bei apă

Știai că dacă cineva s-ar uita la noi printr-un filtru special ne-ar vedea ca pe niște bureţi plini cu apă? La naștere suntem chiar mai „apoși”, adică 75% apă, însă pe măsură ce ne maturizăm pierdem din cantitatea de apă. Practic începem să … ne uscăm. Ca să nu grăbim acest proces și să îmbătrânim înainte de vreme este nevoie, ai ghicit, să bem apă. Multă apă :). Mai exact cel puțin 25 ml per kilogram corp.

Despre cât de importantă este apa pentru un stil de viață sănătos dar și într-un proces de slăbire ți-am vorbit de nenumărate ori. Știi sfatul meu: bea un pahar cu apă înainte și după fiecare masă sau gustare. Te scapă de grija hidratării și îți asigură un aport optim de apă pe tot parcursul zilei.

Ceea ce nu ți-am spus dar vreau să îți arăt astăzi este că apa este esențială atunci când vorbim de câteva boli foarte supărătoare. Așa că iată care sunt acestea și cum le putem trata cu apă.

1. Durerile de cap

Să nu-mi spui că n-ai avut niciodată dureri de cap și că nu știi cât de tare îți pot afecta activitatea. Migrenele sunt atât de neplăcute, încât nu mai vrei să vezi și să auzi de nimic. Darămite să mai și muncești. Ți-e clar încă de la primele semne că va fi o zi ratată pe toate planurile.

Ce e de făcut? Bea apă!

Studiile au arătat că pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului te face să intri într-o stare de somnolență şi de oboseală persistentă, cu dureri de cap şi ameţeală. Mai mult, lipsa a jumătate de litru de apă din corp îţi reduce capacitatea de concentrare cu 20%.

Așa că nu aștepta să ajungi până acolo și hidratează-te constant pe parcursul întregii zile.

2. Calculii renali

Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, iar cantitatea de urină eliminată să fie foarte mică și concentrată.

Rinichii au nevoie de apă pentru a elimina compușii toxici din organism. Apa diluează sărurile și mineralele din urină. În lipsa apei se formează cristale solide cunoscute drept calculi renali sau, mai pe românește, pietre la rinichi. Acestea nu se pot forma în urină diluată. Așa că, revin la îndemnul inițial: bea apă!

3. Durerile articulare

Apa este principalul element lubrifiant al articulațiilor şi, în plus, este utilizată în discul intervertebral pentru a amortiza şocurile. Pentru ca frecarea și, prin urmare, uzura articulațiilor să fie cât mai mică, acestea au nevoie de apă. În acest fel, refacerea va avea loc în condiții optime.

4. Constipația

Apa contribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie.

Click aici și află ce altceva în afară de apă te ajută să scapi de constipație!

5. Kilogramele în plus

Corpul ne transmite permanent stimuli dar nu face diferența dintre sete și foame. Uneori le încurcă și rezultatul este că ajungem să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Așa că, de fiecare dată când simți că ți se face foame sau poftă de ceva dulce, bea mai întâi un pahar cu apă. Este posibil să fi fost doar deshidratat.

Mai mult, în curele de slăbire este indicat să bem mai multă apă pentru a prelungi senzația de sațietate şi a ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Află și care sunt cele mai frecvente cauze pentru care îți este mereu foame!

Așadar, nu lăsa aceste boli să-ți răpească din plăcerea de a trăi sănătos! Ele pot fi ușor prevenite sau tratate dacă adăugăm și câțiva stropi de apă :). Ia-ți și tu un pahar cu apă și bea-l. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face în mai puțin de 5 secunde pentru corpul tău.