cele mai bune diete

Fructele, legumele și cerealele integrale – ele reprezintă trioul câștigător în lumea dietelor. În caz că te întrebi dacă nu cumva pășesc pe tărâmul imaginației pentru că am început să vorbesc despre o competiție a dietelor, să știi că acesta este un subiect cât se poate de serios! U.S. News & World Report face anual un clasament al dietelor, iar alimentele cu care am deschis acest articol se regăsesc pe lista recomandărilor din topul momentului.

Cum au decurs deliberările? Concret, publicația a luat în calcul 40 de planuri nutriționale. Acestea au fost analizate de un grup de experți reputați, format din consultanți, medici cardiologi și medici specializați în nutriție, diabet și boli metabolice. După cum știi, cea din urmă titulatură corespunde și domeniului meu de activitate. Iar acest lucru nu poate fi decât un motiv de mândrie atunci când descopăr cât de mult mă regăsesc în viziunea altor colegi de breaslă.

Criteriile după care stabilim cele mai bune diete

Nu numai noi, specialiștii, ci și publicul larg aplică aceleași criterii atunci când optează pentru o variantă nutrițională sau alta:

  • cât de la îndemână sunt alimentele propuse
  • cât de rapid se produce scăderea în greutate
  • care este ponderea alimentelor sănătoase
  • cât este de ușor de urmat
  • ce presupune în cazurile de diabet sau boli cardiace
  • care este rolul vegetalelor în ecuație

Cu alte cuvinte, este esențial ca dieta aleasă să poată fi respectată fără eforturi supraomenești. În caz contrar s-ar transforma într-o corvoadă și ar sfârși prin a sabota planurile celui care își dorește să slăbească. Mai mult decât atât, trebuie luată în considerare probabilitatea de a pierde surplusul de kilograme pe termen scurt și pe termen lung. Dar și implicațiile dietei la cel mai înalt nivel al existenței noastre fizice: starea de sănătate.

Îmi imaginez că, văzând această amplă enumerare și amintindu-ți de regimurile de care ai auzit (sau pe care le-ai ținut) de-a lungul vieții, te gândești cât este de dificil ca o singură dietă să corespundă tuturor acestor cerințe. A sosit, așadar, momentul să dezvălui care este punctul în care opiniile mele se întâlnesc cu ale celorlalți specialiști din domeniu. Cred că observația mea va corespunde cu intuiția pe care ai avut-o și tu: nu există o singură dietă care să fie „cea mai bună” pentru toată lumea. Unul dintre experții care se aliniază la acest punct de vedere este David Katz, directorul Centrului de Cercetare și Prevenție din cadrul Spitalului Yale.

Aşadar, deja nu mai vorbim despre o simplă dietă cu termen clar de expirare. Ci vorbim despre un stil de viață echilibrat valabil pentru totdeauna. Asta înseamnă că sunt adepta soluțiilor nutriționale personalizate, care să țină cont de preferințele tale. Pentru că numai astfel există șanse reale să le poți urma mereu, pentru rezultate cu adevărat notabile și durabile.

Dieta mediteraneană și dieta DASH

Aceste planuri nutriționale au dominat topul specialiștilor din Statele Unite tocmai pentru că se încadrează în categoria mai sus menționată. Nu ne propunem doar să slăbim cu orice preț, ci țintim în primul rând o stare de sănătate optimă. De aceea trebuie să mâncăm echilibrat în mod constant. În plus, cu greu ne putem atinge scopul dacă nu luăm în considerare alegeri alimentare flexibile şi cât mai variate.

Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt foarte asemănătoare la nivel conceptual și îndeplinesc toate condițiile pe care le-am enumerat. Știi deja că regimul cu specific mediteranean este un model nutrițional originar din țările de la Marea Mediterană. DASH înseamnă „Dietary Approaches to Stop Hypertension”, adică reunește recomandările nutriționale care garantează rezultate bune în lupta cu hipertensiunea.

Ambele diete se bazează pe alegeri sănătoase, menite să reducă riscul apariției multor boli cronice sau să stopeze evoluția celor deja instalate. Bolile de inimă, diabetul zaharat și mai multe forme de cancer pot fi prevenite sau ținute sub control cu ajutorul dietei. Dar avantajele lor nu se opresc aici. Sunt ușor de adoptat și promit mese delicioase, cu preparate aromate și diversificate.

Cerealele integrale și produsele obținute din ele, semințele, fructele și legumele, proteinele slabe precum carnea de pui sau de pește, însoțite de reducerea aportului de sare și de un consum redus de alcool sunt la îndemâna oricui și au toate datele pentru a deveni punctele de reper ale unui stil de viață sănătos.

Pâinea, pastele sau orezul integral sunt binevenite în meniul tău. Același lucru este valabil și pentru uleiul de măsline, în cantități moderate.

În cazul tău, care este dieta care a dat cele mai bune rezultate, dintre toate cele pe care le-ai încercat?