Pentru că se apropie Crăciunul, pentru astăzi ți-am pregătit o rețetă de cozonac dietetic, pe care să îl consumi de preferat la micul dejun sau la gustarea de dimineață.
Cozonac dietetic de Crăciun
O porție conține: 260,3 Calorii, 49,6 g Glucide, 8,8 g Proteine, 4,6 g Lipide, 6 g Fibre
Ingrediente pentru 20 porții
- Făină integrală de grâu (1000 g)
- Lapte cu 0,1% grăsime (500 ml)
- Zahăr brun (100 g)
- Ulei de palmier (50 ml)
- Ouă (3 bucăţi/150 g)
- Drojdie (10 g)
- Praf de cacao degresat (25 g)
- Esenţă de vanilie (5 ml)
- Stafide (100 g)
- Caise uscate (100 g)
Mod de preparare
- Se amestecă zahărul, uleiul, laptele călduţ şi drojdia cu un praf de sare. Se lasă această maia să crească într-o încăpere caldă.
- După ce maiaua a crescut, se împarte în două şi se amestecă prima jumătate cu praful de cacao. Apoi se iau cele două aluaturi şi se frământă bine, adăugând treptat şi făina, după care se lasă aluaturile să crească într-o încăpere caldă, acoperite cu un şervet.
- Din fiecare aluat se fac patru bile. Se întinde o bilă de aluat alb şi se pune o parte din stafide, din caisele uscate şi din esenţa de vanilie. Apoi se pune deasupra o bilă întinsă din aluatul cu cacao şi se adaugă din nou stafide, caise şi esenţă de vanilie.
- Se procedează astfel până când se termină aluatul, după care acesta se rulează, se pune în formă specială de cozonac, se unge cu ouăle bătute spumă şi se introduce în cuptor timp de 40 de minute.
- Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească peste noapte. Se serveşte preferabil dimineaţa cu o cană de lapte.
Poftă mare și Crăciun Fericit!
Această rețetă o găsești în cartea Rețete Dietetice pentru Crăciun, care conține numeroase alte preparate tradiționale care au jumătate din numărul de calorii al celor cu care am fost cu toții obișnuiți.