Astăzi continui seria de invitați pe blog cu o persoană cu totul și cu totul specială. Este vorba despre dr. Cristian Panaite, cel care a pus bazele Clinicii de Nutriție KiloStop și alături de care am desfășurat numeroase proiecte de succes.
Cristian este expertul KiloStop în nutriție sănătoasă, o adevărată enciclopedie atunci când vine vorba despre mâncat sănătos.
De aceea, l-am invitat astăzi să ne dezvăluie câteva din secretele lui pentru o viață lungă și sănătoasă.
Bine te-am găsit!
Îi mulțumesc Laurei pentru invitație și ție, celui care citești, pentru că ești interesat de corpul tău. Te felicit pentru asta!
De obicei eu scriu articole scurte, care tratează o problemă punctuală. Astăzi însă o să fie ceva diferit, pentru că voi face o sinteză din numeroasele studii pe care le-am citit de-a lungul anilor pentru a-ți oferi o rețetă sigură pentru o viață lungă și sănătoasă. Mai exact, vreau să-ți dezvălui câteva din ingredientele secrete pe care eu însumi le-am testat și pe care le folosesc în fiecare zi. Citește până la final, pentru că ți-am pregătit și o surpriză.
Hai să vedem care sunt aceste ingrediente secrete și cum ne ajută ele să avem viața pe care ne-o dorim.
1. Alimentația
Știința modernă a dovedit dictonul străvechi: ești ceea ce mănânci.
Dacă ar fi să sintetizez în câteva fraze principiile după care eu mă ghidez în fiecare zi aș începe cu următoarea: evită alimentele procesate. Procesarea sărăcește alimentele de mulți dintre nutrienții lor de bază. Așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru o viață suplă și sănătoasă este să mănânci alimente cât mai naturale.
De asemenea, te sfătuiesc că alegi acele alimente care îți oferă cea mai mare cantitate de nutrienți per calorie. Este ceea ce Joel Fuhrman numește „nutritarian”, cu alte cuvinte cum fac să-mi „cumpăr” cât mai mulți nutrienți cu cât mai puține calorii. Este cel mai bun mod de a-ți asigura cantitatea optimă de nutrienți fără să te îngrași. Unele dintre campioanele acestui stil de alimentație sunt legumele cu frunze verde închis, cum ar fi spanacul, kale (varza creață), rucola sau salata verde.
Așadar, pentru o viață sănătoasă, mănâncă în fiecare zi o salată și câteva fructe nepreparate termic.
Alege cât mai multe alimente din zona celor sănătoase și nutritive și cât mai puține din celelelate.
2. Respirația
Un alt principiu de bază al unei vieți sănătoase este respirația profundă. Împreună cu alimentația, respirația înseamnă energie. Asta pentru că energia este dată de alimentele care se ard împreună cu oxigenul.
De cele mai multe ori însă respirăm artificial.
De aceea sfatul meu este să îți iei un minut la fiecare oră în care să respiri profund de câteva ori.
De asemenea, foarte importantă este ventilarea camerei sau a biroului în care stăm sau lucrăm. Oxigenul ne ajută creierul să funcționeze mai bine.
Pontul meu pentru zilele geroase de iarnă, când este mai dificil să aerisim camerele, este să deschizi geamurile astfel încât să se facă un pic de curent. În acest fel nu va mai trebui să aerisești 15-20 de minute pentru că în 2-3 minute aerul deja s-a schimbat.
3. Sportul
Există un principiu simplu și general valabil și anume că funcția menține organul. Cu alte cuvinte, corpul nostru este făcut să se miște. Așa că, pentru a-i menține funcționalitatea, oferă-i ceea ce are nevoie, adică mișcare.
Multe persoane au probleme cu articulațiile și susțin că nu pot face mișcare. Ceea ce vreau să le spun însă este că tocmai mișcarea este cea care hrănește articulația. Articulațiile nefolosite nu fac altceva decât să se rigidizeze și să împiedice și mai mult mișcarea. Este exact ca atunci când ai fractură de șold, de exemplu, și ești nevoit să stai în gips câteva luni. Lipsa de mișcare îți topește pur și simplu mușchii, iar recuperarea este una de durată și destul de dificilă.
