Moderația este unul dintre principiile de bază pe care aleg să le aplic în toate planurile vieții, nu numai în ceea ce privește dieta. Legat de alimentație, te gândești că poate „măsura potrivită” are un sens numai atunci când vorbim despre dulciuri, grăsimi, prăjeli, rântașuri, produse de patiserie și alte bunătăți aflate de cele mai multe ori pe lista alimentelor interzise.
Pentru că sunt consecvent în convingerile mele, astăzi îți voi dezvălui un secret la care poate nu te-ai fi așteptat. Nici alimentele sănătoase nu trebuie să facă excepție de la regula moderației. Dacă exagerezi cu cantitățile sau dacă faci alegerile nepotrivite, și acestea îți pot crea neplăceri.
Legumele verzi
Probabil că nu există persoană care să nu își fi propus să mănânce mai multe legume. Așa cum auzi tot timpul, cele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, se clasează printre cele mai recomandate. Nu și în cazul în care suferi de pietre la rinichi, pentru că oxalații din compoziția verdețurilor favorizează formarea acestora. În unele situații, nu sunt indicate mai mult de 40-50 de miligrame de oxalați pe zi. De aceea, cred că este util să știi că jumătate de ceașcă de verdețuri pot avea aproape 10 miligrame.
Peștele
Peștii sunt bogați în proteine, au un conținut scăzut de grăsimi saturate și se remarcă prin grăsimile benefice. Din păcate, peștii oceanici pot conține mercur. Aceasta este o problemă pentru oricine, dar mai ales pentru femeile gravide, din cauză că poate afecta serios sistemul nervos al bebelușului. Îți recomand să te orientezi către peștii de apă dulce și să eviţi peştii oceanici de talie mare, precum tonul.
Click aici și descoperă ce fel de pește să mănânci dacă ești însărcinată!
Grepfrutul
Într-unul dintre articolele de pe blog am discutat despre interacțiunile dintre anumite alimente și tratamentele medicamentoase. Îți reamintesc că grepfrutul nu se împacă deloc bine cu medicamentele prescrise pentru reducerea valorilor colesterolului, şi nici cu cele de subţiere a sângelui. Acest fruct poate determina organismul să absoarbă mai multă substanță din medicamente decât în mod obișnuit, ceea ce poate duce la efecte secundare. Așadar, întreabă-ți medicul dacă este sigur consumul de grepfrut în timpul tratamentului pe care îl urmezi.
Nucile de Brazilia
Conțin seleniu, un nutrient pe care organismul este cât se poate de fericit să îl primească. Dar… numai aproximativ 55 de micrograme de seleniu pe zi sunt benefice pentru tine. Iar o singură nucă de Brazilia are 68-91 de micrograme. Prea mult seleniu poate provoca diaree, greață, erupții cutanate, căderea părului. Efectele mai grave ale excesului pot fi problemele de respirație, insuficiența cardiacă sau renală. Limitează-te la 4-5 nuci de Brazilia o dată și nu le transforma într-o gustare zilnică.
Descoperă aici cum să mănânci nuci și alte oleaginoase la dietă!
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este recunoscut ca una dintre sursele de grăsimi benefice. Dar, chiar și cele mai bune alimente conțin calorii. De aceea, sfatul meu în privința uleiului este: picură, nu turna! 1 lingură pe zi ar trebui să fie suficient. Dacă exagerezi, ai putea avea de câștigat… în greutate, nu în sănătate.
Află care sunt alimentele care îngrașă cel mai mult!
Uleiul de nucă de cocos
Din ce în ce mai mulți oameni au început să înlocuiască uleiul de floarea soarelui sau chiar pe cel de măsline cu uleiul de cocos. Mulți nutriționiști sunt însă sceptici pentru că uleiul de nucă de cocos conține și grăsimi saturate. Ideal este să nu mâncăm mai mult de 13 grame de grăsimi saturate pe zi. Ține cont, așadar, că o singură lingură de ulei de cocos conține nu mai puțin de 11 grame.
Descoperă aici ultimele studii despre uleiul de cocos!
Indiferent cât de multe beneficii ți-ar aduce un anumit aliment, nu îl consuma niciodată în exces. Simplifică-ți misiunea punându-ți tot timpul în farfurie o varietate de legume, fructe, proteine și cereale integrale. Între timp, nu uita să faci mișcare.