schimbare

Mulți oameni sunt nemulțumiți de viața lor şi simt nevoia să facă o schimbare. Stresul vieţii de zi cu zi, oboseala care se acumulează, suferințele fizice sau emoţionale şi stilul dezordonat de viaţă uneori ne pot copleși. Dar nu trebuie să fie și cazul tău. În fond, meriți cea mai bună viață posibilă, din toate punctele de vedere – al sănătății fizice, mentale și emoționale.

Deși știi că ai avea nevoie să faci o schimbare în stilul tău de viață actual, îți este greu să pornești și nu știi de unde s-o apuci. Totul ține de obiceiuri și de alegerile pe care le faci zi de zi. Nu trebuie să te gândești la schimbări majore dintr-odată. Tot ce ai de făcut este să alegi să schimbi modul în care privești lucrurile, modul în care te raportezi la situațiile, evenimentele și oamenii din jurul tău. Așa cum spunea și Einstein, nu poți să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite. Soluția este să încerci să faci ceva diferit în fiecare zi. Cât de puțin, cât de mic, te va conduce cu siguranță pe termen lung la alt rezultat.

Gândește-te că ai fi o pasăre și te-ai uita la viața ta actuală de undeva din înaltul cerului. Ce ai vedea? Alegerile pe care le faci zi de zi sunt cu adevărat satisfăcătoare pentru tine? Sunt ele în acord cu nevoile, visele, aspiraţiile şi idealurile tale? Sau simți că ai avea nevoie să schimbi ceva?

Și dacă da, cât de mult îți dorești acest lucru și cât ești de hotărât să îți duci la capăt schimbarea? Ce anume din ceea ce faci acum te ține pe loc din a trăi viaţa pe care ţi-o doreşti? Și dacă ar fi să schimbi un singur lucru cât de mic, care ar fi acela?

Ca să-ți fie mai ușor să înțelegi ce trebuie să faci pentru a reuși să faci schimbarea pe care ți-o dorești, astăzi vreau să-ți vorbesc despre 5 caracteristici esențiale ale procesului de schimbare. Așa că ia-ți o foaie de hârtie și notează-ți răspunsurile la următoarele întrebări:

1. Cât de mult îți dorești să faci o schimbare?

Gândește-te bine: cum este viața ta acum? Ești mulțumit de ea? Ce anume ai schimba și cât de mult îți dorești să faci acest lucru? Imaginează-te pe tine peste 1, 3 sau 5 ani după ce ai făcut această schimbare. Cum te-ai simți?

Îți place acest sentiment și vrei să-l retrăiești? Atunci înseamnă că chiar îți dorești această schimbare. Așa că nu mai amâna, stă în puterea ta să faci asta!

De multe ori însă, chiar dacă îți dorești foarte mult această schimbare, ea nu se întâmplă. Te-ai întrebat vreodată de ce? Nu este suficient doar să-ți dorești. Următoarele două întrebări te vor ajuta să-ți dai seama ce anume te poate împiedica.

2. Meriți această schimbare?

Dacă ai decis că chiar îți dorești o schimbare în viața ta, te străduiești să o faci dar pare că nu se întâmplă nimic, următorul pas este să-ți răspunzi foarte sincer la întrebarea: chiar merit această schimbare?

Mulți dintre noi își spun automat că merită dar în realitate sunt foarte critici cu ei înșiși. Așa că gândește-te care sunt calitățile tale cele mai de preț? Ce spun cel mai des oamenii despre tine? Poate este ceva ce până acum nici nu ai băgat de seamă, atât de banal ți se pare. Dar tocmai pentru asta meriți! Ești unic și extraordinar, chiar dacă ai uitat, așa cum bine spune Jacques Salome.

3. Câtă încredere ai că poți să faci această schimbare?

Nu contează cum arată trecutul tău sau viața ta actuală. Dacă chiar îți dorești schimbarea și ai decis că meriți acest lucru, atunci totul este posibil. Indiferent de circumstanțe, există întotdeauna o cale. Multe persoane au fost acolo unde ești tu acum, au avut aceleași obiceiuri. Și au reușit să și le schimbe! Tu de ce n-ai reuși?

