sareConsumul excesiv de sare este vinovat pentru producerea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un aport zilnic de sare de 3-5 grame. Puţini însă reuşesc să se limiteze doar la atât, în condiţiile în care majoritatea produselor din industria alimentară sunt pline de sare. Iată un top al celor mai sărate alimente din comerţ.

Sarea sau clorura de sodiu este necesară bunei funcţionări a organismului, cu condiţia să nu se depăşească un aport de maximum 5 grame pe zi. Problema este că majoritatea populaţiei din ţările civilizate consumă de două ori mai multă sare decât ar avea nevoie în mod normal organismul, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta pentru că excesul de sodiu provine în proporţie de 77% din sarea adăugată de producătorii din industria alimentară.

Astăzi am discutat cu reporterii de la ziarul Adevărul și iată o listă cu cele mai sărate alimente din comerţ.

Alimente semipreparate, murături, conserve

În fruntea listei se află: supe instant, fulgi de cartofi, condimente tip adaosuri pentru mâncare, murături, măsline în saramură, conserve de legume de orice fel. Pentru a conserva legumele cu mare parte din vitamine şi minerale, optaţi mai degrabă pentru congelarea lor decât murarea sau marinarea.

Evitaţi adaosul de sare în timpul gătirii şi mai ales nu staţi cu solniţa pe masă în timp ce mâncaţi. Daţi gust mâncărurilor cu ierburi aromate proaspete sau uscate, usturoi, ceapă, zeamă de lămâie, piper şi alte condimente.

Snack-uri, fast food

De la covrigi, covrigei, sărăţele, chipsuri, floricele de porumb şi pufuleţi, până la alune, seminţe şi biscuiţei de tot felul… Pe cât de inepuizabilă este oferta de snack-uri din magazine, pe atât de uriaşă este şi cantitatea de sare din aceste produse. Aceeaşi situaţie este şi în cazul alimentelor fast food şi de la patiserie.

Soluţia: schimbarea obiceiurilor alimentare. Înlocuiţi cartofii prăjiţi cu cartofi copţi, preparaţi acasă blatul de pizza şi toppingul, alegeţi gustări sănătoase şi de calitate: fructe proaspete sau uscate, nuci, migdale neprăjite, iaurturi.

Mezeluri, semipreparate din peşte

Toate tipurile de mezeluri, salamuri, cârnaţi, costiţă, tobă, lebăr, pateuri, dar şi peştele afumat, marinat, conservat, icre, salată de peşte conţin, pe lângă multă grăsime şi numeroase E-uri, sare în cantităţi impresionante. Evitaţi orice fel de carne procesată din comeţ. În loc de mezeluri, puteţi prepara sandvişuri şi gustări din friptură rece preparată în crustă de condimente aromate.

Brânzeturi, caşcaval, lactate

Ştim cu toţii cât de sărată este brânza telemea, dar nu trebuie să credem că brânza de burduf, feta, brânza topită şi cremele de brânză ar fi mai puţin sărate. Brânzeturile fermentate, caşcavalul, parmezanul conţin şi ele multă sare. Consumaţi-le în cantităţi moderate şi alături de legume proaspete peste care în niciun caz nu mai adăugaţi sare. Nu uitaţi că există sortimente de brânzeturi nesărate şi foarte sănătoase: caş, urdă, mozzarela, brânză de vaci.

Atenţie la unt şi margarină, care au de asemenea în compoziţie sare. Alegeţi sortimente de unt fără sare. Cât despre margarină, aceasta nu este deloc indicată.

Ketchup, maioneză şi alte sosuri

Sosurile de roşii, pasta de tomate, ketchupul, muştarul, maioneza şi diverse alte sosuri de salate din magazine conţin cantităţi apreciabile de sare. Preparaţi suc de roşii acasă, din roşii proaspete, folosiţi ca dressing pentru salată sos de iaurt cu muştar. Compensaţi adaosul excesiv de sare din sosul de roşii cu ierburi aromatice: oregano, busuioc, rozmarin, ardei iute, usturoi.

Click aici și citește articolul apărut în ziarul Adevărul!