Știi ce zi este astăzi? Exact…este miercuri! Ziua în care continuăm seria Povești de succes spuse de medici KiloStop. 

A venit rândul colegei mele, Dr. Alexandra Stoica, să ne povestească despre o pacientă care a intrat în lupta cu kilogramele datorită unui eveniment în familie care a influențat-o foarte mult!

„Vin în fața voastră să vă spun povestea Geaninei, o pacientă în vârstă de 28 de ani, care a venit la mine în august 2018. Geanina a avut probleme cu greutatea încă din copilărie. Iar prima dietă drastică a ținut-o la 14 ani, când a slăbit singură 50 de kg. Da, ați citit bine! De la 110 la 60 de kg.

Este un rezultat uimitor, dar l-a obținut printr-o dietă de înfometare, în care mânca doar 500-600 de Calorii/zi. A ținut această dietă un an. A reușit să se mențină timp de doi ani, după care s-a îngrășat din nou, ajungând la 105 kg.

Apoi iar a ținut o dietă, prin care a slăbit 35 de kg, ajungând la 70. Acum, la 28 de ani, a venit la KiloStop cu 138,2 kg, realizând că după fiecare slăbire se îngrășa și mai mult decât înainte. Geanina are o voință de fier, este foarte ambițioasă, dar ceea ce o motivează pe ea este mult mai mult de atât.

De la 500 la 5000 de Calorii/zi și înapoi

Ceea ce a determinat-o să vină la nutriționist și să nu-și piardă speranța că va slăbi a fost faptul că mamai ei s-a îmbolnăvit de cancer de col uterin. Mama Geaninei s-a operat, a făcut chimioterapie și radioterapie, iar în această perioadă a slăbit foarte mult, inclusiv din cauza problemelor de sănătate. Și dumneaei avea probleme de greutate dintotdeauna, dar acum se menține.

Ei bine, după această experiență, Geanina și-a dat seama că stilul de viață pe care îl aveau cauzează și kilogramele în plus, dar și probleme de sănătate dintre cele mai grave. De aceea s-a hotărât să slăbească din nou, pentru totdeauna, de data asta în mod sănătos.

Pentru că sănătatea este foarte importantă pentru ea. Și-a dat seama că așa chiar nu se mai poate și că dietele restrictive pe care le ținuse erau perioade întregi de înfometare, după care urmau perioade de hiperalimentare, în care mânca și 4000-5000 Calorii/zi. Trecea de la o extremă la alta și asta are urmări nefaste asupra organismului.

Descoperă care sunt cele 5 obiceiuri ce te vor ajuta să-ți păstrezi silueta!

Ca să fiu mai explicită, în perioadele de înfometare scade masa musculară și scad arderile, adică rata metabolică de repaus se reduce mult. Organismul se adaptează și reduce toate procesele, pentru că trebuie să supraviețuiască cu 500 de Calorii/zi. Apoi, când trece brusc la o dietă de 4000-5000 Calorii/zi, organismul depune foarte multă grăsime și nu masă musculară care să susțină arderile.

A slăbit 57 kg în 8 luni

Așadar, am început dieta treptat, pentru că avea multe kilograme de slăbit. Practic, a trebuit să pregătim organismul pentru un maraton și nu trebuia să consume toată energia din start cu o dietă drastică. În ceea ce privește tipul de mișcare, la început mergea mult pe jos. Apoi, când a scăpat de câteva kilograme, a început să meargă la sală, unde făcea în principal antrenamente cardio: bandă, bicicletă, stepper, uneori și aerobic. Câteodată stătea și două ore la sală.

Află aici câteva trucuri pentru a include mișcarea în programul tău zilnic!

În 8 luni de când vine la KiloStop a slăbit aproape 60 kg. Este un mare record pentru o femeie. Vă spun asta din experiența mea de 10 ani ca medic. Acum are 82,1 kg și ținta ei este să ajungă la 70 kg și să se mențină acolo.

A slăbit 7,7 kg inclusiv în decembrie, când majoritatea oamenilor de obicei se îngrașă. Dar pe ea a ajutat-o faptul că a fost liberă în perioada sărbătorilor și s-a dus la sală aproape zilnic. De asemenea, are marele avantaj că e tânără și are arderile bune. Contează mult și faptul că este susținută de colegii de la birou, care o încurajează mereu.

Libertatea să își aleagă alimentele

Mi-a plăcut întotdeauna la ea faptul că e foarte sinceră. A notat tot ce mănâncă și mi-a spus tot ce face. Și chiar contează mult să fii sincer cu tine și cu medicul tău, ca să te poată ajuta. La rândul meu, am încercat să o ajut cu tot ce se poate, i-am acordat toată susținerea, pentru că am văzut că își dorește cu adevărat să își schimbe stilul de viață.

Până acum nu a întâmpinat greutăți pentru că este foarte setată să obțină ceea ce își dorește. Ea a observat că sunt unele lucruri cu care nu slăbește la fel de bine și i-am dat libertatea să își aleagă alimentele potrivite pentru ea. De exemplu, când a fost ea în concediu sau am fost eu plecată, ne-am văzut o dată la 2 săptămâni și atunci i-am dat posibilitatea să mai facă schimbări în dietă.

Explicația este că aceeași dietă, aceleași principii alimentare, dacă le ții două săptămâni la rând, nu mai dau aceleași rezultate. În momentul în care schimbi tipul de dietă rezultatele sunt mai bune pentru că organismul nu apucă să se obișnuiască. Am observat la mulți pacienți că ritmul de slăbit se menține în momentul în care schimbi dieta săptămânal.

Motivație pe termen lung

Trebuie să vă mai spun că, dacă la început Geanina mi se părea foarte timidă, acum este mult mai încrezătoare în ea. Și asta pentru că oamenii sunt sufocați de greutatea lor. Kilogramele sunt o povară și, pe măsură ce scapă de ele, sunt mai senini, mai luminoși, se redescoperă.

Dar deși unii pacienți nu se identifică cu greutatea lor, există și pacienți pentru care kilogramele fac parte din identitatea lor. Așadar, dacă nu reușești să îți dai seama că kilogramele alea nu sunt ale tale și nu sunt despre tine, e clar că te vei reîntoarce la ele, chiar dacă inițial vei slăbi. Acești pacienți trebuie să schimbe pe termen lung ceea ce mănâncă și modul cum fac mișcare, nu să țină diete restrictive. La Geanina am sesizat că își dorește o schimbare pe termen lung, mai ales după ceea ce s-a întâmplat cu mama ei.

Contează mult să nu cedezi dacă nu reușești din prima și să ai motivații pe termen lung, pentru că dacă ai o motivație pe termen scurt – să slăbești pentru nuntă sau ca să încapi într-o rochie ori în costumul de baie – rezultatul nu va fi de durată. Și tocmai asta facem în cabinet, îi ajutăm pe oameni să își găseasă motivația pe termen lung astfel încât să nu se mai întoarcă la surplusul de kilograme.”*

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!