Nu numai că articolele pe care le postez pe blog reflectă viziunea mea asupra stilului de viață sănătos, așa cum mi-am format-o în urma experiențelor personale și a cazurilor reale ale pacienților care mi-au trecut pragul cabinetului, ci îmi doresc să reprezinte și o modalitate de dialog cu voi, dragii mei cititori.
De curând, am primit un mesaj de la una dintre prietenele blogului, care își dorește să afle cum poate respecta o dietă sănătoasă într-o situație mai puțin obișnuită, și anume în timpul unei călătorii de durată, într-un circuit cu autocarul. Am acceptat pe loc provocarea și am pus cap la cap câteva sfaturi pe care îți recomand să le aplici în orice context asemănător.
Chiar dacă nu poți sta la masă propriu-zis, să mănânci pe îndelete cu lingura, cuțitul și furculița, este esențial să adaptezi cele 3 mese principale la programul tău. Ai nevoie de planificare, nicidecum de pauze interminabile între mese sau de puseuri de hiperalimentare atunci când găsești într-un final răgazul necesar.
Ce să mănânci la mesele principale ale zilei
Optează pentru un mic dejun luat la hotel. Acesta ar trebui să fie simplu dar hrănitor și să îți ofere energia și rezistența necesară la începutul fiecărei zile.
- Varianta 1: un iaurt degresat cu fulgi de cereale integrale și un fruct
- Varianta 2: o cafea fărăr zahăr, un croissant mic și un fruct
- Varianta 3: un sandviș alcătuit din două felii de pâine integrală, de secară sau graham, cu brânză moale sau o feliuţă de cașcaval și una de carne slabă și obligatoriu legume (câteva felii de salată, un ardei tăiat în jumătăți, câteva felii de roșie și de castravete)
Fiind în permanentă mișcare cu autocarul și captivat de frumusețile pe care le vezi la tot pasul, va apărea tentația de a sări peste masa de prânz. Și ce poate fi mai ușor decât să o înlocuiești cu ronțăieli?
Îți voi arăta cum să faci în așa fel încât să nu flămânzești și nici să nu cazi pradă ispitelor de tip fast-food sau snacksurilor.
- Varianta 1: un sandviș cu brânză, carne slabă şi legume pe care ți l-ai făcut dimineața și l-ai luat la pachet
- Varianta 2: un fruct proaspăt (de preferat o banană pt că este săţioasă), un baton de cereale integrale şi un iaurt degresat
- Varianta 3: o masă caldă luată într-una dintre pauzele de mers: pește, ciorbă sau supă, friptură cu salată dar fără cartofi, dacă alegi să mănânci și desertul
Click aici și află ce să mănânci dacă mergi în concediu în Spania!
Nici cina nu este opțională, câtă vreme avem certitudinea că foamea își va cere drepturile târziu în noapte, când costurile pentru silueta și sănătatea ta vor fi mult mai serioase. Știu că vei ajunge târziu la hotel, așa că asigură-te că poți alege una dintre variantele de mai jos:
- Varianta 1: un iaurt degresat
- Varianta 2: o salată ușoară cu ton, cubulețe de piept de pui la grătar sau doar legume
- Varianta 3: o supă-cremă de legume
3 capcane pe care trebuie să le eviți
1. Gustările neprevăzute
Ia-ți la tine toate cele necesare unor gustări sănătoase, în cantitățile potrivite: batoane de cereale (porție pe zi: un baton) sau fructe (1-2 fructe pe zi).
2. Ronțăitul de plictiseală
Nu ronțăi biscuiți, covrigei sau chipsuri, deşi ar putea părea varianta ideală în autocar. Nu îți aduc niciun beneficiu nutrițional, ci doar o abundență de calorii nedorite.
Click aici și află cum să te oprești din ronțăit dacă te-ai apucat de slăbit!
3. Dulciurile
Alege bomboanele fără zahăr, pentru că îndulcitorii pot avea efect laxativ, care ajută atunci când stăm mult în autocar și apar simptomele constipației.
Tu ce mănânci când pleci în circuit cu autocarul?