Poate părea paradoxal faptul că mi-am exprimat în multe rânduri aversiunea față de diete, iar acum vin în fața ta chiar cu o propunere de… dietă. Nu cred în recomandări care ne indică milimetric ce trebuie să consumăm la fiecare masă a zilei. Sau mai ales ce nu trebuie să consumăm. Toate regimurile alimentare stricte sau restrictive sunt complet neverosimile atunci când vine vorba de menținerea pe termen lung a rezultatelor obținute din greu, mai ales într-un context de viață normală.

Dieta STIL nu reprezintă o modalitate de a mă detașa de aceste convingeri, ci vine în completarea lor. Practic, am adunat la un loc toate soluțiile benefice pentru siluetă și sănătate pe care le-am testat eu însămi sau pacienții mei. După cum îi spune și numele, dieta STIL preia principiile unui stil de viață sănătos și îți arată cum le poți pune în practică chiar în farfuria ta, fără interdicții, foame ori frustrare. Dieta STIL este de fapt un mod de a te alimenta sănătos, gustos și dietetic în același timp.

Cum să alegi alimentele pe care le mănânci?

Simplul fapt că supun dezbaterii această problemă îți arată că nu voi prezenta o listă de alimente permise sau interzise. Inclusiv pentru un ritm constant în slăbit și o linie dreaptă în menținere, nu este nevoie de restricții alimentare sau de permisuni aride, ci de alegeri inteligente.

De aceea, susțin faptul că flexibilitatea și ajustarea permanentă sunt o parte esențială a acestui proces. Poți păstra în meniu alimentele tale preferate, atâta vreme cât sunt de calitate și hrănitoare, iar ajustările pe care le vei face țin doar de cantitate, combinație, precum și de organizarea meselor.

Regula de aur pentru alegerea alimentelor:

Înlocuiești, nu adaugi. Cu alte cuvinte, dacă ești un mare fan al hamburgerilor, dar afișajul cântarului nu te mulțumește în acest moment, nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la acest deliciu culinar. Însă poți face un compromis în ceea ce privește garnitura: înlocuiești clasicii cartofi prăjiți (eventual serviți și cu parmezan ras din abundență) cu o salată. Deci nu tai complet de pe listă toate alimentele care îți plac, ci le dozezi și le combini diferit.

Cum să construiești un meniu zilnic echilibrat și gustos?

Un medic nutriționist sau indicațiile pe care le vei găsi în cartea mea „Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?” te vor ajuta să calculezi necesarul caloric zilnic în funcție de vârsta, greutatea și starea ta de sănătate. Îți voi da însă un exemplu care te va ajuta să înțelegi care este modalitatea optimă de calcul și distribuire a caloriilor zilnice.

În primul rând, ai nevoie de o bază hrănitoare și sănătoasă, care să îți asigure nutrienții de calitate necesari pentru a-ți desfășura în mod eficient activitățile zilnice. Este vorba despre aproximativ 1200 de Calorii pentru femei și 1400 Calorii pentru bărbați în fiecare zi, nu doar pentru a slăbi sănătos și eficient, ci și pentru o menținere de durată.

Click aici și vezi cum poți să elimini 200 de Calorii din meniu fără niciun efort!

În al doilea rând, ai nevoie și de savoare, satisfacție și de bucurie în timpul dietei, iar aceste lucruri se pot obține dacă mănânci și unele alimente care nu s-ar regăsi în mod normal printre recomandările unui regim de slăbit.

Cum să te încadrezi într-un buget caloric restrâns?

Mă gândesc acum la o prăjitură, la o porție de paste, o felie de pizza, o înghețată, un pahar de vin sau orice îți dă ție o stare de bine. Secretul este să te încadrezi în bugetul de zilnic de calorii și să nu-l depășești prin extravaganțele culinare cu mai mult de 200 de Calorii pentru femei și 400 de Calorii pentru bărbați.

Astfel, poți să urmezi o dietă corectă și echilibrată, chiar dacă este restrictivă caloric, care nu doar că te ajută să slăbești, ci îți garantează și menținerea pe termen lung. Nu este important să slăbești cu viteza vântului, ci progresiv și echilibrat. Nu uita : kilogramele care pleacă prea repede se întorc la fel de repede înapoi.

Important este să slăbești într-un ritm pe care să îl poți menține cu ușurință, fără restricții și frustrări majore. În fond, așa arată dieta care are cele mai multe șanse de a se transforma în timp într-un STIL de viață.

