De câte ori nu te-ai relaxat ronțăind ceva în fața televizorului, a laptopului sau în timp ce citeai o carte?

De câte ori nu te-ai putut abține să nu mănânci o plăcintă atunci când ai trecut pe lângă o patiserie și mirosea atât de bine?

De câte ori ai simțit nevoia să mănânci ceva dulce atunci când treceai prin momente de tensiune în relațiile cu familia, cu prietenii sau la muncă?

Zmeura de AurMulte cărți și programe de slăbit îți spun ce și cât să mănânci, însă niciunul nu te ajută să găsești rezolvarea la adevărata cauză pentru care mănânci atât de mult sau atât de nepotrivit: problemele emoționale.

Situațiile în care suntem fericiți, stresați, frustrați, nervoși sau deprimaţi ne fac de cele mai multe ori, adică în peste 95% din cazuri, după cum spun specialiștii, să cădem în capcana mâncatului compulsiv.

Am să-ți spun un lucru…

Chiar dacă aceste statistici sunt aparent dezarmante, mâncatul pe fond emoțional nu este dușmanul tău.

Este doar un semnal de alarmă care îți arată că trebuie să lucrezi puțin la atitudinea ta față de alimentație și să faci o schimbare.

De ce mâncăm emoțional?

Legătura dintre hrană și starea noastră emoțională se formează încă din primii ani de viață…

Din ziua în care ne naștem, asociem mâncarea cu dragostea, căldura, mângâierile și atenția mamei.

În copilărie, suntem recompensați cu bunătăți pentru fiecare reușită mai mică sau mai mare ori ca să depășim mai ușor suferințele fizice sau emoționale.

La maturitate, această asociere ajunge la cote mult mai înalte din cauza stresului inevitabil… căci mâncarea devine un medicament universal care ne oferă o soluție temporară la aproape toate problemele apărute la birou sau acasă.

Temporară, ai citit bine…

Căci singura „pilulă magică” pentru o viață echilibrată și sănătoasă este preluarea controlului asupra mâncatului emoțional, nicidecum ciocolata mâncată la miezul nopții.

5 pași spre libertate

Adevărul este că tinzi să te consolezi sau să te recompensezi cu mâncare nesănătoasă ca să faci față emoțiilor și stresului.

Iar aceasta se întâmplă pentru că alimentele tale preferate îți schimbă echilibrul chimic al organismului, responsabil de starea de bine, îți distrag atenția de la sentimentele negative și îți schimbă starea de spirit. Din păcate, cu preţul sănătăţii tale din toate punctele de vedere, pe termen lung.

De aceea, astăzi vreau să-ți arăt care sunt cei 5 pași care te vor elibera din capcana mâncatului emoțional o dată pentru totdeauna.

1. Conștientizează problema!

Fiecare dintre noi a făcut cel puţin o dată exces de mâncare într-un anumit context emoţional. Mâncatul pe fond emoţional devine o problemă când este frecvent, se repetă zilnic sau de mai multe ori pe zi, kilogramele se adună, iar orice dietă de slăbit devine un calvar pe care nu îl poţi duce la capăt.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să conştientizezi că ai o problemă legată de comportamentul alimentar. Răspunde-ți sincer la câteva întrebări importante:

  1. Ce fel de alimente se regăsesc în alimentaţia mea zilnică?
  2. De când consum toate aceste alimente care îngraşă?
  3. Şi de ce continui şi acum să le consum?
  4. Şi totuşi, de ce nu pot, pur şi simplu să renunţ la ele?
  5. Care sunt problemele emoţionale care mă fac să consum anumite alimente în exces?
  6. Ce anume simt când apelez la mâncărurile preferate?

Click aici și urmărește videoul care te învață cum să mănânci ciocolată în mod conștient!

2. Nu ești ceea ce mănânci, ci ceea ce gândești

Perspectiva în alb şi negru asupra eforturilor de a slăbi nu lasă loc schimbărilor treptate, care au nevoie de timp. La fel ca majoritatea celor care mănâncă emoţional, ai probabil un talent deosebit la a gândi perfecţionist. Mentalitatea autocritică pare că nu te ambiţionează, ci dimpotrivă te sabotează, te face să mănânci şi mai mult.

