Mănânci sănătos, dar cu toate acestea te îngrași sau nu reuşeşti să slăbeşti? Se prea poate, şi asta pentru că există alimente care, deşi sunt foarte sănătoase, sunt foarte concentrate caloric, adică ne îngrașă dacă nu suntem atenţi la cantitatea şi combinaţia în care le consumăm.

Hai să vedem care sunt acestea!

1.Uleiul de măsline

Alimente care îngrașăUleiul de măsline face parte din categoria grăsimilor bune, mononesaturate.

Grăsimile vegetale sunt în general surse excelente de grăsimi bune pentru sănătate, dar, ATENȚIE! au aproximativ 900 Calorii/100 ml.

Altfel spus, fiecare lingură de ulei din dietă îţi adaugă în plus câte 100 de Calorii.

Pe de altă parte, organismul uman transformă mai ușor caloriile neconsumate din grăsimi în țesut adipos decât caloriile din alte surse, de aceea trebuie să avem mare grijă la cantitatea zilnică de lipide din dietă, indiferent că sunt sănătoase!

Consumă ulei de măsline de preferat extravirgin, presat la rece, dar fără să exagerezi, mai ales dacă vrei să slăbeşti. Patru-cinci pufuri la o salată sunt suficiente.

2. Semințele și oleaginoasele

OleaginoaseCa și uleiul de măsline, semințele și oleaginoasele fac de asemenea parte din categoria de grăsimi sănătoase şi recomandate în orice tip de dietă.

Dar … au un mare păcat: îngrașă, pentru că au nici mai mult nici mai puţin decât … 600 Cal/100 g, mai mult chiar decât ciocolata!

Aşa că, atenţie mare la punga de migdale, alune, caju sau seminţe de seară pe care obişnuiai să o deschizi la televizor, ca pe o ronţăială sănătoasă! Dacă şi ţie ţi se întâmplă să se termine fără să-ţi dai seama, trebuie să schimbi acest obicei! O pungă de caju sau de migdale de 250 grame conţine peste 1000 de calorii, ceea ce nu e de glumă …

Consumă seminţele, alunele, migdalele sau nucile cântărite ori numărate, niciodată direct din pungă. Dacă vrei să slăbeşti, alege cel mult un căuș pe zi, adică maxim 30 de grame, la gustări.

3. Fructele uscate

Fructe uscateFructele uscate pot fi o mare capcană pentru cineva care vrea să slăbească. Ele sunt foarte sănătoase datorită conţinutului mare de vitamine şi mai ales minerale de calitate.

Se potrivesc de minune ca înlocuitor sănătos al dulciurilor concentrate, la gustările dintre mesele principale sau ca desert, dar în cantități limitate, deoarece au în jur de 300 Cal/100 g.

Ca să fii sigur/ă că nu-ți distrugi cura de slăbire, trebuie să fii atent/ă la câteva detalii. În primul rând, alege fructe uscate (deshidratate) și nu confiate sau cu zahăr adăugat. În al doilea rând, cântărește-le înainte de a le consuma și limitează-te la 30-40 grame la o gustare.

Dacă vrei un plus de sațietate, le poți rehidrata sau le poţi combina cu fructe proaspete sau iaurt ori brânzică slabă de vaci la gustări sau la micul-dejun.

Înlocuieşte dulciurile concentrate cu fructe uscate. Preferatele mele sunt smochinele şi stafidele. Încearcă-le şi tu, dar nu uita să le cântăreşti înainte!

Click aici dacă vrei ca Dr. Laura Ene și echipa KiloStop să te ajute să slăbești!

4. Musli cu cereale integrale

pentru imunitateCerealele integrale sunt carbohidrați complecși, cu eliberare lentă. Pe scurt, sunt carbohidrați buni. Şi mă refer aici la tărâţele de grâu, de ovăz, de psylium, de hrişcă de orz.

Sunt ideale la micul dejun pentru că furnizează energie constantă până la prânz, previn creșterile și scăderile bruște de glicemie și oferă o senzație de sațietate îndelungată.

Mai mult, conțin fibre  insolubile, care previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv şi a florei intestinale.

Nu te lăsa însă păcălit/ă de produsele integrale cu adaosuri de zahăr, miere, cacao sau fructe confiate gata preparate din comerţ. De cele mai multe ori conţin zahăr adăugat din belşug, care le creşte mult nivelul caloric. Verifică întotdeauna ingredientele, să fie cât mai naturale, dar şi caloriile, ca să nu te păcăleşti!

Atenție totuşi la cantitate – au 375 Cal/100 g.

Prepară-ţi şi tu un mic dejun sănătos și dietetic, după rețeta Cereale cu iaurt, banane și stafide.

5. Îndulcitorii naturali

Alimente sănătoase care îngrașăPentru înlocuirea celor 400 de calorii din fiecare 100 g de zahăr (adică 40 de Calorii pentru fiecare lingură rasă), există multe alternative naturale şi mult mai sănătoase.

Unele dintre ele sunt îndulcitorii naturali. Dar, atenţie, natural nu înseamnă inofensiv pentru siluetă! 

De exemplu, siropul de agave are 30 Calorii/lingură, în timp ce siropul de arțar are 26 Calorii/lingură. Mierea este și ea densă caloric (25 Calorii/lingură), deși este plină de vitamine și minerale antioxidante.

Așadar, ai mare grijă și la îndulcitorii naturali! Sunt mai sănătoși, dar îți pot aduce kilograme nedorite în plus. Pe de altă parte, pot întreţine dependenţa de gustul dulce.

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare.