pastele

Nu mă pot gândi la o singură persoană, dintre toți oamenii cu care interacționez zi de zi, căreia să nu-i placă pastele. Carbonara (preferatele mele), cu lapte sau cu tăiţei, cu peşte sau arabiata, penne, tagliatelle, fussili sau spaghete, pastele sunt un „deliciu vinovat” al multora dintre noi.

Tocmai de aceea, cred că veștile pe care le primești acum vor fi întâmpinate cu un sentiment de ușurare. O dietă plină ochi cu restricții poate fi la fel de apăsătoare ca greutatea în exces pentru cel care este nevoit să o urmeze. Iar cine spune că vei slăbi mergând la nesfârşit din interdicție în interdicție se înșală. Ai nevoie de o dietă echilibrată și de un stil de viață sănătos care să includă alimentele tale favorite, pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Și, mai ales, pentru a reuși să te menții la acel nivel.

Așadar, pastele nu trebuie să dispară din viața ta, mai ales când știm cu toții că se numără printre cele mai frumoase vise culinare. Este suficient să mă însoțești pe parcursul acestui articol pentru a descoperi avantajele lor și modalitățile recomandate de consum. Pentru că vreau să îți ofer un ghid succint și extrem de util pentru integrarea pastelor în meniul tău. Fără kilograme în plus și fără vinovăție.

1. Pastele sunt parte a unei diete echilibrate

Să ne gândim pentru o secundă din ce sunt preparate poate cele mai blamate mâncăruri din topul preferințelor tuturor oamenilor. Pastele sunt făcute din cereale, una dintre grupele de produse alimentare de bază într-o dietă sănătoasă, alături de legume, fructe, pește și carne slabă de pasăre. Te sfătuiesc să alegi pastele integrale, pentru a te bucura de toate beneficiile naturale ale cerealelor.

Crezi că pâinea este interzisă la dietă? Click aici și află cum să o integrezi în alimentația ta!

2. Pastele ies câștigătoare în lupta cu Foamea

Nu întâmplător am scris „Foame” cu literă mare, știu că aceasta este sora geamănă a restricțiilor pe care le presupun curele de slăbire. Dar ai conștientizat oare că tot ea este inamicul tău numărul 1 atunci când vrei să pierzi kilogramelor nedorite? Cu cât te înfometezi mai tare, cu atât crește riscul de a compensa în viitor prin hiperalimentare.

Click aici și află ce alimente îți provoacă foame!

Pentru că sunt sățioase, pastele pot reduce la tăcere pofta de mâncare pentru perioade mai îndelungate. Adică sunt mai puține șanse să dai iama în prima pungă cu covrigei care îți iese în cale. În plus, funcționează ca un adevărat izvor de energie.

3. Pastele fac casă bună cu talia subțire

Integrate într-o dietă de tip mediteranean, pastele pot deveni realmente aliatele tale în lupta cu kilogramele în plus. Ultimele decenii au aruncat o umbră de îndoială asupra carbohidraților, categorie nutrițională la care excelează și pastele. Dar cercetările arată că, de fapt, carbohidrații nu te împiedică să slăbești, câtă vreme menții consumul la un nivel ponderat şi faci mişcare. Studiile au demonstrat chiar că cei care respectă principiile dietei mediteranene au un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât ceilalți participanți la studii. De asemenea, au și mai puțină grăsime abdominală, cea care este mai nocivă decât oricare alte depozite adipoase.

Click aici și află care sunt cele mai bune diete din lume!

4. Pastele îți protejează sănătatea

Sortimentele din făină integrală, cele pe care ți le recomand, îți furnizează cantitatea de fibre necesară pentru buna funcționare a tractului digestiv. De asemenea, consumul de paste integrale este asociat cu valori mai scăzute ale colesterolului. Dar beneficiile acestor preparate-minune nu se opresc aici. Pastele integrale ajută la reducerea riscului de cancer de stomac sau colon. Dacă sunt preparate cu ingrediente proaspete și variate, nu au nevoie de multă sare. Mâncărurile sărate pot juca un rol în evoluția bolilor cardiovasculare, a complicaţiilor diabetului zaharat, dar și a altor afecțiuni cronice.

Află dacă ție ți se potrivește dieta cu indice glicemic scăzut!

5. Pastele sunt sinonime cu varietatea

Lipsa diversității reprezintă, fără urmă de îndoială, unul dintre neajunsurile dietelor de slăbit, așa cum sunt ele concepute în majoritatea ocaziilor. Pastele sunt alimentele care pot rupe acest lanț al plictiselii din farfurie. În primul rând, ele în sine îmbracă o varietate de forme: spaghette, macaroane, tagliatelle, pappardelle, vermicelli, penne, farfalle, fettucine, orecchiette, tortellini, ravioli și lista poate continua. Au apărut de asemenea și sortimentele de paste fără gluten, din porumb, orez sau quinoa. Oricare dintre ele pot fi preparate cu o multitudine de sosuri, oferindu-ne posibilități nelimitate pentru mese rapide și delicioase.

6. Pastele sunt ieftine și practice

Indiferent dacă îți prepari propriile paste sau le cumperi de la supermarket, acestea constituie o modalitate excelentă de a hrăni întreaga familie cu un buget restrâns. În plus, pastele sunt preparate extrem de versatile. Pot fi servite ca aperitive, ca fel principal și chiar ca desert. Pentru că sunt ușor de preparat, nu greșești deloc dacă rezervi pregătirii sosului doar timpul redus în care se fierb pastele. Nu este deloc complicat să călești câteva roșii proaspete cu usturoi și busuioc într-o tigaie cu două-trei linguriţe de ulei de măsline. Adaugă piper negru la final, uită de parmezan și te-ai ales cu o masă rapidă și sănătoasă.

7. Pastele sunt un adevărat izvor de inspirație culinară

Iată câteva sugestii de preparate delicioase pe bază de paste:

  • tagliatelle cu ciuperci sălbatice și un strop aromat de ulei de trufe
  • orecchiette cu broccoli și mult ardei iute
  • salată de paste cu mozzarella, roșii uscate și măsline
  • linguine cu sos de roșii și un amestec de fructe de mare care poate include midii, calamar, caracatiță și creveți

Orice variantă ai alege, evită ingredientele cu conținut lipidic ridicat și ocolește cu eleganță parmezanul. Mănâncă sănătos, în cantități moderate, fără a transforma pastele în mese regulate.