sareMulți dintre pacienții mei se plâng de retenție de apă și soluția pe care o găsesc este să nu mai bea suficientă apă. Odată ajunși însă în cabinet analizăm împreună cauzele și de cele mai multe ori descoperim că această retenție de apă este produsă de un stil de viață sedentar și o alimentație necorespunzătoare, nicidecum de consumul unei cantități prea mari de apă. Iar aportul crescut de sare contribuie masiv la retenția apei în țesuturi.

Ai putea să spui că tu nu mănânci foarte sărat, dar te-ai gândit vreodată la câte surse ascunse de sare există în alimentația ta? Per total, peste 75% din sarea pe care o consumăm provine din alimente procesate sau semipreparate.

De aceea, astăzi vreau să îți vorbesc tocmai despre aceste surse de sare pe care nu le identificăm chiar de la prima vedere dar care ne influențează sănătatea și chiar silueta.

1. Mixuri de condimente

Mixurile de condimente ce constituie baze pentru mâncăruri au o proporție foarte mare de sare. Cele mai multe au peste 60% sare. Așa că folosește legume proaspete sau congelate pentru a da gust mâncărurilor sau prepară-ți propriul mix de legume deshidratate pentru a controla aportul de sare.

2. Sosurile gata preparate

Sosurile gata preparate conțin multă sare pentru a avea un gust concentrat. Sosul de soia, de exemplu, are aproape 1,16 miligrame de sodiu per lingură. Dar dacă în sosul de soia se simte cu ușurință sarea, nu același lucru putem spune despre ketchup, muștar, sosurile pentru paste sau dressingurile pentru salate.

Prepară-ți singur sosurile pentru paste sau salate, folosind ingredientele preferate și condimente aromate.

3. Brânza și produsele lactate

Sarea se folosește la conservarea multor brânzeturi, chiar și la cele pe care nu le considerăm sărate. Brânza cu mucegai albastru, gorgonzola sau Roquefort sunt printre cele mai sărate, având între 350 și 500 mg de sare per porție. Parmezanul sau brânza Feta au, de asemenea, multă sare. Dar dacă la acestea ne gândim că sunt sărate, ce spui despre brânza cottage? Ei bine, și ea conține 360 mg de sodiu per porție.

Citește cu atenție etichetele atunci când faci cumpărături!

4. Conservele

Sarea este un conservant excelent. Așa că fii atent atunci când cumperi conserve, indiferent de tipul lor. O conservă de fasole de 500 g, spre exemplu, poate ajunge până la 440 mg de sare.

Consumă cât mai puține conserve și alege varianta congelată ori de câte ori este posibil!

5. Cerealele pentru micul dejun

Conținutul de sare din cerealele pentru micul dejun pe care le găsim în magazine diferă în funcție de marcă, așa că verifică eticheta. Unele dintre ele este posibil să ajungă și până la 250-300 mg de sodiu per porție.

Alege cereale integrale, cât mai puțin procesate!

6. Snackurile

Convrigeii, biscuiții sărați, sărățelele, semințele prăjite cu sare conțin cantități impresionante de sare. Ai grijă însă și la snakurile care nu sunt sărate. Și acestea pot conține sare în cantități mari.

Alege să iei două gustări pe zi, formate din fructe proaspete, fructe uscate sau oleaginoase!

7. Carnea

Mulți injectează carnea, mai ales pe cea de pui, cu apă sărată ca să crească artificial greutatea. Așa că ai grijă de unde cumperi carne.

8. Mezelurile

Producătorii injectează mezelurile cu saramură deoarece carnea neinjectată își păstrează culoarea roz doar două-trei zile, pe când cea injectată rezistă și arată proaspăt chiar și o lună.

Alege întotdeauna o carne slabă pe care să o prepari la cuptor sau grătar în loc de mezeluri.

Așadar, chiar dacă sodiul joacă un rol cheie în multe alimente, de cele mai multe ori este adăugată mai multă sare decât este necesar. Vestea bună este că stă în puterea ta să controlezi câtă sare mănânci zilnic, făcând alegeri inteligente în fiecare zi. Ai grijă la alimentele pe care ți le-am enumerat mai sus și nu depăși 2,3 g pe zi, adică o linguriță.

Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!