Ne apropiem cu pași repezi de Paște, când mulți dintre noi fac excese alimentare care ne solicită în plus ficatul. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt care sunt alimentele cele mai dăunătoare pentru ficat atât pentru cei sănătoși, cât mai ales pentru cei care suferă deja de steatoză hepatică.
Steatoza hepatică sau ficatul gras, în termeni populari, este o afecțiune care înseamnă acumularea de grăsime în ficat. Ficatul gras este o afecțiune destul de frecventă în ultima vreme, care nu are simptome foarte specifice dar care, nedescoperită și netratată la timp poate duce la ciroză și insuficiență hepatică severă.
Click aici și află 5 pași de urmat dacă ai ficatul gras!
Nu există un tratament specific pentru steatoza hepatică incipientă. Cel mai important tratament rămâne controlul factorilor de risc (diabet, obezitate, dislipidemie, etc), care se face printr-o dietă corectă, sănătoasă și echilibrată, de protecție și regenerare hepatică.
Iată care sunt cele mai importante 5 alimente pe care să le eviți dacă ai ficatul gras sau vrei să previi o astfel de afecțiune:
1. Alcoolul
Alcoolul îngreunează activitatea normală de detoxifiere a ficatului, blochează arderea și eliminarea grăsimilor din corp și, mai mult, adaugă un plus de toxicitate în organism, pe lângă toate toxinele cu care corpul nostru trebuie să lupte zi de zi.
Pentru cei cu ficatul gras care prezintă modificări ale transaminazelor (TGO, TGP, GGT – analize care reflectă suferință hepatică) se recomandă stoparea alcoolului.
În general, se admite ocazional consumarea a 330 ml de bere sau 125ml de vin sau 40 ml tărie.
Click aici și află cum să bei alcool de sărbători fără să te îngrași!
2. Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase
Sucurile de fructe nu reprezintă altceva decât apa cu zahărul din fructe, care se transformă foarte ușor în grăsime hepatică, iar băuturile carbogazoase conțin doar calorii goale, non-nutritive, coloranți, conservanți și E-uri, care sunt otravă pentru corp și ficat.
Alege să consumi smoothie-uri din fructe și legume în locul sucurilor, pentru a păstra fibrele și antioxidanții benefici care protejează ficatul și organimsul și nu îl încarcă inutil cu calorii și zaharuri concentrate.
Bea apă plată sau minerală, după preferințe, aromatizată cu lămâie și mentă, ceaiuri de orice fel neîndulcite, compoturi fără zahăr, cafea cu lapte degresat.
Click aici și află top 5 băuturi care îngrașă!
3. Prăjelile
Orice tip de prăjeală este extrem de dăunătoare pentru organism, deoarece se creează produși toxici pentru ficat și colon.
Prin prăjire se oxidează și se degradează chiar și grăsimile bune din uleiurile vegetale, din nuci și semințe.
Dă gust mâncării din condimente aromate și nu din rântașuri și prăjeală! Adaugă uleiul de preferat la finalul preparării.
4. Grăsimile trans
Evită orice tip de margarină și orice tip de creme, sosuri și maioneze care conţin grăsimi trans – acestea sunt cele mai rele și mai periculoase tipuri de grăsimi pentru ficat și pentru organism.
Click aici și află ce grăsimi să consumi la dietă!
Alege mai degrabă unt și smântână cu un conținut redus de grăsime pentru gătit, în cantități limitate.
Evită, de asemenea, produsele de patiserie, cofetărie, foietajele, cremele și sosurile gata preparate din comerț.
Click aici și află dacă produsele cu 0% grăsimi te ajută să slăbești!
5. Mezelurile
Mezelurile, pateurile de ficat, cârnaţii, salamul, parizerul sau crenvurștii, conțin o cantitate mare de grăsimi și E-uri și foarte puțină carne. Citește cu atenție etichetele alimentelor pe care le cumperi și convinge-te singur!
În loc de mezeluri, mănâncă friptură rece din carne slabă, pregătită la cuptor în crustă de condimente.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!
Acesta este un articol pe care l-am scris pentru site-ul Oanei Cuzino. Click aici dacă vrei să citești articolul pe doc.ro!