Așa că începe chiar de azi și fă schimbări mici, care să nu te copleșească și să nu te descurajeze prin amploarea lor.  Nu trebuie să fie ceva major ca să te facă să te simți mai bine. Poate fi ceva banal, cum ar fi schimbarea unei rutine de zi cu zi, dar care să-ți ofere o altă perspectivă asupra vieții tale.

Uiți mereu să mănânci micul dejun? Ce-ar fi ca în seara asta să-ți pui în geantă o banană, un baton de cereale și un iaurt mic pe care să le consumi mâine dimineață în drum spre serviciu?

4. Cât de dispus ești să faci schimbarea pe care ți-o dorești și meriți să o faci?

Un alt lucru foarte important care te poate ține pe loc atunci când îți dorești o schimbare este alegerea momentului potrivit. Sunt momente în care schimbările, oricât de mult ți le dorești şi chiar dacă în sinea lor sunt benefice, te pot da peste cap şi te pot împovăra mai mult decât să-ţi fie de folos.

De exemplu, atunci când o rudă apropiată este bolnavă sau are nevoie de atenţia şi grija ta, este foarte dificil să începi un proces de schimbare. Asta pentru că energia ta, gândurile și preocupările tale sunt canalizate către persoana respectivă, nu către tine. Așa că dă-ți timp să te ocupi de acea persoană, dacă simți că acest lucru este foarte important pentru tine, și alege-ți un alt moment, mai potrivit, în care să începi să faci schimbarea pe care ți-o dorești.

5. De ce faci această schimbare?

Ultima și poate cea mai importantă întrebare pe care să ți-o pui pentru ca schimbarea ta să fie de durată este: pentru cine sau pentru ce faci această schimbare? Cu alte cuvinte, de ce faci această schimbare?

Unele persoane au nevoie să se ancoreze de oamenii dragi din jurul lor, de copii, de parteneri sau părinți. Asta pentru că înțeleg că numai schimbându-se pe sine îi pot schimba pe ceilalți și dacă lor le este bine, le va fi bine și celor din jur.

Ca să poți să ai grijă de cei dragi este necesar să ai grijă mai întâi de tine. Este exact ca în recomandările pe care le auzim cu toții în avion. Atunci când călătorești cu avionul însoțit de un copil și se întâmplă să coboare măștile de oxigen, obligația ta ca părinte este să îți pui tu mai întâi masca de oxigen și abia apoi să o pui copilului. Asta ca să nu leșini din cauza lipsei de oxigen și cel mic să rămână fără ajutor.

Unele persoane au nevoie de schimbări pentru a fi mai sănătoase sau pentru a se feri de boli. Altele vor o viață mai bună, mai multă energie, mai multă încredere, o imagine mai plăcută. Alţii vor să fie modele demne de urmat pentru copiii sau părinţii lor.

Tu de ce îți dorești să faci această schimbare?

Dacă vrei să te ajutăm să-ți răspunzi la toate aceste întrebări, să faci primii pași pe calea schimbării și să vezi cum lucruri la care altădată nici nu ai fi îndrăznit să te gândești chiar încep să ți se întâmple, te invit la ediția din octombrie a Kilostop Total Transformation Retreat. Acolo, eu și colegii mei dr. Cristian Panaite, psih. Cristian Olteanu și antrenorul de fitness Alexandrul Marcu te vom însoți pas cu pas în această călătorie insolită și extraordinară pe care o meriți cu prisosință. Iar acesta va fi doar primul pas către lucrurile bune care urmează să ți se întâmple!

Dacă însă această experiență nu este pentru tine dar îți dorești să faci o schimbare în obiceiurile tale alimentare care să îți îmbunătățească viața pe termen lung, medicii noștri sunt gata să te asculte, să te înțeleagă și să te însoțească pe acest drum.