În nenumărate rânduri am încercat să semnalez pericolele care ne pândesc din umbra dietelor drastice. Nu întâmplător am ales acest titlu pentru prima mea carte de nutriție: Capcanele dietelor. Practic, în majoritatea cazurilor, cei care își doresc să slăbească visează la rezultate spectaculoase și rapide.

Dar nu s-a descoperit încă o modalitate sănătoasă și sigură de a rezolva cât ai zice „dietă” problema kilogramelor în plus. De aceea, nu întâmplător am adăugat și subtitlul Dietă pe viață sau stil de viață?. Pentru că știu că deja te-ai familiarizat cu pledoaria mea pentru un stil de viață echilibrat, în acest articol poți descoperi o serie de argumente contra dietelor-fulger.

Slăbești în mare viteză, dar la ce renunți: la mușchi sau la grăsime?

Ideal ar fi ca atunci când slăbim să ne descotorosim de depozitele adipoase, căci ele sunt responsabile atât pentru aspectul pufos, cât și pentru o serie întreagă de afecțiuni medicale. Dar pierderea în greutate nu este sinonimă cu pierderea de grăsime. Dimpotrivă! Dacă urmezi o dietă hipo-hipocalorică, cântarul va indica ceea ce aștepți de la el, însă organismul va avea de suferit.

Click aici și află cum poți să te bucuri de o vară echilibrată prin dieta cocktail!

Iată rezultatele unui studiu pe care sunt convinsă că îl vei considera cel puțin interesant. Cercetătorii au urmărit în paralel două grupuri de oameni. Unii au urmat 5 săptămâni o dietă de numai 500 de Calorii pe zi (nu încercați așa ceva acasă!), iar alții au respectat un regim de 1250 de Calorii timp de 12 săptămâni. La finalul celor două perioade, s-a constatat că ambele grupuri au pierdut un număr similar de kilograme. Însă… cei care au ingerat doar 500 de Calorii în fiecare zi au pierdut și de 6 ori mai multă masă musculară față de ceilalți.

Câștigi proba de slăbit viteză, dar pierzi războiul: îți încetinește metabolismul.

Metabolismul determină cât de multe calorii ardem în fiecare zi pentru activitățile curente și pentru susținerea proceselor fiziologice. Pe scurt, persoanele cu un metabolism mai lent vor consuma mai puține calorii pentru toate acestea, deci vor slăbi mai greu.

Iar scăderea rapidă în greutate este unul dintre factorii care determină încetinirea metabolismului cu până la 23%. Prima cauză ar fi reducerea masei musculare, iar a doua reducerea nivelurilor de hormoni tiroidieni, responsabili cu reglarea metabolismului. Din păcate, această stare poate persista chiar și după ce ți-ai atins obiectivele în urma unei diete dure.

Când slăbești cu orice preț, nu rămâi numai fără kilograme, ci și fără nutrienții esențiali.

Dacă nu consumi cu regularitate suficiente calorii de calitate, te supui riscului unor deficiențe nutriționale. Când mănânci foarte puțin, este dificil să înglobezi în alimente toate elementele nutritive de care ai nevoie. Fierul, acidul folic, calciul, fosforul, vitamina D sau vitamina B12 se numără printre cele mai întâlnite carențe în cazul celor care vor să slăbească în ciuda tuturor recomandărilor de moderație, neglijându-și sănătatea.  

Deficiențele nutriționale pot părea un pericol numai pe hârtie, atunci când primești rezultatele analizelor. De fapt, consecințele lor sunt cât se poate de vizibile și serioase. Printre ele se numără:

• Căderea părului

• Oboseală extremă

• Scăderea imunității și creșterea riscului de infecții

• Fragilizarea oaselor

Slăbitul forțat este urmat de creșteri necontrolate în greutate.

Click aici și află cum poți poți să îți iei energia din alimente vara asta !

Lista neplăcerilor și pericolelor pentru sănătate nu se oprește aici, ci continua cu:

Curele de slăbire cu rezultate uimitoare pe cântar, într-o perioadă scurtă de timp, nu pot fi susținute pe termen lung. Deci ai șanse foarte mari ca kilogramele pe care reușești să le elimini din pripă să se întoarcă la tine. Nu oricum, ci cu întăriri. Acesta este efectul yoyo.

  • Senzația permanentă de foame
  • Iritabilitatea
  • Senzația de frig
  • Crampele musculare
  • Amețelile
  • Constipația sau diareea
  • Deshidratarea.

Ideal este ca regimul alimentar pe care îl adopți să îți permită să slăbești 1 kilogram pe săptămână, din care jumătate să fie din depozitele de grăsime. Atunci când faci alegeri pentru corpul tău, lasă-te ghidat de motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!”.