Balonarea te supără și pe tine? Este un simptom frecvent întâlnit și de cele mai multe ori nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, fiind ușor de combătut printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Există însă și unele situații în care ea poate fi un semnal de alarmă pentru boli grave.
De aceea, astăzi vreau să-ți vorbesc despre această senzație care ne dă de multe ori bătăi de cap, mai ales în post. Așadar, hai să vedem împreună ce este balonarea, de ce se produce și care sunt alimentele și combinațiile alimentare care o favorizează.
Ce este balonarea?
Balonarea este o senzație neplăcută de prea-plin sau de presiune la nivelul abdomenului. Uneori o resimțim în partea de sus a abdomenului, alteori în partea de jos sau chiar în tot abdomenul. Oricum ar fi însă, nu este nicidecum o senzație pe care să ne dorim să o încercăm prea des.
Ea poate apărea ca atare sau poate fi asociată cu diverse afecțiuni gastrointestinale. De cele mai multe ori ne dă bătăi de cap întreaga zi, manifestându-se din ce în ce mai puternic. Abia noaptea vine alinarea, odată cu repausul alimentar.
Care sunt cauzele balonării?
Putem împărți cauzele balonării în trei mari categorii:
- Medicale: afecțiuni din sfera digestivă sau genitală
- Funcționale: stresul, nerespectarea unui regim alimentar şi de viaţă echilibrat
- Alimentare: alimente și combinații alimentare care favorizează balonarea.
Cauzele medicale ale balonării
Paraziţi intestinali, cum ar fi giardia. Dacă pe buletinul tău de analize de sânge observi eozinofile crescute, ar fi recomandat să faci un examen coproparazitologic, pentru ca nu cumva balonarea să fie dată de un parazit intestinal.
- Dezechilibrul florei intestinale, care se produce de exemplu atunci când iei multe antibiotice. Cum poţi să-ţi protejezi flora intestinala? Simplu, luând antibiotice doar atunci când este absolută nevoie, la recomandarea medicului tău curant şi întotdeauna însoţite de probiotice. Oferta din farmacii este foarte mare, pentru toate buzunarele, aşa că, nu uita, pe lângă antibiotic, să iei mereu şi un pro-biotic! Te sfătuiesc să faci acelaşi lucru şi pentru copilul tău!
- Afecţiuni precum gastrita cronică, boala de reflux gastroesofagian, prezenţa în stomac a bacteriei Helicobacter Pylori sau afecțiuni ale colecistului (a vezicii biliare) precum colecistită cronică sau pietre (calculi) ori nisip la bilă, toate acestea au simptome specifice care pot ajuta la stabilirea diagnosticului corect şi implicit a tratamentului potrivit, care va rezolva şi balonarea. Aşadar, dacă şi tu simţi frecvent, pe lângă balonare, arsuri în stomac sau pe gât, o senzaţie permanentă de foame dureroasă care se calmează sau dimpotrivă se accentuează la mese, aciditate excesivă, gust acru ori amar şi o jenă dureroasă în partea dreaptă a abdomenului, te sfătuiesc să mergi la un control de specialitate gastroenterologic.
- Intoleranța la lactoză sau la gluten (boala celiacă) – sunt două afecţiuni mult mediatizate în ultima vreme, dar din păcate prea mult şi adesea nepotrivit incriminate în patologia digestivă actuală. Deşi se vorbeşte mult despre dieta fără gluten şi se promovează ca fiind aproape un panaceu universal, sunt puţine persoane care au cu adevărat intoleranţă la gluten. Adevărul este mai degrabă acela că, din cauza folosirii glutenului în exces ca produs de afânare, ameliorator de gust şi aspect în industria alimentară, cu toţii putem dezvolta reacţii adverse cu manifestări digestive la cantitatea excesivă de gluten folosită la prepararea produselor de panificaţie, patiserie, cofetărie, dar şi a celorlalte alimente procesate, în special cele din industria cărnii (mezeluri, conserve, fast food, etc).
- Deși în majoritatea situațiilor balonarea nu are cauze care să reprezinte un motiv real de îngrijorare, uneori poate fi un semnal de alarmă pentru boli grave hepatice, renale, gastrice, intestinale, pancreatice sau genitale. Dacă balonarea persistă și se agravează în ciuda tratamentului sau apar şi alte simptome de alarmă (cum ar fi scădere în greutate, vărsături, pierderi de sânge prin scaun, dureri abdominale sau toracice persistente, febră, scăderea poftei de mâncare), prezentați-vă de urgență la medic!
Cauze funcționale
Mult mai des întâlnite sunt însă cauzele funcționale, când balonarea este asociată unor tulburări digestive în apariția și menținerea cărora stresul și nerespectarea unui regim alimentar sănătos reprezintă factori esențiali.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
Astfel, balonarea poate fi asociată cu:
- Mese luate în grabă, asociate în general şi cu aerofagie care înseamnă, mai pe românește, atunci când înghiți aer în timp ce mănânci. Înfulecatul alimentelor rapid şi adesea pe nemestecate, ori masticaţia insuficientă, îngreunează procesul normal de digestie şi duc la apariţia balonării. Dacă şi tu ştii că mănânci prea repede şi vrei să afli cum poţi să scapi definitiv de această problemă, citește Cum obții maximum de gust dintr-o porție mică
- Mesele neregulate, luate la distanţă prea mare una de alta, dar şi ronţăielile frecvente între mese, în loc de gustări corect organizate, declanşează o secreţie acidă gastrică şi biliară permanentă şi nepotrivită, care irită colonul şi produce disconfort şi balonare.
