Te-ai întrebat vreodată ce mănâncă un nutriționist în post? Cum supraviețuiește acestei perioade fără kilograme în plus pe cântar și fără să se simtă flămând și fără vlagă, ba dimpotrivă, debordează de energie?
Ei bine, vreau să îți dezvălui toate secretele ca și tu să slăbești și să nu te mai îngrași niciodată și îți voi prezenta meniul meu preferat de post.
Mic dejun
Îmi place să-mi încep diminețile cu energie și bună dispoziție, care să-mi permită să fac față unei zile pline.
Așa că la micul dejun mănânc două felii de pâine integrală cu salată de vinete. Dar am grijă întotdeauna ca aceasta să nu aibă prea mult ulei.
Dacă simt nevoia să-i dau mai mult gust, prepar rapid un sos de iaurt de soia și muștar și îl amestec cu salata.
Sunt dimineţi în care renunţ la o felie de pâine şi aleg să o înlocuiesc cu pastă de năut sau de fasole boabe preparată simplu, din boabe fierte amestecate cu un strop de ulei şi condimente.
Pentru un pic de culoare în farfurie, dar şi de saţietate, adaug niște bucățele de tofu, câteva măsline și întotdeauna o legumă crudă, cel mai frecvent un ardei gras roșu, roşii cherry sau castravete.
Savurez totul în liniște, lângă o cafea fără zahăr. Este un mic dejun sățios și rapid de preparat.
Gustare
În zilele aglomerate, recurg și la o gustare pe la 10.00-11.00, profitând de o scurtă pauză între doi pacienți. Nu de alta, dar nu vreau să-mi pierd energia și buna dispoziție. Așa că aleg fie o banană, fie un pumn de migdale, fie 2 smochine sau un căuş de stafide, mai ales atunci când am poftă de ceva dulce.
Prânz
Prânzul nu-mi lipsește niciodată din program și îl iau întotdeauna până la ora 15.00. Aleg de obicei o ciorbă de zarzavaturi sau o supă cremă de legume la felul întâi şi un orez cu legume la felul doi, ori o porţie de cartofi copţi, mâncare de mazăre sau paste integrale, alături de o salată verde generoasă asortată cu roșii cherry, castraveți și ardei gras sau o salată de varză roşie şi albă.
Preferatele mele sunt însă pastele integrale cu ciuperci, spanac, broccoli și nuci, asezonate cu brânză tofu rasă în ploaie şi un dressing de iaurt de soia și condimente aromate. Să le încerci! Sunt ușor de făcut și bune de te lingi pe degete.
Cina
Am grijă să nu depăşesc ora 19.30 pentru ultima masă din zi. Atunci aleg o supă cremă de legume verzi, cum ar fi urzici, spanac sau ștevie și îi pun câteva crutoane de brânză tofu.
Sunt seri însă în care nu am nici timp şi nici chef să gătesc şi atunci aleg o salată de ardei copți la care adaug avocado, usturoi și lămâie – un guacamole românesc cum îmi place mie să-i spun, pe care îl completez, după cum simt nevoia, cu măsline şi brânză tofu.
Și ca să-mi iau și doza necesară de vitamina C, o savurez alături de o salată de pătrunjel, sau orice alt tip de legume cu frunze verzi.