Nu ți-am mai spus de mult o poveste de succes :). Ți-ar plăcea să auzi una? Pentru că tocmai despre asta va fi articolul de astăzi. Este povestea unui pacient al colegei mele, dr. Georgiana Mărgărit, care a slăbit 43 kg.

Într-o zi Georgiana mi-a povestit despre unul dintre pacienții ei, Cosmin, de care este foarte mândră. Era toată numai un zâmbet când îmi vorbea. Așa că, văzându-i entuziasmul și aflând câte kilograme a slăbit Cosmin, am zis că trebuie neapărat să-i aflu povestea mai în detaliu şi să-ți fac cunoștință cu el. Asta cu atât mai mult cu cât Cosmin chiar își dorea să împărtășească experiența lui și cu alții, pentru că știe cât este de greu să ai prea multe kilograme în plus.

Când a venit la Dr. Georgiana Mărgărit, Cosmin avea 144 kilograme la 186 cm. Era acum un an, pe la începutul lui octombrie. Deși avea doar 22 de ani, avea deja tensiunea la limita de sus, ba uneori o mai și depășea. Și asta nu era tot. Aproape că se autoizolase, deși nu era nici pe departe o persoană căreia să nu-i placă să socializeze.

Dar oriunde mergea, simțea privirile dezaprobatoare ale celorlalți. Iar asta l-a făcut să refuze să mai iasă în oraș cu prietenii. Mai mult, renunțase și la mișcare. Nu mergea la sală de teama acelorași priviri care simțea că-l urmăresc peste tot.

Momentul de cotitură și parteneriatul salvator

Așa că, la un moment dat, s-a hotărât să facă o schimbare. Și pentru asta și-a dat seama că are nevoie de ajutor specializat. Pentru că nu ți-am spus, dar Cosmin este bucătar. Gătește cele mai minunate și gustoase mâncăruri. Iar când ești permanent înconjurat de mâncare, este foarte greu să faci față tentațiilor de unul singur. Ca să nu mai zic de câtă voință ai nevoie ca să ții dietă. Dar iată că el a reușit. Și pentru asta îl felicit din toată inima!

Cosmin nu era străin de diete. Mai încercase și altă dată să slăbească. Doar că nu reușea să țină o dietă pe termen lung. Și nici nu e de mirare. Cui i-ar plăcea să-și transforme viața într-o dietă?

De data aceasta însă lucrurile au fost cu mult diferite. Care a fost secretul și cum de a avut asemenea rezultate în aceste condiţii? Pentru că de fapt Cosmin nu a ţinut o dietă anume, ci a înţeles că este vorba de schimbarea stilului de viaţă. El a ales să facă mai degrabă un parteneriat pe termen lung cu o dietă sănătoasă şi echilibrată, la conceperea căreia fiecare – medic și pacient – a venit cu partea lui de expertiză.

Dr. Georgiana Mărgărit și-a dat seama că cea mai adecvată dietă pentru Cosmin este una concepută chiar de el. Așa că tot ce a făcut a fost să-i explice de ce are nevoie organismul lui, care sunt alimentele sănătoase și care îl ajută să slăbească. La rândul lui, Cosmin s-a folosit de experiența lui de bucătar și și-a conceput singur rețetele. Dr. Georgiana Mărgărit l-a ajutat şi îndrumat ca mesele sale să fie dietetice, iar el le-a adaptat ca să fie şi gustoase și uite-așa a ajuns să dea jos 43 kg!

Dieta nu a fost … dietă

Cel mai important lucru pentru Cosmin în toată această perioadă, așa cum singur mi-a mărturisit, nu a fost dieta. Curios, nu? Și tu ai crede că de fapt cel mai important este să știi ce, când, cum și în ce cantitate să mănânci. Desigur, este important și acest aspect. Dar, când vrei să dai jos peste 40 de kilograme, cu siguranță ai nevoie de mai mult. Iar pentru Cosmin, acest „mai mult” a fost sprijinul pe care l-a primit la fiecare consultație.

Am zâmbit atunci când Cosmin mi-a spus că la început îi era teamă că o să fie certat dacă nu respectă întocmai dieta. Asta pentru că o cunosc bine pe Georgiana și nu cred că a certat vreodată vreun pacient :). Cu blândețe dublată de fermitate însă, i-a ajutat pe mulți dintre ei.

Mai târziu, Cosmin s-a relaxat și a început să vină la Dr. Georgiana Mărgărit ca la un prieten, care îl ascultă și îi oferă sfatul ori de câte ori are nevoie.

Cel mai important lucru pe care l-a învățat Cosmin în toată această perioadă a fost că nu e nimic rău să guști din mâncare.

Poți să-ți faci o dată o poftă dar să nu faci din excepție o regulă, i-a spus Dr. Georgiana Mărgărit. Și este o afirmație cu care sunt 100% de acord!

Prietenia cu mișcarea

Un alt aspect al procesului de schimbare prin care a trecut Cosmin a fost prietenia cu mișcarea. Așa cum îmi spunea, nu a fost niciodată prieten cu mișcarea. Mai mergea pe jos, se mai plimba cu bicicleta, dar nimic susținut. Încet-încet însă, a înțeles că mișcarea are o importanță foarte mare. Că fără mișcare va ajunge într-un punct de blocaj de unde nu o să mai poată slăbi.

Așa că a început să facă și mișcare. Iar acum a devenit un obicei, exersat deja de un an.

Tu cât de prieten ești cu mișcarea? Îți găsești mereu scuze? În care dintre cele mai frecvente scuze te regăsești? Click aici și identifică-le!

Cum este Cosmin astăzi

La un an după ce a început dieta, timp în care a slăbit peste 40 de kilograme (și vrea să mai slăbească, nu să se oprească aici!), am descoperit un Cosmin optimist și plin de energie. Așa cum singur mărturisește, înainte mai sărea diverse activități ori pentru că nu se simțea bine, ori pentru că nu putea fizic să le facă. Acum însă este gata să răspundă la orice provocare.

Tensiunea i s-a reglat fără să ia vreun medicament și aproape că a uitat cum e să fii răcit. Nu mai are probleme cu spatele și e mereu zâmbitor.

Viața lui a luat o turnură care îi place și de care se bucură în fiecare moment.

Vrei să simți și tu pe pielea ta cum e să-ți placă de tine? Eu și echipa mea suntem aici să îți oferim tot sprijinul de care ai nevoie! Tot ce ai de făcut este să-ți faci o programare. De restul ne ocupăm noi :).

Facebook Comments