Avantajul acestei ecuații calorice: organismul nu îți va mai cere atât de multe alimente nesănătoase. Amintește-ți de câte ori am spus că oamenii nu se îngrașă de la ce mănâncă, ci de la ce ronțăie între mese, de la ce beau fără să-și dea seama câte calorii îi costă, dar și de la lipsa de mișcare.

Click aici și află și tu câteva trucuri pentru a include mișcarea în programul tău zilnic!

Practic, dacă mesele tale sunt echilibrate și îți faci și câte o poftă din când în când, eviți tentația permanentă de a ciuguli între mesele anemice formate din trei frunze de salată și o felie de carne fiartă pe care le promovează majoritatea dietelor. Este important să te hrănești bine și consistent ziua, ca să poți ține dieta seara, atunci când corpul nu mai arde calorii, ci le depune.

Ce pot conține cele 3 mese zilnice? 

În funcție de preferințele tale, la micul dejun poți opta pentru iaurt simplu, amestecat cu fructe proaspete. Sau lapte cu cereale. Cel mai potrivit însă este să alegi un sendviș cu brânză, carne slabă și felii colorate de legume proaspete.

La prânz, poți opta pentru două feluri de mâncare (supă și felul doi) dacă porțiile sunt mici, sau pentru un felul doi mai generos. Umple jumătate din farfurie cu legume fără amidon, crude sau gătite la cuptor, la abur, pe grătar sau pe teflon cu doar câteva pufuri de ulei, lângă care să adaugi o porție de carne slabă sau pește gătit pe grătar, la abur sau în cuptor. Porția corectă de carne sau pește nu trebuie să depășească o palmă. Dacă ești în perioada de menținere, poți alege fără grijă o porție de carne cu una cartofi, însă lasă o jumătate din farfurie pentru legume. Nu uita de
ciuperci, vinete, dovlecei, ardei gras, fasole verde, spanac, orice legume și verdețuri îți plac. Alege să te saturi din legumele fără amidon, care te hrănesc cu vitamine și minerale, la un preț caloric extrem de mic.

Vrei să slăbești și nu știi de unde să începi? Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te însoțim pe acest drum!

Se poate întâmpla, chiar și atunci când ți-ai propus să slăbești, să tânjești după un desert savuros. Planifică-ți asta încă de la început și renunță la garnitura de carbohidrați. Cu alte cuvinte, lasă pastele, cartofii, orezul, mămăliga sau boabele pentru ziua următoare și bucură-te de desert. Nu uita să te încadrezi în limita a 200-400 de Calorii, pentru a nu-ți depăși bugetul zilnic pentru slăbit sau menținere.

La cină, optează pentru cea mai slab calorică masă a zilei. Dar nu te înfometa, din cauză că somnul îți va fi afectat de mesajele pe care ți le va transmite stomacul. Alege o salată generoasă cu brânză sau cu carne ori pește slab. Supa sau ciorba de zarzavaturi cu iaurt sau carne slabă poate reprezenta o variantă minunată. Dacă te afli în etapa de menținere, poți să adaugi și o felie de pâine.

Principii nutriționale ale dietei STIL

  • Consumă zilnic 3 porții de legume și 2 de fructe. O porție de legume înseamnă cât pot să ții în două mâini, iar o porție de fructe cât încape în căușul unei palme. Alege legumele la fiecare masă principală și nu consuma fructele mai târziu de ora 18.00.
  • Mănâncă pește gras de 2 ori pe săptămână, carne albă tot de 2 ori, carne roșie o dată pe săptămână, iar 2 zile alege să ții post, bucurându-te de preparate vegetariene.
  • Bea minim 1 cană de lapte sau de iaurt parțial degresat pe zi pentru necesarul de calciu. Dacă nu le integrezi în timpul zilei, pot fi o alegere potrivită pentru o gustare înainte de culcare.
  • Atenție la grăsimile sănătoase: fie că este vorba de semințe, uleiuri vegetale de calitate, nuci, avocado sau măsline, conțin multe calorii pe suta de grame. Consumă-le cu moderație și adaugă-le în bugetul zilnic de calorii.
  • Poți alege să mănânci zilnic pâine sau cereale integrale, atât timp cât le alegi dimineața, dar și cartofi, făinoase integrale sau legume boabe, însă doar la masa de prânz, nu seara! Amidonul și zaharurile se transformă în grăsime peste noapte!

Ține minte: o dietă echilibrată nu înseamnă restricții nesfârșite, ci alegeri alimentare inteligente. Doar așa rămânem în perfect acord cu motto-ul „Sănătate, Te Iubesc!”.