proteine

Pentru că trendurile nu ocolesc nici domeniul nutriției, și-au făcut apariția de-a lungul anilor o serie de diete cu mare succes la public. Printre ele, dieta Atkins, dieta Paleo, dieta Dukan sau cea ketogenică. Ce au în comun toate acestea? Conținutul ridicat de proteine, în defavoarea carbohidraţilor, formulă ce s-a dovedit foarte eficientă pentru pierderea în greutate.

Așa cum am spus în multe rânduri, dietele minune sunt precum trendurile din modă ce se trec rapid, pe când stilul de viață sănătos rămâne de bază. Dietele „la modă” nu răspund, din păcate, tuturor nevoilor tale nutriţionale specifice și se pot dovedi chiar dăunătoare. Înainte să te apuci de o astfel de dietă, amintește-ți că miza nu o reprezintă pierderea în greutate pe termen scurt, ci alegerea unui stil de viaţă sănătos pe termen lung. Există însă și persoane pentru care o dietă hiperproteică poate fi benefică. În continuare, îți voi prezenta aceste categorii speciale.

Ține cont că un aport crescut de proteine nu trebuie să înceapă printr-un asalt asupra rafturilor cu mezeluri din supermarket. Cele mai bune surse de proteine sunt ouăle, peștele, carnea slabă şi lactatele degresate. Da, ai observat bine, baconul, cârnații, mezelurile sau caşcavalul nu se regăsesc pe această listă 😊.

Celor care au o activitate fizică intensă

Antrenamentele intense, cu accent pe exercițiile de forță și de rezistență, afectează structura țesutului muscular. De aceea, trebuie întărit și reconstruit. Proteinele reprezintă surse de aminoacizi esențiali pe care corpul nu le poate fabrica singur. Așa că trebuie să le obțină din alimentație. Fără aminoacizi, nu se pot dezvolta celulele musculare. Este ca și cum ai încerca să construiești o casă, având mortar suficient, lemn și oțel, dar ți-ar lipsi cu desăvârșire cărămizile. Apelează, așadar, la alimentele sănătoase cu un conținut proteic ridicat pe care ți le-am recomandat mai sus.

Celor predispuși la creșterea alarmantă în greutate

Proteinele le pot fi de ajutor acestor persoane pentru că ajută la menținerea îndelungată a senzației de sațietate. Adică împiedică ingerarea unor calorii suplimentare.

Află aici de ce îți este mereu foame!

Cum este posibil acest lucru? În procesul de digestie, proteinele au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune și pentru a fi asimilate de organism, în comparație cu alte clase de nutrienți. De asemenea, stabilizează nivelul glicemiei, diminuând astfel pofta de mâncare. Atenție: aceste recomandări nu sunt cu adevărat eficiente dacă nu sunt însoțite de mișcare! Nu uita însă să le asociezi obligatoriu cu zarzavaturi şi legume colorate, la fiecare masă principală şi să bei minim 2 litri de lichide pe zi!

Celor care mănâncă mult zahăr și excesiv de mulți carbohidrați

Cu alte cuvinte, dacă exagerezi cu pâinea, pastele, pizza și ronțăielile între mese (covrigei, pateuri etc.), există șanse să te confrunți cu un deficit de proteine. Un bun început ar fi să le faci loc în dietă albușurilor de ou (omleta din albușuri este delicioasă), peștelui și altor tipuri de carne slabă. Pe măsură ce vei înlocui sursele nesănătoase de glucide și carbohidrați cu proteine de calitate, se va schimba și balanța caloriilor. Persoanele care reușesc să consume în locul alimentelor procesate carbohidraţi, proteine sau grăsimi sănătoase se bucură de valori bune ale tensiunii arteriale și ale colesterolului.

Click aici și află cum faci deosebirea între carbohidrații buni și cei răi!

ATENŢIE însă, dacă ai acidul uric crescut în sânge sau gută în istoricul tău medical, colesterolul mărit sau o boală cronică de rinichi, evită excesul de proteine şi mai ales nu începe nicio dietă fără a te sfătui cu medicul tău! Indiferent de dietele care sunt promovate intens în presă, pe internet sau chiar printre prieteni, încearcă să te ghidezi după nevoile reale ale organismului tău şi nu uita că sănătatea ta este mai presus de orice.