25 de kilograme

Sunt două motive pentru care îmi face plăcere să vă relatez din când în când povestea câte unuia dintre pacienții mei. În primul rând, nimic nu îți dă aripi mai mult decât certitudinea că se poate. Cazurile reale sunt cele mai solide argumente care susțin această idee. În al doilea rând, pentru că îmi face o mare, mare plăcere să îmi amintesc de pacienții care au trecut prin cabinetul meu. Și, oricât de minunat ar fi să îi revăd săptămânal, nu pot să nu mă bucur când ședințele noastre se răresc. Pentru că asta înseamnă că au intrat cu succes pe făgașul unui stil de viață sănătos.

Acum că mă gândesc mai bine cred că există și un al treilea motiv: pacienții sunt fericiți atunci când se recunosc în astfel de articole. Cu toții se simt privilegiați că pot inspira și alți oameni să guste fructul dulce al schimbării.

Datele problemei

Nu întâmplător am ales să folosesc acest subtitlu. Într-adevăr, la momentul la care s-a desfășurat prima noastră consultație, Marius chiar avea ceea ce putem numi lejer o problemă. Ne-am cunoscut când avea 40 de ani. În ultimii 5 ani adunase un surplus de 20-25 de kilograme, care, așa cum vei descoperi în continuare, au avut un preț foarte mare. La evaluarea anuală de medicina muncii, s-a constatat că Marius  avea tensiunea 160/100 mmHg și glicemia 250. I s-au recomandat un set complet de analize și o vizită la diabetolog.

Ședința noastră de deschidere a avut loc după ce fusese deja la diabetolog. Am înțeles pe loc de ce era atât de panicat. Medicul îi propusese să se interneze și să facă patru prize de insulină zilnic. Marius spera ca rezultatele analizelor să fie eronate. Din nefericire, și investigațiile pe care le-am făcut împreună au confirmat existența acelorași probleme de sănătate. Suferea de steatoză hepatică, hipertensiune, avea valori mari ale grăsimilor în sânge (colesterol și trigliceride). Diabetul se instalase deja.

Ca să fie puțin mai clar, voi apela la o explicație mai plastică: analizele arătau ca cele ale unui pacient cu state vechi, ajuns la o vârstă înaintată. Dar cum e posibil să se întâmple asta? În cazul lui Marius, moștenirea de familie a avut un cuvânt greu de spus. Amândoi părinții lui sufereau de diabet, însă acesta nu este un motiv suficient ca să se fi îmbolnăvit și el. Viața sedentară pe care o ducea l-a „ajutat” din plin să atingă o asemenea „performanță”.

Cum și-a schimbat Marius stilul de viață

Din cauză că obiceiurile lui în ansamblu – nu numai dieta – l-au adus într-un punct critic, i-am propus lui Marius un proces de schimbare mai amplu. Înainte, pleca de acasă dimineața și se întorcea seara. În acest timp fie era la birou în fața calculatorului, fie în ședințe sau în mașină. Sportul pur și simplu nu reușea să se strecoare în programul lui încărcat. În majoritatea zilelor sărea peste micul dejun și peste prânz, compensând la cină. Uneori participa însă la mese de afaceri. Prima lui opțiune: alimentele grase, prăjelile și dulciurile.

După ce a înțeles că fără exerciții nu se poate și-a reluat abonamentul la sală. Dar nu a fost acesta singurul lui atu la capitolul mișcare. Marius s-a dezvățat să mai folosească liftul, a renunțat la mașină în deplasările în care nu era absolut necesară, devenind adeptul mersului pe jos în completarea mijloacelor de transport în comun.

Bineînțeles, am întocmit și un plan nutrițional în acord cu obiectivele și cu posibilitățile lui. De pildă, lui Marius i-a fost greu să renunțe la pâine, de aceea am păstrat-o în meniul zilnic. În varianta din făină integrală, cu care s-a obișnuit treptat și despre care mi-a mărturisit apoi că i se pare chiar mai gustoasă. Nu numai că a reușit să țină cont de ceea ce mănâncă, dar Marius a făcut ordine și în programul meselor, altădată dat peste cap complet.

25 de kilograme în 8 luni

8 luni a durat să își ia adio de la cele 25 de kilograme în exces. Dar ceea ce este cu adevărat minunat abia acum urmează: după aceste 8 luni, analizele ne-au indicat valori normale. Asta înseamnă că împreună am reușit să îi închidem diabetului ușa în nas. Ne întâlnim în continuare la consultații o dată la 3 luni și repetă investigațiile medicale cel puțin o dată pe an.

Ca oricui, și lui Marius i se întâmplă să se mai îngrașe cu câteva kilograme, în concedii sau de sărbători. Încerc să fac ca lucrurile să nu sune dramatic, dar nici nu ocolesc adevărul. Dacă scapă din nou frâiele stilului de viață sănătos, se expune unui pericol serios. Din cauză că, odată instalat, diabetul așteaptă nerăbdător să revină în glorie.

Vezi aici care este metoda în 6 pași prin care slăbești garantat cel puțin 20 de kilograme!

Marius a fost profund motivat în schimbările pe care le-a făcut de dragostea pentru familia lui. Îți poți imagina? Chiar în ziua în care a descoperit că suferă de diabet soția lui i-a dat vestea că este însărcinată cu cel de-al doilea copil al lor. Dorința de a-și crește copiii sănătos și plin de energie pozitivă l-a ținut pe drumul ales*.

Lasă-te inspirat de povestea lui Marius, apoi identifică și tu care sunt resorturile personale care te pot motiva să faci schimbările dorite în viața ta.

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!