Vitaminele îngrașă! Vitaminele te ajută să slăbești! Dacă iei vitamine, poți să nu-ți mai faci griji în privința a ceea ce mănânci! Vitaminele sunt o înșelătorie de milioane de dolari!
Îți sună cunoscut? Sunt afirmații pe care le aud în mod frecvent de la pacienții mei și nu numai. Asta pentru că s-au creat atât de multe mituri în jurul vitaminelor, încât am avea material cât pentru o nouă versiune a Legendelor Olimpului.
Cu toții știm că vitaminele și mineralele sunt importante pentru o stare optimă de sănătate. Ele sunt, de fapt, rotiţele metabolismului nostru, micronutrienţii esenţiali care ajută la buna funcţionare a organismului uman. Dar când este indicat să le luăm, în ce cantitate și sub ce formă?
Unii dintre pacienții mei cred că vitaminele sunt panaceul universal, capabile să suplinească deficitele create de o dietă nesănătoasă. Așa că iau vitamine ca pe bomboane. Alții, dimpotrivă, nici nu vor să audă de ele, fiind convinși că acestea îi îngrașă. De aceea, astăzi vreau să vedem împreună dacă avem nevoie de vitamine, minerale şi alte suplimente, când să le luăm și sub ce formă.
Cum știu că am nevoie de vitamine
Dacă ești pacient KiloStop, atunci răspunsul este simplu: îți faci Analiza Dietetică Aprofundată (sau ADA cum îi spunem noi) și vezi exact dacă ai sau nu un aport deficitar de vitamine și minerale din alimentaţie faţă de doza zilnică recomandată pentru vârsta, sexul şi greutatea ta. Dar ce te faci dacă nu ești pacient și vrei să afli dacă ai într-adevăr nevoie să îți suplimentezi dieta cu vitamine?
Pentru asta, eu am găsit o formulă pe care am testat-o pe mine, am văzut că funcționează, așa că o recomand oricui are nevoie de ea. Este o formulă pe cât de simplă, pe atât de eficientă și presupune să răspunzi la următoarea întrebare: te trezești obosit dimineața, deși ai dormit suficient?
Dacă răspunsul este da, atunci cel mai probabil ai nevoie de un complex de multivitamine. Dacă răspunsul este nu, atunci cel mai probabil reușești să îți iei din dietă vitaminele și mineralele esențiale.
Click aici și află care sunt cele mai bune surse de minerale!
Moleșeala, oboseala continuă, lipsa de energie de la primele ore ale dimineţii deşi aparent dormi suficient, precum și incapacitatea de a te concentra sunt, de cele mai multe ori, rezultatul unor deficite de vitamine şi minerale esenţiale. De aceea se întâmplă ca, oricât ai dormi, să te trezești la fel sau poate mai obosit decât atunci când te-ai culcat.
Vitaminele îngrașă?
Vitaminele și mineralele sunt substanţe ce nu pot fi sintetizate în organism (deci trebuie procurate prin alimentaţie), nu au valoare calorică, dar sunt necesare în cantităţi mici pentru a îndeplini funcţii fundamentale în cadrul proceselor metabolice.
Mineralele şi vitaminele pot fi comparate cu bujiile autoturismelor, care sunt esenţiale pentru aprinderea combustibilului. Fără ele, benzina nu poate să ardă şi maşina nu poate să meargă. Mineralele şi vitaminele sunt astfel responsabile de metabolismul (digestia, absorbţia şi arderea) principiilor alimentare (lipide, glucide, proteine). Dacă ai o dietă echilibrată şi primeşti cantitatea adecvată de minerale şi vitamine, organismul tău va funcţiona mult mai eficient.
Click aici și află care sunt cele mai bune surse de vitamine!
Vitaminele în sine nu au cum să ne îngrașe. Doar caloriile din alimentele mâncate, băute sau ronţăite în exces şi neconsumate prin activitate fizică îngraşă. Vitaminele sunt de fapt suplimente de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa normal, mai ales în condiţiile unei diete de slăbit care este prin natura ei restrictivă din punct de vedere caloric şi ca diversitate, deci restrictivă în micronurienţii esenţiali de tipul vitaminelor şi mineralelor.
Da, putem spune că unele vitamine din complexul B pot avea un rol în creşterea poftei de mâncare, având în vedere că ele contribuie la regenerarea celulară. Dar revin: într-o dietă hipocalorică însoţită de mişcare, îngrășarea nu are cum să se producă. Cu atât mai mult cu cât Vitamina B2, de exemplu, este implicată în metabolizarea grăsimilor.
Cum iei corect vitaminele
Multe persoane care iau vitamine se plâng că acestea le provoacă greață sau foame. Este firesc, având în vedere că vitaminele au o capsulă groasă, sunt mari, concentrate și nu sunt altceva decât un corp străin care ajunge în stomac. Și orice pastilă luată pe stomacul gol, mai ales cele mari, poate irita mucoasa gastrică.
Pentru a evita toate aceste neplăceri, recomandarea mea este să iei vitaminele în timpul mesei sau după masă. În niciun caz pe stomacul gol.
