Când mi s-a propus să spun povestea unui pacient de-al meu, nici nu am stat pe gânduri. Am știut din prima clipă că trebuie să vă povestesc despre doamna Veronica. Vorbesc întotdeauna cu foarte mare drag de ea, pentru că este una dintre pacientele de care m-am apropiat foarte mult.

Când a venit la mine în octombrie, doamna Veronica (50 de ani) avea 96 de kilograme și voia să ajungă la 70. Mi-a mărturisit că cel mai tare se teme de pofta de dulciuri, pentru că îi plac foarte mult și mănâncă uneori câte o ciocolată întreagă.

Acum a slăbit deja 18kg și spune că vrea să se oprească la 75, pentru că se simte foarte bine așa. I-am admirat întotdeauna ambiția, determinarea, felul în care a respectat dieta, mai ales că între timp a început să mai facă niște studii de specializare și a avut perioade aglomerate și stresante la birou. Cu toate acestea, ea a slăbit 3kg inclusiv în perioada Crăciunului.

Se îngrășase 14kg în doi ani

A venit la Kilostop după o creștere ponderală de aproximativ 14kg în ultimii doi ani, ca urmare a unui accident la nivelul membrului superior stâng. Convinsă că grăsimea afectează toate organele și de teamă să nu facă diabet la fel ca tatăl ei, doamna Veronica a mai încercat să slăbească prin diferite diete, dar kilogramele reveneau de fiecare dată. Și acum deja începuse să obosească foarte repede, să nu mai respire bine, așa că s-a decis că este momentul potrivit să slăbească sănătos.

Inițial era sedentară, nu făcea mai deloc mișcare și i-am propus la început o jumătate de oră de mers pe jos în fiecare zi, apoi o oră. A fost de acord cu orice soluție am venit, pentru că chiar și-a dorit schimbarea asta.

După venirea iernii, i-am propus să urce scările în loc să ia liftul, sau să facă pași pe loc, în fața televizorului, ori pași prin casă în timp ce vorbește la telefon. A fost încântată când a văzut că rezultatele sunt mult mai bune atunci când dieta e însoțită de mișcare, așa că a continuat pe planul acesta. I-am explicat matematic cum e cu raportul dintre caloriile ingerate și cele consumate, iar asta a motivat-o și mai mult.

I-au plăcut rețetele pe care i le-am dat și, la un moment dat, văzând că are rezultate și slăbește, nici nu mai voia să schimbăm dietele. Eu îi propuneam să mai diversificăm, să mai încercăm și altceva, ea insista că e foarte mulțumită așa și că are tot ce îi trebuie.

A scăpat de pofta de dulce imediat

După ce am început dieta, o întrebam în fiecare săptămână: ”Cum e cu dulciurile, vă e poftă?” Și ea îmi spunea: ”Nu, surprinzător, chiar nu îmi e poftă”. Dar eu avusesem grijă să îi introduc în dietă alune, semințe, nuci, chia, banane dimineața, care să îi suplinească puțin pofta de dulce. De asemenea îi dădeam smoothie-uri cu lapte/iaurt și fructe care îi plăceau ei (banane, fructe de pădure).

Și a funcționat, pentru că a scăpat de pofta de dulce, ceea ce nu se întâmplă atunci când mănânci dulciuri cu zahăr. Acestea, dimpotrivă, te fac să mănânci și mai multe. Spre sfârșit o întrebam dacă nu vrea să introducem în dietă câte un desert, o prăjiturică ușoară, ca să vadă că viața trebuie și trăită, că își poate face pofta și tot va slăbi. Dar ea a refuzat categoric. Mi-a povestit chiar că și la petrecerile de la serviciu sau din familie, când toată lumea aducea dulciuri, prăjituri, tort, ea ori s-a abținut, ori mânca de poftă o felie subțire cât un deget.

Nu a avut perioade de stagnare, a slăbit constant cel puțin 1kg pe săptămână, dar a avut perioade de stres la muncă. A trecut cu bine peste ele pentru că am învățat-o să își organizeze mesele astfel încât să își ia mâncare la caserole și, la ora prânzului, să stea la masă să mănânce. Îi dădeam rețete pe care să le poată pregăti în cantități mai mari și să mănânce câteva zile la rând: ardei umpluți, salate, ficăței de pui cu fasole verde, salată de vinete cu coșulețe de roșii.

Una dintre rețetele ei preferate este cea de salată de vinete fără ulei: vinete coapte, iaurt light, condimente după gust (sare, piper).

A întinerit cu 5 ani

Este o persoană cu o atitudine pozitivă, dar uneori când venea la consultație era mai supărată, puțin dezamăgită dacă nu slăbise cât ar fi vrut. Atunci o încurajam și îi spuneam că orice minus în greutate este un pas înainte către ținta dorită. Îi dădeam și rețete care să îi facă plăcere, ca să îi fie totul mai ușor. Ba chiar mai glumeam cu dânsa și îi spuneam că, încet-încet, și-a făcut propria carte cu rețete de slăbit.

O altă rețetă pe care a îndrăgit-o este budinca de chia, pe care am învățat-o să o prepare din 200ml lapte 1,5%, 40g semințe chia, 120g banană, esență de vanilie sau rom, scorțișoară sau cacao.

Acum, după ce a slăbit atâtea kilograme, e mult mai încrezătoare în ea, mulțumită și mândră de rezultatele ei. Și-a reevaluat ținta inițială, de la 70 la 75 de kilograme, pentru că toată lumea i-a spus că arată deja foarte bine și mai ales că ea se simțea foarte bine, atât pe plan fizic, cât și în ceea ce privește sănătatea. Iar asta este tot ce își dorea. Și este perfect de înțeles, pentru că această stare de bine nu este doar o închipuire, ci este ilustrată chiar de cântarul de la Kilostop, care arată că doamna Veronica a întinerit 5 ani de când a început acest nou stil de viață sănătos. *

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!