Problema kilogramelor în plus (re)devine un subiect fierbinte pe măsură ce se apropie sezonul estival. Nimic nou sub soare, la fel cum nu e nici ideea că înfometarea ar reprezenta antidotul perfect al excesului ponderal. Despre aceasta, dar mai ales despre cum putem slăbi fără a ne pune în pericol sănătatea, am discutat cu dr. Laura Ene, specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, de la Clinica de Nutriție KiloStop.

Slab sau Gras: „La Auschwitz nu era nimeni gras!” e o expresie caustică folosită tot mai des pentru a sugera soluția împotriva kilogramelor în plus. Ce părere aveți despre această abordare?

Dr. Laura Ene: Am auzit și eu de câteva ori expresia asta, dar nu pot fi de acord cu ea. Înfometarea nu este o soluție pentru persoanele care vor să slăbească. Dacă scăderea în greutate este rapidă, fiind determinată de o restricție calorică severă, neînsoțită de mișcare, se pierde multă masă musculară și te predispui efectului yo-yo. Mai mult, metabolismul scade progresiv până la platou, punctul de blocaj, de la care este extrem de dificil să slăbești. Subliniez, oricât de puțin ai mânca, fără mișcare, ajungi să nu mai slăbești, pentru că foamea arde mușchii, nu grăsimea. Practic, organismul convertește țesutul muscular în energie.

Cum alegem o dietă de slăbit, astfel încât să nu se ajungă la acest blocaj?

Citește interviul integral AICI.