Eu mi-am format o rutină de dimineață și pot să-ți spun că este cel mai bun lucru pe care îl puteam face. Îmi oferă energie și bună dispoziție încă de la prima oră.
Rutina mea de dimineață este antrenamentul HIIT (High Intensity Interval Training).
Acesta este un antrenament scurt și intens, despre care studiile au arătat că este mult mai eficient în arderea grăsimilor și încetinirea îmbătrânirii decât antrenamentele lungi.
Antrenamentul meu de dimineață durează 22 de minute și este format din: 5 minute de încălzire, 6 repetări a câte 30 de secunde de exerciții de intesitate maximă (de exemplu jamping jacks) urmate de 90 de secunde de exerciții de intensitate minimă și, la final, 5 minute de răcire, de revenire la ritmul normal.
Dacă facem socoteala, practic fac 3 minute de mișcare efectivă. Este cât se poate de simplu și de ușor de făcut de către oricine. Atunci când știi că ai de tras de tine doar 30 de secunde, după care 1 minut și jumătate te relaxezi, este mult mai ușor decât dacă ai de făcut un antrenament care durează o oră, de exemplu.
4. Somnul
Somnul este foarte important pentru funcționarea corpului. Există chiar și o știință despre somn, așadar să nu îl ignorăm. Toate glandele noastre au un ceas intern, în raport cu care organismul nostru se sincronizează. Acesta este în funcție de momentul în care te culci. Noi, oamenii, suntem făcuți să ne culcăm odată cu lăsarea întunericului. Așadar, sfatul meu este să adormi cât de devreme poți.
Yoginii au o formulă matematică ce spune că orice oră dormită înainte de 12 noaptea este egală cu 2 ore dormite după 12. De exemplu, dacă te culci la 1 noaptea și dormi până la 9, cele 8 ore nu sunt echivalente cu dormitul de la 10 seara la 6 dimineața.
Mai mult, hormonul de creștere sau hormonul tinereții, pe care mulți încearcă să și-l injecteze prin toate metodele posibile, se secretă cel mai bine dacă dormi măcar o oră înainte de 12 noaptea.
Dacă vrei injecții naturale cu hormonul tinereții, încearcă să adormi înainte de ora 12!
Dacă nu ești convins, fă un experiment și uită-te la pielea oamenilor care și-au făcut un obicei din a adormi mai devreme și la cea a oamenilor care dorm același număr de ore dar se culcă de la ora 1, de exemplu. Vei vedea cu ochii tăi că diferența este una mare.
5. Apa
Un alt ingredient nelipsit din ecuația vieții sănătoase este apa. Suntem 2 treimi apă. Dacă niște extratereștri s-ar uita la noi din nava lor spațială, ne-ar vedea ca pe niște pungi de apă. Până și oasele au apă în ele. Așadar, avem foarte multă apă în noi și, cu toate acestea, 1 litru de apă în plus sau în minus ne poate schimba starea de sănătate.
Așadar, hidratarea este esențială pentru o bună funcționare a corpului nostru. Dar ce fel de apă ar fi bine să bem?
- Apa ideală este apa de izvor băută imediat. Este o apă vie, nu una moartă. Ai grijă însă dacă folosești în mod regulat apă de la un anumit izvor să o duci la analize.
- Următoarea apă cea mai bună este apa de izvor îmbuteliată într-o sticlă de sticlă și băută în interval de câteva ore.
- Apoi este apa de izvor îmbuteliată în sticlă de sticlă băută în interval de câteva săptămâni.
- Următoarea în top este apa de la robinet trecută printr-un filtru de carbon. Apa de robinet este apă de adâncime, vie la sursă. Din păcate ea trece prin multe țevi și, în plus, este tratată cu clor. Dar un filtru de carbon va elimina atât clorul, cât și o parte din impurități. Te sfătuiesc să îți cumperi o cană filtrantă căreia să îi schimbi periodic filtrul, conform instrucțiunilor.
- Pe ultimul loc este apa de izvor îmbuteliată în sticlă de plastic.
6. Relaxarea
Ultimul dar nu și cel din urmă secret pe care vreau să ți-l dezvălui astăzi este relaxarea. Cei care îmi citesc blogul m-au auzit de mai multe ori vorbind despre telomeri. Telomerii sunt o regiune situată la capătul fiecărui cromozom din ADN-ul nostru. Aceștia se scurtează odată cu trecerea anilor, provocând procesul îmbătrânirii și apariția unor boli specifice bătrâneții.