Când este indicat să iei vitamine
Consumul alimentelor bogate în vitamine și minerale, în starea lor cât mai naturală, este net superior folosirii suplimentelor şi extractelor de micronutrienţi. Vitaminele şi mineralele din alimente acţionează în armonie cu macronutrienţii – proteinele, grăsimile și carbohidrații, fapt ce influenţează favorabil starea ta generală de sănătate.
Click aici și află cum să gătești legumele ca să le păstrezi vitaminele și mineralele!
Asigurarea unui aport optim de micronutrienţi poate fi dificilă, mai ales dacă vrei să scazi în greutate. Suplimentele alimentare, luate sub supravegherea unui medic nutriţionist în urma unor analize specifice, pot îmbunătăţi starea generală de sănătate. Pe termen lung, însă, ele nu pot compensa o dietă nesănătoasă, monotonă şi dezechilibrată.
Mai mult, suplimentarea corectă a alimentaţiei te ajută să slăbeşti fără să te expui carenţelor şi dezechilibrelor nutriţionale care se manifestă frecvent la cei care ţin cure drastice de slăbire. Cele mai frecvente dezechilibre nutriţionale se manifestă sub forma căderii părului, uscăciunea pielii, înmuierea unghiilor, scăderea imunităţii, constipaţie, dar şi lipsa de energie, instalarea oboselii cronice, insomnii, palpitaţii, etc.
Există anumite situaţii speciale în care suplimentarea este chiar recomandată. Iată care sunt acestea:
1. Simți că nu ai energie
Dacă te simți tot timpul obosit și lipsit de energie, cel mai bine ar fi să faci o cură de multivitamine. Eu recomand de obicei un complex de multivitamine care să se apropie cât mai mult de 100% din doza zilnică recomandată. Le poţi lua sub formă de tablete sau efervescente. Alege orice formă crezi că ţi se potriveşte şi ia-le cu încredere minim 4-5 zile pe săptămână.
2. Ai spasme musculare
Dacă ți se întâmplă des să ai spasme musculare, crampe, cârcei sau pur și simplu să fii foarte irascibil, nervos ori anxios, atunci probabil ai nevoie de Calciu și Magneziu. Indiferent că alegi comprimate masticabile, efervescente sau tablete, ai grijă să iei minim 350 mg de Magneziu elemental şi 500 mg de Calciu pe zi.
3. Suferi de sindrom premenstrual
Dacă ai pofte în preajma menstruației, pe care ți-e greu să le ții în frâu, recomandarea mea este să iei Calciu și Magneziu cu 5-6 zile înainte de menstruație. Studiile au arătat că acestea contribuie la diminuarea sindromului premenstrual.
4. Poftești la alimente grase
Pofta de ceva gras este de multe ori responsabilă de kilogramele în plus pe care mulți dintre noi le-au acumulat de-a lungul anilor. Asta deoarece grăsimile au multe calorii care, neconsumate prin activitate fizică, duc la creșterea în greutate. Ca să contracarezi această poftă de alimente grase, sfatul meu este să iei Omega 3 minim 2 grame pe zi, în perioadele în care simţi că pofta ta de grăsimi este la cote înalte.
5. Poftești la alimente dulci
Pofta de dulce este un alt inamic al siluetei și, de multe ori, al sănătății. Asta pentru că zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El aduce în corp numai calorii goale și, în plus, pentru metabolizarea şi eliminarea sa, consumă din rezervele de vitamine şi minerale ale organismului. Așa că, pentru a scăpa de pofta de dulce, o soluție la îndemână o reprezintă cromul. Deși există multe voci care afirmă că nu este altceva decât placebo, din experiența mea, cromul, alături de magneziu şi de grăsimi bune Omega 3, poate să ajute la controlul poftei de dulce.
Click aici și află ce semnifică de fapt poftele!
6. Suferi de astenie de primăvară
De cele mai multe ori, ceea ce numim astenie de primăvară este de fapt o lipsă de vitamine și minerale în urma unei diete dezechilibrate pe parcursul iernii. Asta deoarece iarna mâncăm mai puține fructe și legume proaspete, ceea ce ne poate face să ajungem în primăvară cu un deficit. De aceea, eu le recomand pacienților mei să-și suplimenteze dieta cu vitamine și minerale în special iarna și primăvara.
7. Ai un randament scăzut la sală
De fiecare dată când merg la sală, eu îmi administrez un cocteil de energie propriu, fără de care am observat că performanţele şi randamentul la antrenamente sunt foarte scăzute. Mai exact, pun în sticla de apă de minim 500 ml pe care o iau cu mine o multivitamină și un complex de minerale (Calciu, Magneziu) efervescente. Beau apa respectivă pe tot parcursul antrenamentului și mă simt foarte bine, atât în timpul antrenamentului, cât și după. Te sfătuiesc să încerci și tu și să-mi spui cum te-ai simțit.
Așadar, avem nevoie de vitamine și minerale pentru ca organismul nostru să funcționeze eficient. Cea mai sigură sursă o reprezintă alimentele. Există însă momente în viața fiecăruia în care dieta nu poate asigura un aport optim de micronutrienți. Așa că soluția o reprezintă suplimentele de vitamine și minerale, care ne pot scoate din impas dacă sunt administrate corect și sub supraveghere medicală.
Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!