrivită este relativă.

„Nu contează dacă aveți prieteni care mănâncă dublu și sunt slabi – degeaba îi invidiați”. Fiecare dintre noi este diferit. Nu te mai compara cu cei din jur. Dacă și tu crezi că ai un metabolism lent, poți să îl ajuți să ardă mai multe calorii respectând câteva reguli simple, pe care le găsești AICI.

Un alt secret al slăbitului este să „nu mănânci niciodată singur sau când ești supărat”, ne spune dr. Bilic. Asta te va face să mănânci mai mult. Și tot pentru că slăbitul nu ține doar de ceea ce mănânci, ia-ți un prieten care să te susțină pe tot parcursul procesului sau, și mai bine, alege „cura de slăbire în doi”.

 „Totul este mai simplu în doi: susținerea, evitarea ispitelor, reamintirea motivațiilor, împărtășirea greutăților dar și a reușitelor”.

Nu uita însă cât de important este să trăiești în prezent. Doamnelor, „nu vă lăsați copleșite de complexe pe care bărbații ori nu le văd, ori le consideră calități, nu vă puneți viața pe pauză, așteptând să vă arate acul cântarului 50 de kilograme!”, ne îndemna dr. Mihaela Bilic de Valentine’s Day.

Dar și mai important, acordă atenție propriei persoane. „Slăbitul înseamnă perseverență, grijă de sine, un contract pe care-l faci cu tine însuți și care se cere onorat în fiecare zi.”

„Până nu te iubești suficient și nu te pui pe primul loc în viața ta, slăbitul nu va fi decât o fata morgana.”

Așa că ai grijă ce mănânci, dar mai ales ai grijă de tine!

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare.