Pentru că sezonul rece vine de multe ori cu viroze și răceli, care nu numai că ne lasă fără vlagă, ci și fără chef de a mai face ceva, astăzi vreau să-ți arăt cum poți să-ți întărești sistemul imunitar prin dietă.
În ciuda pretenţiilor pe care le vezi scrise pe etichetele unor produse și suplimente alimentare, nu există niciun aliment sau nutrient anume care să fi fost dovedit clinic că „stimulează” sistemul imunitar de unul singur. Pentru asta ai nevoie de o dietă care oferă o bogăţie naturală de vitamine, minerale şi fitonutrienţi care lucrează împreună pentru a menține funcțiile imunitare la nivel optim.
Aşa cum s-a dovedit ştiinţific, vitaminele C, A, E, Omega 3, zincul şi seleniul, alături de somnul odihnitor şi mişcarea zilnică, sunt combinaţia perfectă ce susţine un sistem imunitar puternic.
1. Vitamina C pentru piele sănătoasă şi anticorpi în sânge
Este cea mai faimoasă vitamină și pe bună dreptate. Corpul tău are nevoie de vitamina C să se regenereze şi să menţină o piele sănătoasă şi frumoasă, care este prima linie de apărare în prevenirea bolilor și infecțiilor. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor de atacul radicalilor liberi, cu alte cuvinte îţi menţine tinereţea.
Ştiai că … cele mai bogate alimente în vitamina C sunt legumele?
Ardeiul gras galben, de exemplu, are de aproape 2 ori mai multă vitamina C pe 100 g decât portocalele și se află pe primul loc în topul alimentelor cu cea mai mare cantitate de vitamina C pe 100 g. Acesta este urmat de ardeiul gras roșu, de pătrunjelul verde, coacăzele negre și broccoli. Urmează apoi varza de Bruxelles și kiwi. Portocalele se află în acest top abia pe locul 9.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
2. Betacaroten (vitamina A) pentru protejarea celulelor
Betacarotenul este un pigment galben-portocaliu din multe fructe și legume, dintre care morcovii sunt cei mai faimoşi. Corpul tău transformă betacarotenul în vitamina A, un nutrient important pentru funcţionarea sistemului imunitar. Betacaroten este, de asemenea, un puternic antioxidant care protejează celulele de deteriorarea provocată de radicalii liberi (molecule instabile care apar ca produse ale metabolismului celular şi atacă integritatea celulelor corpului).
Care sunt cele mai bogate alimente în betacaroten pe 100 g? Salata verde cu frunze lungi se află pe primul loc, urmată de ficatul de curcan gătit. Dacă ți-ai pus spanac la congelator, este timpul să faci din el o mâncare gustoasă pentru că se află pe locul 3 în topul nostru. Nici morcovii nu sunt de aruncat, venind pe locul 4. Urmează ficatul de vită gătit, cartoful dulce copt, ficatul de pui gătit și dovleacul copt.
Click aici și află 10 sugestii ca să mănânci mai multe legume!
3. Vitamina E pentru artere sănătoase
Când vine vorba de sistemul imunitar, vitamina E este deosebit de importantă pentru buna funcționare a acestuia. Aceasta luptă împotriva oxidării celulelor, care favorizează ateroscleroza sau îngroşarea arterelor, ceea ce duce la hipertensiune arterială, boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale.
Așa că alege să dai gust salatelor cu ulei din germeni de grâu. Este cel mai bogat aliment în vitamina E pe 100 g.
Atenție însă la cantitate, mai ales dacă vrei să slăbești. Asta pentru că chiar dacă este foarte sănătos, are la fel de multe calorii ca orice alt ulei (adică 900 Calorii/100 ml, adică 100 Calorii/ lingură). Ca doza de vitamina E să fie și mai mare, dar fără calorii în plus, îți poți prepara salata din salată roșie.
Click aici și află mai multe despre alimentele sănătoase care îngrașă!
Îți amintești ce-ți spuneam despre spanac? Ei bine, iată un motiv în plus să-l consumi: spanacul gătit se află pe locul 3 în topul alimentelor bogate în vitamina E. Acesta este urmat de sparanghel gătit, migdale crude, broccoli gătit și măsline verzi murate.
4. Zinc şi seleniu pentru prevenirea infecţiilor
Seleniul este esenţial pentru un răspuns imunitar mai puternic și pentru lupta împotriva infecţiilor. Mai mult, seleniul poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer. Îl găsești în cantitate mare în nucile braziliene, în ton în suc propriu, ciuperci albe gătite, ficăței de pui gătiți, scoici și creveți gătiți.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
Zincul este un alt mineral important pentru un sistem imunitar sănătos, iar persoanele cu carenţe de zinc tind să aibă un răspuns imunitar mai slab. Zincul este necesar pentru a produce și activa anumite tipuri de globule albe care luptă împotriva infecţiilor. Alimentele bogate zinc sunt stridiile și homarul gătite, andivele proaspete, spanacul gătit, mușchiul și ficatul de vită.
5. Grăsimi sănătoase pentru inimă şi creier
Corpul tău are nevoie de o cantitate adecvată de grăsimi sănătoase pentru un sistem imunitar de invidiat. Grăsimi sănătoase găseşti în uleiuri din seminţe (cele mai multe sunt în uleiul de semințe de in), în peștele gras, măsline, nuci şi icre. Rolul grăsimilor Omega-3 (cele din pește gras, nuci și semințe) în imunitate este, de asemenea, activ studiat, ştiindu-se deja că are multiple beneficii pentru inimă şi creier.
Așadar, nu neglija sistemul de apărare al organismului tău, căci poţi ajunge să te chinui două săptămâni cu o răceală banală. Ajută-l să fie eficient oferindu-i nutrienţii de care are nevoie, adică o dietă bogată în vitaminele A, E şi C, zinc, seleniu, grăsimi sănătoase, completată în mod necesar de un somn odihnitor de 7 ore în fiecare noapte şi de 30 de minute de mişcare moderată în fiecare zi.
Îți mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Până data viitoare, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!