încetinește metabolismul

„Am metabolismul leneș”. „Metabolismul meu mă sabotează.” „Nu pot slăbi din cauza metabolismului.” Dacă aș nota toate nemulțumirile pacienților mei privind metabolismul, aș putea completa o listă interminabilă cu reclamații la adresa acestuia.

Metabolismul este de fapt termenul folosit popular pentru a denumi procesul prin care corpul tău transformă alimentele în energie. Atunci când rata metabolică este lentă, organismul arde calorii cu încetinitorul. Atunci când ai un metabolism lent şi consumi mai multe calorii decât poate corpul tău să ardă, acestea se depun sub formă de țesut adipos și îţi fac în ciudă, făcându-și de cap pe afișajul cântarului.

Îți propun să parcurgem împreună o listă cu obstacolele care apar în calea arderilor metabolice. Nu numai că așa vom înțelege ce se întâmplă în corp, ci vom descoperi și soluțiile punctuale pentru aceste probleme.

1. Lipsa de mişcare

Mişcarea este singura soluţie pentru menţinerea arderilor corpului la valori normale. Metabolismul scade odată cu vârsta, datorită topirii maselor musculare, dar cu atât mai mult cu cât ele nu sunt folosite. Una dintre cele mai eficiente metode prin care îți poți accelera metabolismul este un program constant de exerciții fizice. Alege să rezervi mișcării un loc important în viața ta, indiferent că alegi să mergi la sală, să faci acasă bandă sau bicicletă ori stepper de 3 ori pe săptămână, ori pur şi simplu îţi propui să mergi minim 5000 de paşi pe jos.

2. Schimbările hormonale şi stresul

O tiroidă mai puțin activă și intrarea în menopauză sau andropauză sunt afecțiuni hormonale care pot frâna consumul energetic al organismului. Dacă suferi de una dintre aceste boli, urmează neapărat tratamentul recomandat de medic. De asemenea, stresul eliberează cortizol, un hormon care încetinește metabolismul. Soluția: fă tot posibilul pentru a dedica timp zilnic timp activităților care te relaxează și îți dau o stare de bine.

Click aici și descoperă 5 metode prin care să alungi stresul!

3. Dietele de înfometare

Poate părea paradoxal, dar, cu cât mănânci mai puțin cu atât vei pierde mai puțin în greutate. Dacă nu primește necesarul caloric suficient, corpul tău trece consumul energetic pe modul „lent” sau „foarte lent”. De aceea, te sfătuiesc, așa cum o fac cu fiecare ocazie, să stai cât mai departe de tentantele diete-minune. Adoptă un stil de viață sănătos, mizând pe un plan de pierdere în greutate treptat și realist. Miza ta trebuie să rămână rezultatele pe termen lung.

4. O dietă bogată în grăsimi şi zahăr

Grăsimile animale în exces, grăsimile trans sau saturate nu intră deloc în categoria alegerilor inteligente pentru organismul tău. Acestea pot influența modul și ritmul în care sunt asimilate substanțele nutritive. Rezistența la insulină este o condiție asociată cu dietele bogate în grăsimi şi zaharuri procesate, fiind prezentă în cazurile de obezitate și diabet. Evită grăsimile, uleiurile trans și alimentele prăjite în favoarea fructelor şi legumelor proaspete, a cărnii slabe pe grătar, a lactatelor parţial degresate sau a nucilor şi seminţelor neprăjite.

Află de ce recomand lactatele la dietă!

5. Programul haotic al meselor

Pentru organismul tău, CÂND mănânci este la fel de important ca ceea CE mănânci. Dacă sari peste mese, înfometându-te în prima parte a zilei și exagerând seara, sau dacă obișnuiești să ciugulești pe tot parcursul zilei, pur și simplu îți induci metabolismul în eroare. În plus, te supui unui risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare. Stabilește-ți un program al meselor și respectă-l zi de zi.

Descoperă aici cele mai bune variante de prânz sănătos la serviciu!

6. Deshidratarea

Fără suficientă apă, metabolismul tău se poate bloca. Studiile arată că apa ajută organismul să ardă eficient energia de care dispune și să rămână pe drumul dorit al pierderii în greutate. Ține sticle cu apă peste tot în apropierea ta, pentru a-ți aminti să bei peste 2 litri în fiecare zi. De asemenea, bucură-te de fructele și legumele de vară bogate în apă, precum pepenele verde sau castraveții. În plus, redu consumul de cofeină şi alcool pe cât posibil, deoarece cafeaua şi alcoolul în exces te pot deshidrata, mai ales acum, pe perioada verii.

Click aici și află când este cel mai bine să bei apă!

7. Lipsa de somn

Alimentează-ți organismul cu porții zdravene de somn pentru a-i asigura buna funcționare. Atunci când pierzi nopțile, când ai un program haotic de somn sau pur și simplu dormi prea puțin, corpul tău este tentat să economisească energie. În aceste condiții, crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Încearcă să dormi în medie 8 ore în fiecare noapte. Dacă nu ești convins că programul de somn poate avea o influență simțitoare asupra procesului de slăbit sau menținere, te provoc să încerci măcar o săptămână. Eu deja știu care va fi concluzia la care vei ajunge😊.

Click aici și descoperă la ce riscuri te expui dacă nu dormi suficient!

O înțelegere cuprinzătoare a tuturor aspectelor care îți compun stilul de viață îţi vor garanta cele mai bune rezultate în procesul de slăbit și menținere.