apa-hidratareApa este cea mai bună băutură, lipsită de calorii şi reacţii adverse. Suntem 70% apă, iar apa este până la urmă fluidul care întreţine viaţa fiecărei celule vii din organismul uman, este cea care ne ajută să ne menţinem sănătoşi, să slăbim şi să ne rămânem supli.

În acest articol voi vorbi despre ce şi cât este cel mai bine să bem şi voi trece în revistă cele mai importante 20 de motive pentru care este important să ne hidratăm bine.

Ce este bine să bem?

Evident că, în afară de apă, pentru a ne asigura aportul de lichide (care este de minim 25 de mililitri de lichide pe fiecare kilogram de greutate corporala), putem apela şi la ceaiuri neîndulcite sau la supe de legume fără adaos de ulei, întrucât acestea conţin peste 90% apă.

Click aici și află cum să-ți iei cât mai multă apă din alimentație!

Atenţie! Cafeaua sau alcoolul (tăria, vinul sau chiar berea) conţin compuşi diuretici care vor determina ca apa din organismul nostru să fie eliminată mai rapid. Aşadar, dacă beţi cafea sau alcool, trebuie să beţi şi mai multă apă!

Câte lichide este bine şi corect să bem pe zi?

Răspunsul corect la această întrebare este: depinde! De temperatură, de modul în care organismul fiecăruia metabolizează apa (o reţine sau o elimină rapid), de ce mai bem în afară de apă. Este deja bine ştiut că trebuie să bem între 1,5 şi 2,5 l de apă în fiecare zi, chiar mai mult vara, atunci când transpirăm, când facem mişcare sau când avem febră.

Trebuie să ţinem cont de asemenea şi de calitatea apei pe care o bem, pe cât posibil: din ce sursă provine, care este ambalajul acesteia, cât timp a stat într-un depozit şi unde a stat, etc.

Topul calităţii apei este următorul:
1. Apa provenită direct din izvoarele de munte;
2. Apa îmbuteliată la sticlă de sticlă;
3. Apa îmbuteliată la sticlă de plastic;
4. Apa de la robinet.

Click aici și află care este mai bună: apa plată sau apa carbogazoasă?

Cel mai bun test pentru a afla dacă suntem suficient bine de hidrataţi este testul urinei. Dacă urina este de culoare galben pai, suntem pe drumul cel bun. Dacă este galben închis, înseamnă că suntem deshidrataţi. Atenţie: corpul uman nu depozitează apă! De aceea trebuie să ne hidratăm corect în fiecare zi, în mod regulat, la intervale de timp nu foarte mari. Apa reţinută în organism, în afara cazurilor când există probleme cardiace, este un semn de hidratare necorespunzătoare şi/sau de alegeri alimentare nepotrivite.

Click aici și află 8 trucuri ca să bei mai multă apă!

De ce este important să bem apă ?

Cele mai importante motive pentru a ne hidrata corect:

1. Ca să evităm oboseala şi migrenele şi să ne concentrăm mai bine

Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului ne face să intrăm într-o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, ne poate da dureri de cap, ameţeală.

Ştiaţi că lipsa a doar jumătate de litru de apă din corp ne reduce capacitatea de concentrare cu 20%? Creierul uman este 75% apă, ceea ce înseamnă că apa este crucială în menţinerea funcţiilor sale la capacitate maximă. Atunci când suntem deshidrataţi, suntem de două ori mai obosiţi şi ne pierdem rapid capacitatea de concentrare.

Click aici și află care sunt cele 7 semne că ai nevoie să te hidratezi!

Când eşti în şedinţe prelungite sau ai nevoie să lucrezi la proiecte care cer atenţie şi concentrare maximă, ai grijă să ai mereu lângă tine apă proaspătă în cantitate suficientă!

2. Ca să ne menţinem sănătatea şi să ne detoxifiem eficient

Lipsa relativă a apei lezează sau sistează anumite funcţii ale corpului. La nivelul celulei, apa facilitează pătrunderea oxigenului şi eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind astfel la detoxifierea organismului. Ea asigură transportul tuturor substanţelor în corp, preia deşeurile metabolice din diferite zone ale corpului şi le duce spre ficat şi rinichi pentru a fi eliminate.

