mic dejun

Cred că deja știm cu toții, din cele mai variate surse, că micul dejun este unul dintre subiectele predilecte ale experților în nutriție. Aceștia susțin că un mic dejun sănătos reprezintă începutul ideal pentru orice zi. Avem gândurile mai limpezi și ne crește productivitatea la locul de muncă. Ne protejează sănătatea în cele mai variate moduri.

Cercetările confirmă teoria, iar eu sunt, la rândul meu, adepta micului dejun. În cele ce urmează vei descoperi de ce beneficiile primei mese ale zilei nu sunt deloc un mit. Dimpotrivă, reprezintă un dar pentru care corpul tău îți va mulțumi.

1. Micul dejun ne oferă energie și sațietate

Formula unui mic dejun echilibrat, care să ne furnizeze sațietate și energie, se bazează pe carbohidrați și proteine în proporții egale. Carbohidrații îi imprimă corpului tău energia necesară pentru a funcționa, iar creierului combustibilul de care are nevoie pentru a-ți menține cea mai bună stare de spirit.

Proteinele se digeră lent, de aceea sunt responsabile cu senzația de sațietate. Dacă le combini cu carbohidrații buni din cereale integrale, fructe și legume, poți fi sigur că nu te va deranja nicio poftă până la masa de prânz.

Tu îți faci combinațiile, iar variantele sunt foarte simple și accesibile:

  • Cereale integrale sau pâine pentru carbohidrați
  • Fructe sau legume proaspete, tot pentru carbohidrați
  • Lapte, iaurt sau brânză de vaci pentru proteine
  • Nuci sau leguminoase, de asemenea pentru proteine.

Click aici și descoperă 12 alimente bogate în fibre pentru sațietate și un tranzit sănătos!

2. Micul dejun preîntâmpină problemele de greutate

Atunci când foamea devine puternică și sâcâitoare, capacitatea de a face alegeri inteligente este mult diminuată. Nu e de mirare că te așezi la coadă la prima patiserie, gogoșerie sau covrigărie care îți iese în cale. Cercetările au scos la iveală o legătură directă între evitarea micului dejun și kilogramele în exces.

Pe de altă parte, dacă mănânci prima masă în primele ore după ce te-ai trezit, ai șansa de a evita consumul a 400 de Calorii în restul zilei. În vremurile noastre, vorbim despre cea mai ridicată rată a obezității din toată istoria omenirii. Nu este definitoriu, dar nici întâmplător faptul că de două ori mai puțini oameni aleg astăzi să servească micul dejun, în comparație cu obiceiurile de acum 40 de ani.

Metabolismul tău urmează o cursă descendentă de dimineața până seara. Cu alte cuvinte, aceeași felie de pâine îți va crea mai puține probleme de greutate (spre deloc) dacă o consumi dimineața decât dacă alegi să o mănânci cu o oră înainte de culcare.

3. Micul dejun diminuează oboseala, agitația și irascibilitatea

Consumând micul dejun reușești să îți echilibrezi glicemia pe tot parcursul zilei. Nivelul zahărului din sânge îți poate afecta starea de spirit, provocând, în momentele de hipoglicemie, nervozitate, supărare, tristețe, agitație, oboseală, iritabilitate.

Poate te gândești că, dacă suferi de diabet zaharat, nu ar fi o problemă să sari peste micul dejun. Adevărul este cu totul altul. Atunci când pacienții își pierd motivația de a respecta toate mesele zilei, inclusiv micul dejun, sunt predispuși la scăderea glicemiei. Simptomele mai grave includ bătăi neregulate ale inimii și chiar convulsii.

Click aici și află cum poți să te ferești de diabet!

De aceea, îi sfătuiesc pe cei care se confruntă cu această afecțiune să aleagă un mic dejun ușor. Spre exemplu, ar putea opta pentru un iaurt cu fulgi de ovăz, un ou și o felie de pâine prăjită sau cereale integrale și fructe proaspete. Dar recomandarea mea este să își verifice glicemia, pentru a constata efectele alegerilor respective. Ceea ce unora le priește, altora le poate provoca oscilații nedorite ale nivelului de zahăr din sânge.

4. Micul dejun îți întărește inima și sistemul cardiovascular

Studiile recente arată o legătură fermă între micul dejun și sănătatea inimii. În 2017, Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a publicat dovezi referitoare la faptul că persoanele care renunță la micul dejun sunt mai predispuse la ateroscleroză. Această condiție medicală foarte serioasă poate duce la atac de cord și la accident vascular cerebral.

Consecințele alegerilor noastre alimentare se înlănțuie. Am spus deja că, dacă sari peste prima masă a zilei, sunt riscuri mai mari să acumulezi kilograme în exces și, inevitabil, mai mulți centimetri în talie. O astfel de condiție se asociază cu tensiune arterială ridicată și niveluri mari de colesterol. Cei care nu obișnuiesc să servească micul dejun nu au numai un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Ei sunt pasibili și de a cădea pradă unor vicii (fumatul, consumul excesiv de alcool) asociate, de asemenea, cu problemele cardiace.

Află care sunt cele 10 alimente care îți pot îmbolnăvi inima!

5. Micul dejun ajută memoria și crește puterea de concentrare

Vrei să fii mai eficient la locul de muncă și mai agil la școală? Înseamnă că, atunci când îți începi ziua, ar trebui să îți impulsionezi organismul să funcționeze la nivel optim. Consumând regulat micul dejun, te poți concentra mai ușor asupra sarcinilor zilnice și îți poți stimula memoria și puterea de reacție. Studiile au demonstrat că adolescenții și copiii care iau micul dejun se concentrează mai bine la cursuri, obțin note mai mari la teste și sunt mai puțin susceptibili de a întârzia la școală.

După ce îți încarci bateriile, ești capabil să depui eforturile pe care ți le impun situațiile de viață cărora trebuie să le faci față în fiecare zi. În schimb, dacă nu mănânci micul dejun, corpul tău intră în modul de conservare. Adică își încetinește procesele, inclusiv pe cele cerebrale, din cauză că simte că nu are rezervorul plin de energie.

Împrietenește-te cu ideea de a face un obicei plăcut și sănătos din diminețile petrecute în compania unui mic dejun gustos. În fond, asta înseamnă să îți începi ziua ca adept al motto-ului „Sănătate, te iubesc!”.