- Sindromul de intestin iritabil, cunoscut și sub denumirea de colon iritabil nu este altceva decât una din manifestările stresului psihic la nivelul corpului. De cele mai multe ori apare în perioade stresante, încărcate emoţional şi se manifestă prin tulburări ale tranzitului intestinal (cel mai frecvent diaree, dar şi constipaţie în unele cazuri), însoţite de balonare.
- La femei, balonarea care apare firesc în timpul menstruației poate fi accentuată de alegerile alimentare nepotrivite pe care le facem de cele mai multe ori pentru a potoli binecunoscuta senzaţie de foame permanentă, aparent de neoprit, care apare cu câteva zile înainte de menstră. Astfel, dulciurile, foietajele, patiseria şi pâinea sunt printre preferatele noastre când vine vorba de pofte la menstruaţie … dar ne pot costa nu doar kilograme în plus, ci şi disconfort sporit abdominal.
-
Lipsa de mişcare şi de hidratare corecte sunt de asemenea cauze frecvente ale balonării. Mişcarea activează nu doar musculatura şi creşte oxigenarea, deci detoxifierea corpului, ci ajută şi la îmbunătăţirea peristaltismului intestinal, adică a mişcărilor colonului responsabile cu evacuarea materiilor fecale. Alături de o motilitate intestinală bună, este importantă şi hidratarea corectă, pentru a preveni constipaţia şi a regla digestia, implicit şi balonarea.
Nu lăsa balonarea să îți afecteze calitatea vieții! Respectă un regim alimentar sănătos, fă zilnic mișcare, nu uita să te hidratezi și îți vei restabili rapid starea de confort abdominal. Dacă nu ești o persoană prea activă, dar îţi doreşti să devii, îți recomand să descoperi Pe tine ce te împiedică să faci mișcare.
Cauze alimentare
Dincolo de cauzele pe care ți le-am enumerat până acum, balonarea poate să apară și din motive mult mai banale: alimente și asocieri alimentare nepotrivite.
După cum îți spuneam la început, multe persoane se plâng de balonare în timpul postului. Să fie o simplă coincidență? Nu tocmai, deoarece în această perioadă consumul de fibre și crudități este mai ridicat.
- Fibrele sunt o categorie specială de carbohidrați de origine vegetală, care se împart în două clase: solubile şi insolubile. Ele au rolul de a te ajuta să te saturi mai repede, de a preveni constipația și de a menține sănătatea tractului digestiv. Dar atunci când consumul de fibre este excesiv şi nu este însoțit și de o hidratare corespunzătoare (vezi și 8 trucuri ca să bei mai multă apă), digestia poate avea de suferit și astfel pot apărea constipaţia şi balonarea. Astfel, dacă suferi de balonare, ar trebui să reduci cantitatea de crudităţi, cereale și leguminoase uscate pe care o consumi şi să le reintroduci treptat înapoi în alimentaţie, crescând progresiv cantitatea, până la doza tolerată.
- Mâncarea de tip fast-food, chipsurile, snackurile sau foietajele sunt categorii de alimente care, datorită conservanţilor, coloranţilor, E-urilor şi glutenului adăugat în exces în procesul de preprare industrială, pot duce la alterarea florei şi mucoasei intestinale, producând digestia şi absorbţia deficitară a alimentelor, cu apariţia consecutivă a balonării.
- Îndulcitorii artificiali în exces, cum ar fi sorbitolul, maltitolul, xilitolul, aspartamul, etc pot produce balonare şi chiar fenomene de accelerare a tranzitului intestinal (până la diaree).
- Alimentele grase, mezelurile, prăjelile și tocăturile pot determina modificări ale tranzitului intestinal prin efectul iritant direct asupra mucoasei intestinale sau prin apariția diskineziei biliare (reacţie ).
- Cât despre băuturile carbogazoase, nu cred că mai este nevoie de nici o explicaţie pentru care produc balonare!
Mănâncă încet şi savurează! Opreşte-te când simţi că stomacul este plin. Dacă simţi că ai mâncat prea mult, fă o plimbare după masă.
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că spune-mi: ce altceva ți-ai mai dori să afli? Poate vrei să afli cum scapi de arsurile la stomac, de constipație sau de refluxul gastroesofagian. Sau poate ai altă întrebare pe care vrei să mi-o adresezi.
Folosește rubrica de comentarii de mai jos și vrei primi garantat răspunsul fie aici, fie într-un articol special. Și urmărește blogul în continuare pentru că miercuri îţi voi spune cum să tratezi balonarea.