Steatoza hepatică este încărcarea cu grăsime a ficatului. Ea poate să apară nu numai la persoanele supraponderale, ci și la cele normoponderale, în cazul unui consum excesiv nu doar de grăsimi, ci și de băuturi carbogazoase, de dulciuri în exces, pentru că grăsimile pe ficat nu se adună doar din grăsimile din alimentație. Zaharurile mâncate în exces și neconsumate se depun pe ficat sub formă de trigliceride și sub formă de ceea ce se vede la ecografie ca ficat gras.

Click aici și află 5 pași de urmat dacă suferi de steatoză hepatică!

Din păcate, ca și diabetul, ca și sindromul metabolic către care poate să evolueze, ficatul gras nu are simptome. Însă sunt niște semne, precum o circumferință abdominală de peste 90 sau 94 la bărbați, peste 80 sau 84 la femei. Aceasta ar trebui să ne atragă atenția că grăsimea acumulată în exteriorul circumferinței abdominale să fie deja instalată și printre organele interne. Iar această grăsime instalată printre organele interne, care se poate vedea la ecografia abdominală, poate sufoca organele interne și are riscul de a transforma o boală și o afecțiune simplă în diabet sau să crească riscul evenimentelor cardiovasculare precum infarctul.

De aceea, astăzi reiau un articol pe care l-am publicat pentru site-ul Oanei Cuzino în care îți arăt ce alimente îți protejează ficatul.

Fiindcă ficatul are rolul de a procesa toxinele, toate ingredientele și alimentele mai puțin sănătoase îl pot afecta direct, chiar mai mult decât o fac în cazul altor organe. În același timp, sunt alimente care îi oferă mai multă „putere” să protejeze organismul. Iată ce ar trebui să mănânci dacă îți dorești un ficat sănătos pentru toată viața!

1. Legumele verzi

Salata verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, țelina apio, castraveții, broccoli, dovlecelul, varza de Bruxelles, kale, etc., toate acestea conțin antioxidanți de cea mai bună calitate, care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice.

Mănâncă întotdeauna o salată generoasă la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor.

Cu cât mai mult verde în farfurie, cu atât mai mulți antioxidanți!

2. Fructe de pădure

Afinele, fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunile, măceșele etc. conțin fitonutrienți de calitate, care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice.

Mănâncă fructele la micul dejun, ca gustări între mese, ori pe post de desert, în loc de „ceva dulce”, pentru reenergizare.

ATENȚIE însă, nu mânca fructe seara, după ora 18.00, deoarece se depun până dimineața sub formă de grăsime pe ficat!

3. Semințe, oleaginoase

Semințele de orice fel (in, susan, mei, kia, dovleac, floarea soarelui etc) precum și fructele oleaginoase – alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline – constituie surse excelente de grăsimi omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice.

Click aici și află care sunt cele mai sănătoase semințe!

Pot constitui gustări excelente, care taie foamea. ATENȚIE LA CANTITATE, au peste 500 calorii/100 g. Nu depășiți 50 grame pe zi!

Click aici și citește povestea Cameliei, care s-a îngrășat 10 kilograme mâncând sănătos!

Alege-le, de asemenea, întotdeauna crude, pentru că prin prăjire se oxidează și îți pierd toate grăsimile bune, devenind chiar nocive.

4. Pește gras

Consumă de minimum 2 ori pe săptămână pește gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficat de pește.

Click aici și află 4 rețete de pește perfecte la dietă!

Peștele gras conține acizi graşi omega 3 care protejează organele interne.

Alege să consumi peștele alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau gătite la abur.

5. Cacao, cafea

Alege ca bautură energizantă și antioxidantă în același timp o cană de cacao pe care să o prepari din cacao pudră cu grăsime redusă, lapte degresat și îndulcitor natural de tipul stevia.

Optează pentru ciocolata neagră la gustări, în loc de alte tipuri de bomboane și ronțăieli, dar atenție la cantitate. Ciocolata neagră îngrașă cel puțin la fel de mult precum orice alt tip de ciocolată, așadar nu depășiți 20 de grame pe zi.

Click aici și află cum să mănânci ciocolată la dietă!

Pentru efectul antioxidant al cafelei, se recomandă 1-2 cești zilnic. Evită cafeaua turcească, deoarece poate crește nivelul grăsimilor din sânge. Alege cafeaua la filtru simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe bază de zahăr. Dacă ai probleme cu tensiunea, alege cafea decofeinizată.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!

Click aici dacă vrei să citești articolul pe doc.ro