grăsimi

„Gata, de mâine s-a terminat cu grăsimile! Intru la cură de slăbire și nu mai pun în gură nici urmă de grăsimi.”

De câte ori nu ai auzit această replică? Dincolo de faptul că cei mai mulți dintre cei care fac astfel de promisiuni cu greu se țin de ele, acestea nici nu sunt măcar cele mai bune alegeri atunci când vrei să slăbești dar în același timp să îți menții sănătatea.

Cât de bune sunt grăsimile

Organismul nostru are nevoie de grăsimi. Tot ceea ce trebuie să știm însă este că o dietă sănătoasă înseamnă un aport de maxim 30% de grăsimi din totalul de calorii.

Asta pentru că nu grăsimea face o persoană să ia în greutate, ci numărul total de calorii consumate. Este mult mai uşor să ai o dietă relativ săracă în grăsimi, dar totuşi bogată în calorii în ziua de azi.

De aceea, pentru a scădea în greutate, este important să numeri caloriile totale pe care le consumi. Încearcă să nu cazi în capcana de a te gândi că poţi mânca tot ce îţi doreşti, atât timp cât mănânci alimente fără grăsimi,  fără să te îngraşi.

Click aici și află cum știi câte calorii să mănânci ca să slăbești!

Pentru că toată atenţia mass media se îndreaptă spre grăsimile din alimentaţie, în ultimii ani, industria alimentară a scos pe piaţă foarte multe produse fără grăsimi sau cu conţinut scăzut în grăsimi, dar asta nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase sau mai puţin calorice decât produsele normale.

Alimentele sărace în lipide au în general mai puţine calorii decât cele bogate în lipide. Cu toate astea există şi multe excepţii. De exemplu, un baton de cereale cu fructe „fără grăsimi” are 106 calorii, iar batonul normal din care nu se înlătură grăsimea are 110 calorii. Uneori grăsimile sunt înlocuite cu zaharuri sau glucide, pentru ca alimentele să fie plăcute la gust, ceea ce nu le face nicidecum mai sănătoase!

Nu vă lăsaţi păcăliţi de etichetele pe care scrie fără grăsimi! Verificaţi şi calculaţi numărul total de calorii!

Citește și Produsele cu 0% grăsimi te ajută să slăbești?

Ce grăsimi dăunează sănătății dar și siluetei

Grăsimile se împart în trei mari categorii:

 1. Grăsimi bune: mono şi polinesaturate
 2. Grăsimi rele: saturate
 3. Grăsimile foarte rele: hidrogenate sau trans

Din păcate, majoritatea grăsimilor se găsesc în produsele de origine animală, iar de cele mai multe ori o dietă bogată în grăsimi înseamnă colesterol mare, boli cardiovasculare, hipertensiune şi anumite tipuri de cancer.

Reducerea (eliminarea totală, dacă este posibil) a grăsimilor rele (saturate şi trans) din dietă şi înlocuirea cu cele bune este un pas important într-o schimbare de stil de viaţă pe termen lung, care promovează pierderea în greutate şi scade riscurile de boli grave.

Așa că iată ce ar trebui să știi:

 • Grăsimile saturate se găsesc în lactate, carne, ouă.
 • Alimente bogate în colesterol sunt ouăle, untul, ficatul, carnea grasă, lactatele integrale.
 • Grăsimile nesaturate (sănătoase) se găsesc în ulei, peşte, nuci şi seminţe.
 • Cele mai nesănătoase grăsimi sunt cele TRANS, folosite în industria alimentară la prepararea aluaturilor, prăjiturilor, cozonacilor, foietajelor, îngheţatelor, napolitanelor şi în general a dulciurilor din comerţ.
 • Foloseşte ulei de măsline extravirgin la salate, dar foloseşte o sticluţă cu pulverizator cu care să stropești alimentele cu ulei; nu turna uleiul direct din sticlă. Chiar dacă este de măsline, are tot atât de multe calorii ca orice alt ulei, adică 120/lingură!
 • Presară nuci mărunţite sau seminţe de floarea soarelui peste salate în loc de bucăţele de şuncă.
 • Ia o gustare formată din nuci sau migdale şi nu din chips-uri sau biscuiţi. Ai grijă însă la gramaj şi nu depăşi 30-50 g pe zi!
 • Consumă carne de peşte (somon, macrou) o dată sau de două ori pe săptămână, deoarece conţine grăsimi mononesaturate şi acizi graşi Omega-3.

Nu te descurci singur? Eu și colegii mei suntem aici să te ajutăm!