Atunci când vrei să slăbești îți îndrepți inevitabil atenția spre produse light, dulciuri dietetice sau cele din fructe fără zahăr. Dar acestea nu sunt, din păcate, nici pe departe cele mai bune alegeri pe care le poţi face nici pentru silueta şi nici pentru sănătatea ta. De aceea, astăzi vreau să-ți vorbesc despre 5 capcane alimentare în care poți și tu să cazi atunci când vrei să slăbești sau să te menţii.

1. Sucurile de fructe

capcane alimentareFructele proaspete sunt o sursă excelentă de fibre, energie, vitamine şi minerale.

În momentul în care, însă, le stoarcem şi le consumăm sub formă de fresh-uri, îşi pierd mare parte din proprietăţile nutritive valoroase.

Ca să nu mai vorbim despre Sucurile din comerț, carbogazoase sau nu, care nu conțin fructe, şi care, prin urmare, nu sunt decât calorii goale, fără vitaminele, fibrele şi antioxidanţii conținuți de fructul în stare naturală.

Ele sunt cauza multor kilograme în plus, având în vedere că, în medie au 45 de Calorii/100 ml, adică 112 Calorii în fiecare pahar.

Dar nici fresh-urile din fructe proaspete nu sunt cea mai bună alegere. Asta deoarece, prin stoarcere, din fruct mai rămân în principal doar apa și zahărul, care se absoarbe rapid. Ca atare, sucul de fructe nu oferă sațietate și te privează de vitaminele și fitonutrienții de calitate care rămân în storcător în coajă și pulpă.

Soluție: În loc de fresh-uri, alege smoothie-uri (fructe mixate în blender). Acestea păstrează fibrele, antioxidanții și au un termen de sațietate mult mai lung.

2. Gemul sau dulceața fără zahăr

capcane alimentareChiar dacă nu conțin zahăr adăugat, asta nu înseamnă că nu conțin totuşi zahăr concentrat, adică cel din fructe.

Gemurile şi dulceţurile sunt de 3-4 ori mai calorice pe suta de grame decât fructele proaspete din care sunt făcute.

Soluție: Alege fructele în stare naturală sau congelate, pe post de gustare sau desert.

Deşi sunt alimente foarte sănătoase, derivatele din fructe precum siropurile, gemurile sau dulceţurile, chiar şi cele făcute în casă (naturale), pot duce la îngrășare, dacă sunt consumate fără a fi luate în calcul la bugetul zilnic de calorii.

3. Iaurturile cu fructe și iaurturile light

surse ascunse de zahărIaurturile cu fructe sunt de multe ori o capcană pentru că multe dintre ele nu conțin fructe efectiv, ci doar gemuri sau sucuri de fructe concentrate. Mai mult, unele au doar aromă de fructe „identic naturală” care, din păcate, nu are nimic de-a face cu naturalul.

Ca atare, pe lângă faptul că pot conţine o mulţime de E-uri, iaurturile cu fructe din comerţ sunt destul de concentrate caloric. Mai mult, prin procesare, fructele sunt private de fibrele care împiedică absorbția rapidă a zahărului în sânge.

Astfel, consumând un iaurt cu fructe gata preparat, te alegi de cele mai multe ori doar cu multe calorii, E-uri, coloranţi, conservanţi și nicidecum cu beneficiile fructelor de pe eticheta frumos colorată.

Soluție: Prepară-ți acasă propriul desert sănătos și dietetic din iaurt degresat și fructele preferate.

Spun iaurt degresat și nu iaurt light, întrucât în iaurtul light grăsimile sunt înlocuite de cele mai multe ori cu amidon sau alţi agenți de îngroșare, care, pe lângă caloriile pe care le adaugă, numai bune pentru sănătate nu sunt.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

4. Dulciuri dietetice

capcane alimentareDacă alegi dulciurile dietetice în speranța că poți mânca o cantitate nelimitată, am o veste proastă pentru tine.

Au cel puţin la fel de multe calorii ca dulciurile obişnuite, iar gustul nu este deloc grozav.

Poate că au mai puțin zahăr, dar au mai multe grăsimi și aproape tot atâtea calorii. Mai mult, ele îți induc ideea că le poți consuma fără măsură, ceea ce nu este nici pe departe adevărat.

Fă și tu un test: alege napolitana ta preferată şi uită-te pe etichetă să vezi câte calorii are. Fă același lucru cu o napolitană dietetică și spune-mi ce ai constatat.

5. Pâinea făcută în casă

capcane alimentarePâinea făcută în casă este excelentă pentru sănătate, dar … nu atunci când vrei să slăbești. Este adevărat că poți controla mai bine ingredientele, însă mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor o să te îmbie să mănânci mai mult decât ar trebui, la ore nepotrivite, ceea ce-ți poate ruina dieta.

În plus, pâinea de casă este mult mai grea și este mai dificil să tai din ea o felie subțire. Ca atare, caloriile pe care le iei din pâinea făcută în casă vor fi mult mai multe decât ți-ai dori.

Soluție: Alege doar pâine din făină integrală, de secară, de graham sau cu seminţe, gata feliată, ca să poți controla cu exactitate cantitatea de pâine pe care o consumi.

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare. Iar dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor.