lapte

Proteine, potasiu, fosfor, vitamine. Deși toate sunt substanțe nutritive de care organismul uman este permanent însetat pentru o funcționare optimă, abia atunci când amintim de calciu tabloul devine complet și știm cu adevărat că vorbim despre lactate.

Încă de când eram mici, ni s-a spus că trebuie să consumăm lactate pentru a asigura dezvoltarea și rezistența oaselor şi a dinţilor. Dar lactatele au multe alte beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru scăderea în greutate, de aceea mi-am propus să îți dezvălui toate secretele mai bine ascunse ale acestor alimente-minune.

Astăzi voi începe prin a-ţi vorbi despre lapte.

Ce conține, de fapt, laptele?

În primul rând, calciu. Laptele şi produsele lactate reprezintă cea mai bună sursă alimentară de calciu. Laptele de vacă are în medie 124 mg/100 ml, iar calciul din brânzeturi poate ajunge până la 500-1000 mg la 100 g produs. Mai mulți factori la un loc, printre care raportul calciu/fosfor supraunitar, prezenţa vitaminei D, a lactozei și a acidului citric, contribuie la favorizarea absorbției sale în organism.

Un cocteil de vitamine. Laptele se remarcă printr-un conținut bogat de vitamine hidro- şi liposolubile. Spre exemplu, este o bună sursă de vitamine B, în special riboflavină, vitamina B12, acid pantotenic, piridoxină şi tiamină. Dintre vitaminele liposolubile, laptele integral şi brânzeturile grase conţin vitamina A şi D. Un litru de lapte îi poate oferi unui adult vitaminele esențiale în proporţii generoase din necesarul zilnic: vitamina A: 30%, vitamina B1: 30%, vitamina B2: 80%, vitamina PP: 10%.

Click aici și află totul despre vitamine!

Alte minerale. În afară de calciu, laptele conţine fosfor, potasiu şi sodiu.

Substanţele minerale din laptele diferitelor specii (mg/100 g produs)

  Vacă Capră Oaie Bivoliţă Uman
Calciu 124 134 193 169 32
Sodiu 40 50 44 52 17
Potasiu 143 204 137 178 51
Magneziu 10 14 18 31 3
Fosfor 91 111 158 117 14
Fier 0,0 0,1 0,1 0,1 0,1
Zinc 0,4 0,3 0,5 0,2 0,2

De ce este laptele bun pentru sănătate

Voi începe prin a spune că laptele nu este recomandat în colite de fermentaţie şi colite ulceroase, sau în cazurile de intoleranță la lactoză dovedită. Am ales să deschid lista beneficiilor cu atenționările, pentru că sunt puține și, odată bifate, ne putem bucura de veștile bune pe care le poate aduce laptele în dieta noastră.

Există numeroase lucrări ştiinţifice care demonstrează rolul benefic al produselor lactate în menţinerea stării de sănătate și în prevenirea unor afecţiuni precum cancerul, osteoporoza, hipertensiunea arterială, obezitatea, bolile cardiace. Te invit să detaliem.

Ajută la prevenirea cancerului. Între consumul de produse lactate și incidența cancerului de colon s-a constatat existența unui raport de inversă proporționalitate. Cu alte cuvinte, aportul adecvat de calciu şi de vitamina D din lapte previn apariția cancerului de colon. Laptele își datorează proprietăţile antitumorale faptului că inactivează compuşii cancerigeni din tractul gastro-intestinal şi reduce activitatea enzimelor elaborate de bacteriile intestinale, care la un moment dat pot converti substanțele precancerigene într-unele cu potential cancerigen. De asemenea, s-a demonstrat recent că acizii grași din lapte reduc unele substanţe chimice cancerigene, în special pe cele care pot produce neoplasm cutanat, gastric sau mamar.

Crește imunitatea. Datorită conținutului de proteine de calitate superioară şi vitaminelor, laptele întărește organismul în lupta cu virușii și bacteriile.

Ajută la asimilarea acidului folic. Consumând cel puţin 600 ml de lapte zilnic creştem potențialul de acțiune al acidului folic pe care îl primim prin alimentație. Rezultatul: prevenirea bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale. Pe durata sarcinii, acidul folic ajută la reducerea riscului de apariţie a defectelor de tub neural.

De ce îți recomand să bei lapte dacă vrei să slăbești

În primul rând, laptele conține o cantitate mare de substanţe nutritive, raportată la o valoare calorică redusă. În laptele de vacă se găsesc în medie 3,5 g proteine de calitate superioară la 100 ml, iar grăsimile pot varia între 0,1% și 3,2%.

Laptele dulce are în componență aproximativ 10 mg colesterol la 100 ml, în timp ce brânzeturile maturate pot ajunge până la 60-80 mg la 100 ml. Mai mult decât atât, acizii grași conjugați din lipidele laptelui chiar conduc la micşorarea colesterolului total şi a LDL – colesterolului, ajutând astfel la reducerea masei grase şi la creşterea masei musculare a organismului.

Studiul prospectiv CARDIA, care a urmărit peste 3000 persoane cu exces ponderal pe o perioadă de 10 ani, a asociat consumul de produse lactate cu scăderea incidenţei sindromului metabolic. În condițiile în care sindromul metabolic este un cumul de mai multe afecțiuni, studiul a scos în evidență și atenuarea acestora: obezitate, hipertensiune arterială, alterarea toleranţei la glucoză, dislipidemie.

Dacă vrei să ai o dietă sănătoasă și complexă, împrietenește-te cu lactatele, dar şi cu legumele şi fructele proaspete! Consumă carne şi ouă, care sunt excelente surse de fier, și cereale integrale, pentru aportul de tiamină. Alege însă lapte parţial degresat şi mănâncă moderat brânzeturi grase, ca să contrabalansezi efectele neplăcute ale acizilor graşi saturaţi şi ale colesterolului din lactate.

Laptele este binevenit în dietă la orice vârstă

Porțiile de lapte recomandate pentru toate vârstele și categoriile de persoane:

Copii (1-12 ani) 400-600ml/zi
Adolescenţi 300-500 ml/zi
Femei în perioada maternităţii 400-600 ml/zi
Adulţi 250-300 ml/zi
Bătrâni 300-500    /zi

Laptele este esențial pentru dezvoltarea normală a fătului, de aceea se recomandă cu încredere femeilor în perioada sarcinii.

În primele luni după naştere, laptele este unicul aliment echilibrat şi adecvat nevoilor nutritive ale bebelușului. Încearcă să îți alăptezi copilul cel puțin în primele 6 luni de viață!

În perioada creșterii, copiii au nevoie de calciu, dar şi de fosfor, proteine, magneziu și vitamina D, pe care laptele este pregătit să li le ofere. Dacă nu mănâncă suficiente produse lactate, copiii se confruntă cu un risc crescut de rahitism și cu întârzieri în dezvoltare.

Laptele își prelungește rolul protector pentru sănătate și în perioada adolescenței și a tinereții. Fortificarea oaselor continuă până către 25 de ani, de aceea şi necesarul de lactate este mai mare decât la adult. Aportul adecvat de calciu şi vitamina D ajută la dezvoltarea densităţii osoase optime, dar şi la menţinerea sa în timpul vieţii.

Vezi aici cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor!

S-a demonstrat că, printr-un consum de 600 ml lapte zilnic, se reduce riscul de apariţie a cancerului de sân la femeile tinere, datorită anumitor componente ale laptelui, precum calciul, vitamina D, acizii graşi liberi, sfingolipidele, acidul butiric.

Un studiu recent a arătat că femeile care nu au consumat suficient lapte în copilărie şi în adolescenţă au o densitate osoasă redusă, şi implicit un risc mare de fracturi și într-un final de osteoporoză. Se pot confrunta, de asemenea, cu scăderea rezistenţei la infecţii şi la substanţe toxice.

La femeile tinere ce utilizează anticoncepţionale orale s-a constatat că o cantitate de 1000 mg calciu zilnic furnizate de consumul de produse lactate previne fracturile de şold şi pe cele vertebrale.

Nici femeile aflate în perioada postmenopauză nu trebuie să neglijeze consumul de lapte, din cauză că o dieta săracă în proteine, calciu şi vitamina D se asociează cu o creştere de 30% a riscului de fracturi (pe fond de osteoporoză).

Ca să poți spune în orice secundă, cu mâna pe inimă, „Sănătate, te iubesc!”, îți recomand să urmezi un regim alimentar echilibrat, să mănânci inteligent şi cu plăcere!