Click aici și vezi câte din lucrurile pe care le știi despre hidratare sunt adevărate!

3. Ca să menţinem rinichii sănătoşi şi să nu facem pietre la rinichi

Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât ei au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism. Consecinţa este eliminarea unei cantităţi mai mici de urină, care este însă foarte concentrată, închisă la culoare şi conţine mai ales reziduuri. În general apa ajută la diluarea sărurilor și mineralelor din urină, care pot forma cristale solide cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Acestea nu se pot forma în urină diluată.

4. Ca să absorbim eficient nutrienţii din hrană, dar şi să slăbim şi să ne menţinem

Apa este principalul solvent al alimentelor, vitaminelor. Organismul o folosește pentru disoluția hranei în mici particule dar și pentru metabolizarea și asimilarea ei.

În curele de slăbire este indicat să bem multă apă, atât pentru a prelungi senzaţia de saţietate, cât şi pentru a ne ajuta digestia. Mai mult, deshidratarea ne face să mâncăm deobicei mai mult, deoarece corpul uman confundă foarte des senzaţia de sete cu cea de foame, de cele mai multe ori în favoarea ultimei!

Click aici și află cum ne ajută apa să slăbim!

Vi se întâmplă vreodată să aveţi o senzaţie ciudată de genul … aş mânca ceva … dar nu ştiu ce? Dacă da, amintiţi-vă în acel moment să faceţi testul paharului cu apă! Mai exact beţi un pahar mare de apă şi aşteptaţi 5 minute. Dacă senzaţia trece, înseamnă că era de fapt sete.

5. Ca să avem flexibilitate şi să facem performanţă

Apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor. În plus, este o parte importantă de la nivelul discului intervertebral, cea care ajută la amortizarea şocurilor în timpul mersului.

Apa creşte eficienţa efortului fizic şi intelectual. Când muşchii, la fel ca şi creierul, nu au suficientă apă, nu funţionează la parametri optimi.

6. Ca să avem o digestie şi un tranzit intestinal normale

Apa contribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie.

Click aici și află 7 sfaturi ca să scapi de constipație!

7. Ca să facem faţă schimărilor de temperatură şi pentru un sistem imuntar sănătos

Apa este esenţială în procesul de termoreglare al organismului, care te face să transpiri când e prea cald şi-ţi conservă căldura când e prea frig.
Conform studiilor, cei ce beau multă apă se îmbolnăvesc mai rar, pentru că sistemul imunitar este suficient de puternic să lupte împotriva răcelilor, alergiilor şi bolilor mai grave, precum cancerul şi bolile de inimă.

Click aici și află cum să-ți crești imunitatea prin alimentație!

8. Ca să avem mereu o dispoziţie bună şi un somn bun

Apa reduce stresul, anxietatea şi depresia, aşa cum reduce oboseala şi poate să restaureze ritmul normal al somnului.

Click aici și află ce riști dacă nu dormi suficient!

Nu beţi însă apă chiar înainte de culcare! Cel mai bine este să vă hidrataţi corect pe parcursul întregii zile, astfel încât să nu fie nevoie să recuperaţi seara, pentru a nu vă trezi să mergeţi la toaletă noaptea! Ultima cană de apă sau de ceai ar fi bine să o beţi cu minim 1 oră înainte de culcare.

9. Ca să avem o piele frumoasă

Deshidratarea usucă pielea şi îi dă un aspect uşor ridat. Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte. Este nevoie să ne îngrijim corpul şi pielea nu doar de la exterior, prin creme şi uleiuri hidratante, ci mai ales din interior, având grijă şi câtă apă bem zilnic.

Click aici și află care sunt alimentele care te ajută să ai o piele mereu tânără!

Hidratarea organismului este crucială pentru sănătatea şi frumuseţea corpului nostru. Asigură-ţi necesarul zilnic de lichide bând cât mai multă apă, căci apa este singurul lichid miraculos fără de care viaţa nu este posibilă.

Acest articol l-am scris pentru site-ul Oanei Cuzino, doc.ro. Click aici dacă vrei să citești articolul pe site-ul doc.ro!