„Nu îți vei schimba viața până nu începi să schimbi ceva din ceea ce faci zilnic. Secretul succesului se găsește în rutina ta zilnică”, spunea John C. Maxwell… și tind să îi dau dreptate.
De câte ori ai scăpat de kilogramele în plus, însă te-ai îngrășat la loc pentru că ai revenit la vechile obiceiuri?
De câte ori ai pornit la drum cu mult entuziasm și determinare, însă după câteva săptămâni ai renunțat pentru că te-ai simțit lipsit de puteri?
De câte ori ți-ai promis că data viitoare va fi altfel, că vei face altfel, însă ai sfârșit tot prin a apela la acele diete minune cu rezultate pe termen scurt?
De cele mai multe ori… căci probabil ai privit slăbitul ca fiind o pierdere a kilogramelor în plus pe termen limitat, nu o schimbare a stilului de viață.
Și nu este vina ta, foarte mulți dintre noi ne-am confruntat cu asta la un moment sau altul din viața noastră.
Toți am știut ce avem de făcut, însă puțini am obținut și rezultatele pe care ni le-am dorit… și asta poate şi din lipsă de informaţii corecte pe această temă, poate şi dintr-un plan nu foarte bine pus la punct pe termen lung.
La școală am învățat aproape despre orice, însă mai puțin despre nutriție, din păcate.
Așa cum ne spune un proverb, niciodată nu este prea târziu… de aceea vreau să te ajut să faci adevărata schimbare.
Azi vreau să îți vorbesc despre primul și cel mai important pas pe care trebuie să îl faci astfel încât schimbarea pe care ți-o dorești să aibă loc şi să fie pe termen lung, chiar pentru totdeauna dacă se poate.
Poate că nu de puține ori ți-ai fixat obiective greu de îndeplinit, poate că acesta a fost și principalul motiv pentru care nu ai reușit să le duci la bun sfârșit.
Îți spun atât din experienţa mea, cât mai ales din cea a pacienţilor mei, că cel mai important lucru ca să reuşeşti este să-ți stabilești un obiectiv realist pe care să-l poți îndeplini, indiferent de obstacolele de care te-ai lovi. Căci da, te vei lovi și de obstacole!
Probabil că acum îți trec prin minte cuvinte de genul „Sigur, e ușor să dai sfaturi, mai greu e să le pui în practică!”. Desigur, aşa este, şi tocmai de aceea nu vreau să te mint! Nu este şi nu va fi uşor să schimbi un comportament prezent în viaţa ta de ani de zile într-o singură zi! Sigur că vor fi multe momente de cumpănă, de abatere, de slăbiciune şi este normal să fie aşa! Suntem oameni şi cădem pradă ispitelor de tot felul, mai ales celor culinare, cărora nu este deloc uşor să le rezişti! Cel mai important însă este să ne ridicăm şi să mergem mai departe.
Pentru că înțeleg prin ce treci, vreau să îți ofer 5 sfaturi prin care să-ți ușureze drumul către succes. Țin să-ți mărturisesc că am fost în aceeași situație ca a ta cândva.
1. Bucățește obiectivul mare în mini-obiective
Câteodată obiectivele mari sau care se întind pe o perioadă lungă de timp pot fi copleșitoare. Soluția este să ai obiective mai mici și mai rezonabile, în funcție și de momentele din viață prin care treci. Reevaluează mereu și restabilește-ți ținte și obiective rezonabile!
2. Dozează-ți energia
Atunci când ești la începutul unui drum, ai foarte multă energie și o motivație foarte puternică. Te dedici de obicei 100% urmăririi acestui obiectiv și asta este foarte bine!
Când ajungi însă să nu mai reușești să ții dietă și să faci mișcare ca în prima zi, nu te descuraja, este foarte bine să îți economisești din energie. Redu zilele de sală, în rest poți să mergi mai mult pe jos, de exemplu …
Alege mâncăruri mai simplu de preparat, respectă regulile principale ale unei diete sănătoase, intervalele orare de masă, alegerile corecte pentru fiecare masă în parte, este suficient ca să treci peste momente mai dificile.
3. Gândește-te la beneficii
Sunt cu siguranță momente în care te gândești cât de greu este să slăbești, să ții dietă și să faci mișcare. Dar în loc să te gândești la cât de greu este să faci toate astea, gândește-te la ce vei obține dacă vei continua să ții dieta potrivită ție și să faci mișcarea care îți face plăcere, alături de toate schimbările bune pe care deja le-ai făcut.
Ține mereu la îndemână un carnețel pe care să ai notate avantajele pe care le vei obține în urma scăderii în greutate până la ținta pe care ți-ai propus-o. Și, ca să fie și mai relevant, notează și toate dezavantajele pe care le-ai avea dacă ai rămâne la greutatea actuală sau, mai rău, dacă ai pune la loc toate kilogramele slăbite până acum …
4. Urmărește-ți progresul
Este foarte plăcut să te uiți în urmă la progresul pe care l-ai făcut în urmărirea obiectivului tău. Te va ajuta foarte mult să continui parcursul. Măsoară-ți progresul suficient de des cât să rămână relevant, dar nu foarte des, ca să nu devină stresant!
Așadar, îți recomand să ții zilnic un jurnal alimentar și să te cântărești de maxim 3 ori pe săptămână – de preferat luni, miercuri și vineri – întotdeauna dimineața, ca să știi mereu dacă ești pe drumul cel bun!
5. Cere ajutorul
Este greu să realizezi ceva de unul singur. Caută ajutor în jurul tău la persoanele dragi, în familie, printre prieteni sau la specialiști și îți va fi mult mai ușor să faci pașii necesari către succes.
În cazul în care nu reușești, eu și colegii mei te așteptăm cu drag să facem împreună această călătorie. Pentru că la noi în clinică nu vei găsi numai diete eficiente, ci și prieteni care te înțeleg și te ajută, fără să te judece, să ajungi la greutatea dorită.