Lungimea telomerilor reprezintă un predictor foarte bun al duratei de viață. Așadar, cu cât ai telomerii mai lungi, cu atât poți trăi mai mult și mai bine.
Este demonstrat științific că o oră de meditație pe zi lungește telomerii. Dar studiile au arătat că un efect similar îl are și muzica de relaxare. Cercetătorii au comparat această oră de meditație cu 10 minute de muzică relaxantă.
Cu alte cuvinte, au pus un grup de persoane să mediteze câte o oră pe zi, iar un alt grup să asculte câte 10 minute de muzică relaxantă pe zi, timp în care să stea liniștit și să închidă ochii.
Cei ce au meditat au experimentat mai puțină depresie, inclusiv o mai bună funcție mentală și psihologică, însoțită de o creștere cu 43% a activității telomerazei, ceea ce sugerează o reducere a îmbătrânirii celulare induse de stres. Surprinzător însă este că cei care au ascultat muzică relaxantă au obținut aproape același efect ca cei care au meditat.
Rețeta mea pentru relaxare este următoarea: respirații timp de un minut la fiecare oră și 10 minute de muzică relaxantă pe zi. Preferat mea este Aria din Suita nr. 3 a lui Bach.
Cum să integrezi cele 6 secrete în viața ta
Acestea sunt cele 6 secrete pentru o viață sănătoasă pe care le-am dezvăluit participanților la KiloStop Total Transformation Retreat din februarie. Ele nu sunt decât o părticică din tot ceea ce am făcut alături de ceilalați traineri pentru a facilita transformarea în oamenii care au fost prezenți alături de noi. Sunt un prim pas către toate lucrurile bune care se întâmplă odată ce ai facilitat această transformare.
Când vii cu cea mai bună nutriție și cu cel mai bun nutriționist, care este în stare să-ți explice toate dietele din lume, când vii cu cel mai bun antrenor, cu cea mai bună motivație să faci mișcare, cu cel mai sensibil coach și cu cineva care ține cadrul, ține vie dorința oamenilor de a se schimba, atunci lucruri magice se întâmplă. Iar ceea ce pot să spun despre KiloStop Total Transformation Retreat este că a fost o săptămână magică pentru mulți dintre participanți, ca să nu spun pentru toți.
Am făcut ca o masă plină de bunătăți, atât la propriu, cât și la figurat, bunătățile fiind în acest caz lucrurile dăruite de traineri. Și vorbesc aici atât de informații, cât și de modalitatea de a învăța accelerat de la ce este cineva, nu de la ce îți spune. Pentru că participanții au avut ocazia să vadă că trainerii fac ceea ce spun că fac chiar și atunci când sunt obosiți.
Așa că dacă și tu simți că ai nevoie de o schimbare, că se pregătește ceva în interiorul tău și ai nevoie de un cadru care să faciliteze această schimbare, vino la KiloStop Total Transformation Retreat! Vino în spațiul acesta să vezi cum e să te bucuri mai mult de viață!
Și pentru că ai ajuns până aici, iată și surpriza despre care îți vorbeam la începutul articolului: impresiile mele despre ce înseamnă KiloStop Total Transformation Retreat și cum te ajută acesta să îți schimbi viața.
Click aici și vezi cum am trăit eu experiența KiloStop Total Transformation Retreat:
Dacă această experiență nu este cea mai potrivită pentru tine, dar îți dorești să slăbești și să înveți să mănânci sănătos, te aștept în clinicile KiloStop. Aici nu vei primi doar o dietă. Aici, medicul va fi prietenul tău și te va însoți până când vei reuși să devii acea persoană la care visezi.
Mulțumesc, Cristian pentru toate informațiile prețioase pe care ni le-ai oferit! Pe toți cei care vor să afle mai multe despre nutriție sănătoasă îi invit pe Blogul KiloStop, unde de 3 ani și jumătate Cristian scrie articole de 2 ori pe săptămână, pentru a informa oamenii dornici să afle mai multe despre nutriția sănătoasă.
Noi ne vom revedea miercuri. Până atunci, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!