pe repede înainte

Una dintre cititoarele blogului mi-a pus o întrebare foarte pertinentă cu privire la modul în care putem integra principiile nutriției echilibrate în viața cotidiană. La cât de multe lucruri trebuie să facem în fiecare zi, cum să mai reușim să ne ținem și dieta sub control?

Ne-am întors la job-urile noastre, alergăm bezmetici prin frig și ploaie (în curând, ninsoare) de acasă la serviciu, de la serviciu la supermarket, între timp ne ducem și ne aducem copiii de la școală și bifăm alte mici sarcini zilnice inevitabile. Nici nu este de mirare că menținerea obiceiurilor sănătoase în aceste condiții potrivnice s-a transformat într-o provocare cât se poate de serioasă.

Dar să începem cu începutul! Ce înseamnă, de fapt și de drept, ceea ce numim, eventual după un îndelung oftat, „stilul actual de viață”? Dacă ar fi să rezum răspunsul meu într-o singură sintagmă, aș spune „pe repede înainte”.

Iată că deja ne apropiem de o concluzie. Se pare că nu ne rămâne altceva de făcut decât să identificăm modalități rapide și eficiente de integrare a obiceiurilor sănătoase de dietă în programul aglomerat de zi cu zi. Vei descoperi în continuare recomandările mele, dar sunt sigură că pe parcurs vei găsi și tu soluții ingenioase, pe care abia aștept să le împărtășești cu ceilalți cititori ai blogului 🙂

Trucuri „pe repede înainte”

1. Gătește în weekend!

Gătitul poate fi una dintre activitățile relaxante care aduc întreaga familie în jurul aceluiași scop, pe lângă faptul că te va ajuta să economisești timp. Pregătește așadar la abur sau la cuptor bunătăți pe care să le distribui apoi în trei casolete separate pentru trei prânzuri din timpul săptămânii viitoare.

În paralel, prepară și o supă-cremă de ciuperci, de broccoli, de morcov și dovlecel, de sfeclă sau ce legume îți plac, pentru a-ți asigura cinele delicioase din zilele următoare.

Când ai terminat caserolele pentru prânz pregătite în weekend, fă alegeri simple și rapide. De exemplu, o lipie integrală cu carne, salată și dressing de brânză proaspătă de vaci cu smântână slabă și muștar.

Click aici și află ce alte variante de prânz la serviciu îți propun!

2. Organizează salatele și gustările în recipiente separate!

Dacă vrei să ai acces rapid la diverse ingrediente și mâncăruri, organizează-le pe măsură ce le cumperi, astfel încât să îți fie la fel de ușor să le iei din frigider cum ai lua un baton de ciocolată. După ce cumperi legumele și fructele, spală-le și pune-le în casolete, pe zile. Varza pentru salată, de exemplu, merge chiar tocată în avans. Păstrează în punguțe și oleaginoasele crude sau fructele uscate.

Vezi aici câte oleaginoase să pui în punguțe pentru a te încadra în gustări de 100 Calorii!

3. Fă-ți pachetul de seara pentru dimineața!

O altă modalitate de a începe ziua cu temele făcute ar fi aceea de a pregăti, pe cât posibil, de cu o seară înainte mesele pentru a doua zi. De exemplu, când pregătești sandvișul copilului, fă și pentru tine lipia cu carne, o salată sau alt fel de mâncare ușor și rapid.

Mese inteligente

Micul dejun când te grăbeşti să pleci:

  • În timp ce te îmbraci, ciugulește o felie de pâine integrală, o felie de muşchi file de calitate (fără grăsime), două degete de brânză degresată şi câteva roşii cherry. Vezi aici variante de mic dejun rapid!
  • Cumpără o banană, un iaurt degresat şi un baton de cereale integrale de pe drum şi mănâncă-le când ajungi la serviciu sau… chiar în trafic, la semafor.
  • Cumpără nuci sau seminţe neprăjite ori fructe uscate şi un iaurt de băut cu conținut redus de grăsimi. La birou nu va trebui decât să le amesteci pe toate într-un castronel și să te bucuri de o masă sățioasă și rapidă.

Când îţi este foame la serviciu:

  • Comandă orice tip de carne slabă la grătar (piept de pui sau curcan, pulpă de pui dezosată, muşchi de vită sau de porc fără grăsime) cu salată verde sau cu salată de varză (fără ulei adăugat) şi cu garnitură de legume la grătar.
  • Du-te la cel mai apropiat supermarket şi cumpără câteva legume proaspete, peşte conservat în suc propriu sau peşte afumat și o chiflă integrală. În zilele în care nu mănânci carne, alege brânzica proaspătă degresată în locul peștelui.
  • Dacă ţii post, cumpără-ţi o conservă de fasole boabe sau mazăre, legume proaspete şi murături la borcan, fără zahăr, pe care să le combini cu brânză tofu.

Dacă nu ai nimic pregătit când ajungi acasă:

  • Fă-ţi o salată mare din legume proaspete, eventual din pungile de salate gata spălate şi curăţate, la care să adaugi câteva bucăţele de brânză deasupra şi condimente aromate.
  • Desfă o cutie de brânzică proaspătă degresată, amestec-o cu verdeaţă şi condimente şi umple cu ea două jumătăți de ardei gras roşu. Deși pregătită rapid, masa va părea și sofisticată, nu numai apetisantă.
  • Aruncă în tigaia de teflon legume congelate din pungă, lasă-le 10 minute sub capac la foc mic, cât îţi faci duşul. Revino, condimentează-le cu ierburi aromate şi cu un strop de ulei de măsline şi serveşte-le alături de o conservă de peşte în suc propriu sau de peşte afumat.

Indiferent de numărul de sarcini pe care le ai de bifat în fiecare zi, vor exista mereu soluții pe care le poți pune ușor în practică, astfel încât să nu abdici de la stilul de viață sănătos și să poți afirma cu inima deschisă: Sănătate, te iubesc!

Tu ce trucuri rapide pentru mese inteligente și sănătoase pui în aplicare?