semințeSemințele sunt o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Ele sunt excelente pentru organism oricând, dar mai ales în post, deoarece sunt o sursă foarte bună de proteine. Ele conțin în medie 20 de grame de proteine la suta de grame.

Atenție însă la cantitatea de semințe consumată, pentru că oricât ar fi de sănătoase, ele sunt foarte calorice: 100 g din orice fel de semințe înseamnă minimum 500 de Calorii, adică mai bine de 1/3 din necesarul caloric al unei persoane care vrea să slăbească.

Așa că îți recomand să nu depășești 30-50 g de semințe pe zi.

Și pentru a ne bucura de toate beneficiile semințelor, merită să le mâncăm crude. Asta deoarece prin prăjire sau prin expunere la temperaturi înalte, grăsimile bune din seminţe se transformă în grăsimi rele.

Acestea fiind spuse, hai să vedem care sunt cele mai bune semințe și cum ne ajută ele să fim mai sănătoși.

Top 3 semințe bogate în Omega 3

Atunci când vine vorba de grăsimi, există un tip de acizi grași esențiali pentru organism. Aceștia sunt acizii grași Omega 3. De ce sunt ei atât de importanți?

În primul rând acizii grași Omega 3 sunt o armă redutabilă împotriva bolilor cardiovasculare, protejează împotriva demenței Alzheimer și sunt excelenți în cazul artritelor și bolilor inflamatorii articulare.

Unde găsim cei mai mulți Omega 3? Topul arată astfel:

 1. Semințe de in, cu 22,8 g/la 100 g
 2. Semințe de chia, cu 17,5 g/100 g
 3. Semințe de susan, cu 0,3 g/100 g

Top 3 semințe bogate în fibre

Fibrele sunt esențiale într-o cură de slăbire, pentru că mențin senzația de sațietate. Ele umplu rapid stomacul și întârzie golirea lui. Mai mult, asigură un tranzit intestinal bun și previn constipația.

Nu în ultimul rând, fibrele reduc creșterile bruște de glicemie ce urmează ingerării de alimente și reduc absorbția de grăsimi alimentare și colesterol.

Care sunt cele mai bogate semințe în fibre:

 1. Semințe de chia, cu 34 g/100 g
 2. Semințe de in, cu 27 g/100 g
 3. Semințe de susan, cu 12 g/100 g

Top 3 semințe bogate în proteine

semințeProteinele au un rol esențial în menținerea imunității. Ele sunt un fel de cărămizi folosite la construcția celulei, a țesuturilor și a organelor. Proteinele sunt implicate în aproape toate procesele biologice care au loc în organismul uman. Proteinele de calitate conțin toți aminoacizii esențiali.

Așadar, iată topul semințelor bogate în proteine:

 1. Semințe de cânepă, cu 37 g/100 g
 2. Semințe de dovleac, cu 25 g/100 g
 3. Semințe de floarea soarelui, cu 21 g/100 g

Top 3 semințe bogate în calciu

Calciul este mineralul esențial pentru sănătatea oaselor, ferindu-ne de osteoporoză. Cei mai mulți dintre noi știu că găsim calciul în produsele lactate. Dar una dintre sursele cu cel mai biodisponibil tip de calciu, adică cel care se absoarbe cel mai ușor și poate fi folosit integral de corpul uman, este cel conținut de semințe.

Iată topul semințelor cu cel mai mare conținut de calciu:

 1. Semințe de susan, cu 975 mg/100 g
 2. Semințe de chia, cu 631 mg/100 g
 3. Semințe de in, cu 255 mg/100 g

Top 3 semințe bogate în magneziu

semințeMagneziul este un alt mineral indispensabil corpului uman pentru că intervine în reacții fiziologice vitale. Ce poate face magneziul pentru tine? În primul rând magneziul este mineralul antistres. Mai mult, îți asigură energia necesară zilnic, o inimă puternică și un sistem imunitar rezistent în fața bolilor.

Iată cele mai bogate semințe în magneziu:

 1. Semințe de in, cu 392 mg/100 g
 2. Semințe de susan, cu 351 mg/100 g
 3. Semințe de chia, cu 335 mg/100 g

Top 3 semințe bogate în fier

Fierul este recunoscut ca mineralul antianemic. Anemia este probabil cea mai răspândită carență alimentară din lume și se traduce prin oboseală și slăbiciune permanentă, ceea ce scade implicit calitatea vieții.

Care sunt semințele cu cel mai mare conținut de fier:

 1. Semințe de susan, cu 14,6 mg/100 g
 2. Semințe de chia, cu 7,7 mg/100 g
 3. Semințe de in, cu 5,7 mg/100 g

Top 3 semințe bogate în triptofan

Triptofanul este unul dintre cei 8 aminoacizi esențiali care nu poate fi sintetizat de organism. Prin urmare, el trebuie introdus prin dietă.

Triptofanul se transformă în serotonină la nivelul sistemului nervos. Iar serotonina are efect euforizant, combate stresul și este asociată cu starea de bine. Pe de altă parte, triptofanul este un inductor natural al somnului.

De aceea, îți recomand să incluzi în alimentația ta următoarele semințe:

 1. Semințe de susan, cu 1097 mg/100 g
 2. Semințe de floarea soarelui, cu 735 mg/100 g
 3. Semințe de chia, cu 721 mg/ 100 g

Așadar, nu ocoli semințele, mai ales dacă ții post sau dacă ești la dietă! O alimentație echilibrată conține inclusiv 30-50 g de semințe pe zi.

Click aici și află 13 trucuri ca să-ți recapeți buna dispoziție!

Care este cea mai potrivită dietă pentru tine în această perioadă a anului?

Poți să afli în Consultația Specială de Crăciun pe care ți-am pregătit-o la Clinica de Nutriție KiloStop. Este o consultație în care vei primi o dietă adaptată preferințelor tale, cu ajutorul căreia vei putea slăbit între 3 și 5 kilograme până la Crăciun. Vei învăța cum să slăbești rapid fără să simți o clipă că ești la dietă.

Click aici să te programezi la Consultația Specială de Crăciun!

Dacă vrei să afli mai multe despre cum te ajută semințele să fii mai sănătos, te invit să urmărești mai jos interviul pe care l-am acordat emisiunii Tinerețe fără bătrânețe de la DIGI24: