Mic dejun în fiecare dimineață este regula pe care trebuie să o respecte oricine, fie că vrea să slăbească, să se mențină sau să ducă o viață sănătoasă.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.
Și pentru că este atât de important pentru organismul tău, astăzi vreau să îți vorbesc despre ce ar trebui să conțină un mic dejun sănătos şi săţios. Iată 3 paşi simpli pe care merită să-i urmezi şi tu pentru un mic dejun perfect.
1. 40% din totalul caloriilor zilnice
„Mănâncă dimineaţa ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un om sărac.”
Micul dejun trebuie să fie masa cea mai concentrată caloric (minim 40% din necesarul zilnic de calorii), deoarece organismul nostru este programat să ardă în proporţie de aproape 100% caloriile pe care le ingerezi de dimineaţă. Această capacitate de ardere a caloriilor scade pe parcursul zilei, ajungând la 20-25% seara şi tinde către 0% pe perioada nopţii …
Dacă ai probleme cu un apetit mare seara şi inexistent dimineaţa, nu mai mânca după ora 20. În mai puţin de trei zile te vei trezi dimineaţa cu un apetit foarte sănătos.
În plus, îţi mai spun un secret … dimineaţa poţi să mănânci aproape orice îţi doreşti, să-ţi faci orice poftă care are legătură cu mâncarea de calitate, pentru că, până seara, corpul tău va reuşi să consume acele calorii, în loc să le depună, aşa cum se întâmplă dacă laşi poftele pe masa de seară.
2. Cel puţin 5 grame de proteine
Proteinele se digeră lent, aşadar, dacă echilibrezi carbohidraţii buni din cereale integrale şi produse derivate sau fructe şi legume, cu cel puţin 5 g de proteine, nicio poftă nu te va deranja întreaga dimineaţă.
Cele mai bune surse de proteine la micul dejun sunt:
- lapte degresat: 3 g de proteine şi 45 Calorii/100 ml ;
- brânză cottage: 12 g de proteine şi 80 Calorii/100 g;
- brânză tofu: 12 g de proteine şi 120 Calorii/100 g;
- carne de curcan: 15 g de proteine şi 100 Calorii/100 g;
- albuş de ou: 10 g proteine şi 50 Calorii/100 g;
- somon afumat: 20 g de proteine şi 200 Calorii/100 g;
3. Cel puţin 5 grame de fibre
Dieta ideală conţine 15 g de fibre la fiecare 1000 de Calorii, iar micul dejun este ocazia ideală să incluzi cel puţin 5 g, de dragul saţietăţii şi sănătăţii.
Cele mai bune surse de fibre la micul dejun sunt:
- tărâţele de ovăz: 5 g de fibre şi 75 Calorii/30 g;
- fructe de pădure: 8 g de fibre şi 50 Calorii/100 g;
- fasole albă uscată: 5,5 g de fibre şi 80 Calorii/25 g;
- cereale integrale: 2 g de fibre şi 100 Calorii/30 g;
- seminţe de in: 6 g de fibre şi 116 Calorii/20 g;
- smochine/prune uscate: 5,5 g de fibre şi 75 Calorii/30 g;
- pâine integrală: 3 g de fibre şi 104 Calorii/40 g (2 felii).
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare. Iar dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor.