constipație

Oboseală, balonare, dureri de cap … îţi sună cunoscut? Dacă vrei să fii în perfectă formă, să te bucuri de primăvara nou-sosită și de pregătirile pentru Paște, îți propun o listă cu alimente pe care să le eviți sau să le consumi cu moderație în această perioadă, pentru a nu suferi de constipație, inamicul stării de bine. Bucură-te din plin de verdeţurile pline de vitamine, minerale şi fibre ale acestui sezon care, alături de o hidratare corectă şi de un pic de mişcare, vor face ca lucrurile să meargă … strună.

1. Produsele lactate

Când ești vizitat de constipație, un oaspete mereu nepoftit, răspunsul este mai aproape decât crezi. Acordă o atenție sporită dietei, iar dacă vei constata că brânzeturile se regăsesc zilnic în meniul tău, s-ar putea să fi identificat cauza. Nu renunța definitiv la lactate, ci încearcă să schimbi sortimentele pe care le consumi. Iaurtul şi kefirul sunt două sortimente binevenite, căci conține probiotice, acele bacterii vii benefice pentru sistemul tău digestiv, despre care îți povesteam în articolul trecut. Bazează-te, așadar, pe ele pentru combaterea stării neplăcute.

Citește și: De ce să consumi alimente cu probiotice în pragul Paștelui

2. Mâncarea de la fast-food

Alimentația ta este mereu „pe fugă”? Mesele gata preparate din zonele de fast-food şi din hipermarketuri pot fi convenabile din perspectiva raportului timp și bani, dar nu sunt deloc indicate pentru sănătatea tractului digestiv, căci le lipsesc fibrele şi mulţi alţi nutrienţi esenţiali.

3. Prăjelile

Cartofii prăjiți, chifteluțele bine rumenite, şniţelele sau papanaşii sunt într-adevăr marile provocări ale meniului tradiţional românesc de weekend! Te sfătuiesc să încerci să prepari toate aceste bunătăţi la cuptor, pe hârtie de copt sau în tigaia de teflon şi nu în baie de ulei. Alimentele prăjite au extrem de multe grăsimi în compoziție, ceea ce le face greu de digerat.

Click aici și află de ce sunt prăjelile atât de blamate!

4. Ouăle

Simbolul mesei de Paște mai poate aștepta… până la Paște. Ouăle sunt bogate în proteine, dar, din cauză că au un conținut scăzut de fibre, pot predispune la constipație. Dacă ți-e poftă totuși de ouă la micul dejun, prepară-ți o omletă cu spanac proaspăt și roșii.

5. Carnea

Friptura, indiferent cum este preparată, nu este o soluție prea comodă pentru sistemul tău digestiv. Încearcă să o servești întotdeauna cu o porție de legume verzi.

6. Brioșele, tartele, plăcintele, gogoșile, prăjiturile, bomboanele, fursecurile…

Stop! Trebuie să știi întotdeauna unde să te oprești atunci când vine vorba despre dulciuri. Pentru a nu ne arăta fața lor mai amară, deserturile se recomandă să rămână niște alimente pe care să le consumăm ocazional. Conținutul de zahăr rafinat și grăsimi saturate pe de o parte și lipsa de fibre și de fluide pe de altă parte nu sunt deloc un semn bun pentru colonul tău. Ce spui de un desert simplu, făcut de tine în 2 minute, dintr-un iaurt degresat și căpșuni proaspete?

Află cu ce poți înlocui zahărul atunci când ții o dietă!

 7. Pâinea albă

Este pufoasă și te inspiră să faci cele mai creative sandvișuri, dar, din păcate, făina albă este săracă în fibre. Alege varianta din făină integrală, de secară sau de graham, ori pe cea cu seminţe şi asociaz-o mereu cu legume proaspete atunci când îţi prepari un sendvici.

8. Cofeina

Este adevărat, cu toții credem că o ceașcă de cafea este urmată de o excursie la baie, dar știai că, în exces, poate avea chiar efectul opus? Cofeina te poate deshidrata, iar tu ai nevoie de o stare bună de hidratare pentru buna funcționare a tractului digestiv, aşa că bea cel puţin un pahar de apă la fiecare ceaşcă de cafea!

9. Alcoolul

Ca și cafeaua, băuturile alcoolice au nefericitul talent de a ne deshidrata, ceea ce poate îngreuna tranzitul digestiv. Așadar, dacă ți-e poftă de un cocktail (deși îți recomand un pahar de vin, pentru că are de 5 ori mai puține calorii), te sfătuiesc să îl cuplezi cu cel pţin trei pahare de apă.

Citește și: 4 mituri despre alcool demontate ştiinţific