Se întâmplă ca, de multe ori, cu toţii ne lăsăm ademeniţi, iar unii dintre noi chiar păcăliţi de propriile simţuri, atunci când vine vorba de mâncare.

Indiferent că miroase extraordinar sau arată incredibil de apetisant, de fiecare dată devine o mare provocare să mănânci în cantitate moderată mâncarea preferată şi să te opreşti atunci când te-ai săturat.

Ce înseamnă mâncat senzorial

senzorialPoate că nu de puține ori ai auzit despre mâncatul senzorial. De aceea astăzi vreau să-ți explic ce înseamnă acesta și cum știi dacă și tu mănânci senzorial.

Mâncarea este o componentă importantă din viaţa noastră atât nutriţional cât şi senzorial. Ea ne bucură toate simţurile cu care am fost înzestraţi: mirosul, văzul, auzul, ca să nu mai vorbim de gust, textură, frăgezime, fineţe, etc.

Trebuie să recunoaştem că apelăm de multe ori la mâncare pentru senzaţia de bine şi de plăcere pe care ne-o oferă!

Află dacă și tu mănânci senzorial

Sunt milioane de oameni în lume care mănâncă senzorial, indiferent dacă sunt slabi sau grași. Ca să afli dacă și tu ești unul dintre ei, îți propun să faci testul de mai jos.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Ia o foaie de hârtie și răspunde cu DA sau NU la următoarele întrebări:

  1. Vrei să mănânci desert sau un alt fel de mâncare, doar pentru că arată foarte bine, chiar dacă eşti sătul după o masă copioasă?

  2. Găseşti întotdeauna loc în stomac pentru ceva ce îţi place, deşi nu îţi este foame?

  3. Ţi se face poftă când treci pe lângă un bufet sau un restaurant, deşi tocmai ce ai terminat de mâncat?

  4. Dacă treci pe lângă o brutărie, covrigărie sau un fast-food şi simţi mirosul, simţi nevoia să mănânci, indiferent dacă îţi este foame sau nu?

  5. Ţi se face poftă când vezi poza unui desert sau a unui fel de mâncare apetisant într-un magazin, într-o revistă sau într-o reclamă la televizor?

Dacă răspunzi DA la toate aceste întrebări, înseamnă că eşti o persoană sensibilă la stimulii externi, adică la vederea, mirosul sau doar sugestia mâncării. Cu alte cuvinte, dacă toate acestea te descriu, înseamnă că mănânci senzorial!

Dacă ai răspuns DA la cel puțin una dintre întrebările 1, 3 sau 5, atunci alegerile tale alimentare sunt influențate de văz. Dacă ai răspuns DA la întrebarea 4, atunci alegerile tale alimentare sunt influențate de miros. Așa că te invit să citești articolul de miercuri, în care îți voi oferi soluții concrete pentru astfel de cazuri.

Până atunci, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!