Schimbă-ţi acest mod autodistructiv de a gândi cu unul mult mai realist. „Am o problemă, dar am suficientă forţă interioară să o rezolv.”

Nu uita: nu eşti ceea ce mănânci, ci ceea ce gândeşti. Nu te gândi la mâncare ca la o soluţie sau ca la o recompensă. Mâncarea NU este soluţia problemelor emoţionale.

Gândeşte-te la mâncare pur şi simplu ca la ceva de care ai nevoie pentru a trăi, aşa cum este aerul sau apa.

Gândurile tale au o forţă incredibilă. Dacă gândeşti pozitiv, rezistenţa ta interioară în faţa episoadelor frecvente de mâncat emoţional va creşte progresiv.

Click aici și află secretul slăbitului!

3. Încetineşte ritmul, meditează conştient şi relaxează-te

Ritmul alert de viaţă poate fi unul dintre motivele pentru care te-ai obişnuit să mănânci pe apucate, în timp ce faci şi altceva, ca să nu pierzi timp preţios. Când iei masa pe fugă şi într-un ritm alert, sfârşeşti, de fapt, prin a consuma mai multe calorii decât dacă ai mânca într-un ritm mai lent.

Încetineşte ritmul în care mănânci şi savurează mesele. Vei creşte astfel senzaţia de saţietate şi vei reduce atât aportul caloric al alimentelor, cât şi compulsia care te face să mănânci necontrolat.

Meditaţia conştientă este o metodă excelentă atunci când simţi impulsul incontrolabil de a mânca şi nu presupune ani de pregătire. Înseamnă, de fapt, să fii conştient de momentul prezent într-un mod lucid şi fără prejudecăţi.

Intră în această stare de luciditate şi conştientizare în fiecare activitate pe care o faci zilnic şi concentrează-te pe fiecare senzaţie trăită. Meditaţia creşte nivelul de serotonină (exact ce făcea excesul de zahăr!) şi descreşte nivelul hormonilor de stres.

4. Identifică mâncărurile care îţi oferă confort emoţional şi foloseşte-le strategic

Fie că mănânci prea multe dulciuri sau prea multe alimente bogate în grăsimi, alege înlocuitori sănătoși pentru alimentele dăunătoare pe care le consumi în exces pe fond emoţional.

Click aici și află cele 5 alimente indispensabile la dietă!

Dintre toate substanţele care compun dieta, glucidele sunt cel mai puţin necesare, deoarece organismul uman îşi poate forma singur glucoza din grăsimile de rezervă. Fibrele sunt singurele care stopează absorbţia lipidelor şi limitează efectele toxice ale substanţelor chimice precum aditivii şi coloranţii. Alege aşadar să mănânci legume la fiecare masă principală, cât mai colorate şi mai aromate!

5. Apelează la ajutor calificat

Dacă te simţi copleşit de obiceiul de a mânca emoţional şi simţi că ai nevoie de mai mult ajutor pentru a prelua din nou controlul asupra propriilor emoţii, apelează la specialişti.

Un dezechilibru emoţional mai profund care a creat o dependenţă bine înrădăcinată faţă de mâncare poate fi tratat de un terapeut specializat în tulburări de comportament alimentar.

Ajutorul nepreţuit al psihologului trebuie dublat de expertiza unui nutriţionist, care îţi poate contura o dietă echilibrată prin care să te ajute să faci alegerile alimentare corecte, pentru a putea renunţa la mâncatul emoţional. Pe termen lung, disciplina şi susţinerea oferite de medicul nutriţionist te vor face să-ţi schimbi modul de a te alimenta şi, implicit, să scazi considerabil în greutate.

Dacă vrei ca noi să fim acel prieten care să te însoțească pe drumul schimbării, te aștept alături de colegii mei de la KiloStop să facem această călătorie împreună.

Noi suntem acei medici care nu scriu doar diete pacienților, ci suntem prietenii lor și îi susținem întotdeauna. Îi ajutăm să treacă peste orice moment dificil din viața lor și să atingă cu succes greutatea pe care și-o doresc.